TeleSrbija

U proteklih godinu dana, Srbija je svedok impresivnog rasta u usvajanju optičke mreže sledeće generacije (FTTH) među korisnicima Interneta. Prema kvartalnom izveštaju RATEL-a za Q1 2022 i 2023, procenat korisnika Interneta u zemlji koji koriste FTTH tehnologiju porastao je za 6.2%, što je značajan skok u odnosu na tradicionalne tehnologije poput xDSL-a i DOCSIS-a. Ukupan procenat sada iznosi 28.1%, i prestigao je xDSL (26.4%) te sada predstavlja drugi najpopularniji vid povezivanja na Internet odmah iza DOCSIS-a (sa 40.5% udela).

FTTH, poznat kao Fiber To The Home, je brza i pouzdana Internet tehnologija koja omogućava direktnu vezu optičkog vlakna do korisničkog domaćinstva. Ova tehnologija pruža izuzetno visoke brzine prenosa podataka i minimalno kašnjenje, čineći je idealnom za online aktivnosti koje zahtevaju veliku propusnost, poput striminga visokokvalitetnog video sadržaja, gejminga i radnih aplikacija u oblaku.

U isto vreme, tradicionalne tehnologije xDSL (Digital Subscriber Line) preko telefonske parice i DOCSIS (Data Over Cable Service Interface Specification) preko koaksijalne mreže za kablovsku televiziju, suočene su sa sve izazovnijim okruženjem, gubeći korisnike u korist modernijih FTTH usluga. Iako su obe ove tehnologije nekada bile dominantne u Srbiji, ograničenja u brzini i performansama postaju sve vidljivija kako se Internet zahtevi korisnika širom sveta neprestano povećavaju. Usled toga, FTTH polako pretiče ove dve zastarele pristupne tehnologije, a iznenađujuć je rezultat postignut ove godine, kada je FTTH potpuno prestigao xDSL tehnologiju u raspodeli tehnologija koje se koriste za pristup Internetu.

Razlozi za ovaj značajan prelazak na FTTH tehnologiju su višestruki. Pre svega, korisnici prepoznaju prednosti koje donosi optičko vlakno i postaju svesni kako se digitalno društvo neprekidno razvija, što zahteva sve brže i stabilnije Internet veze. Ubrzanje prelaska na rad od kuće i onlajn obrazovanje tokom globalne pandemije takođe je doprinelo povećanju potražnje za pouzdanim i brzim Internetom, što je dodatno podstaklo prelazak na FTTH tehnologiju.

I provajderi Internet usluga prepoznali su ovu rastuću potražnju i investirali u proširenje svoje optičke mreže kako bi zadovoljili potrebe korisnika. Nova infrastruktura omogućila je širenje FTTH pokrivenosti na više područja u Srbiji, dopirući do domaćinstava koja do tada nisu imala pristup ovakvom kvalitetu Interneta.

Srbija je sada među zemljama sa najbržim rastom FTTH korisnika u regionu, a očekuje se da će trend dalje nastaviti. Sa potencijalnim dolaskom novih tehnologija i unapređenjima u samoj FTTH tehnologiji, korisnici mogu očekivati još veće brzine i stabilnost Interneta u budućnosti.

Ključni činilac koji je omogućio izvanredan rast pokrivenosti FTTH optičkom mrežom je pre svega Telekom Srbija, koji je pokrio izuzetno veliki broj domaćinstava sa najmodernijom optičkom pristupnom mrežom širom Srbije, a u planu je da se pokriju i sva ruralna naselja do kraja 2025. godine u saradnji sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija, finansirano od strane Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, u okviru projekta zajedničke izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Republike Srbije.

Istovremeno, SBB se odlučio da u Sremsku Mitrovicu uđe isključivo sa novom optičkom mrežom u saradnji sa Nokia Networks. Uz to, otpočeli su postepeno uvođenje GPON optičke mreže u novogradnji u Beogradu i Novom Sadu. Nažalost, za sada nemaju planove da se bave unapređenjem postojeće infrastrukture već isključivo GPON uvode na lokacije gde trenutno nemaju nikakvu infrastrukturu. 

U zaključku, porast od 6.2% korisnika Interneta u Srbiji koji koriste FTTH tehnologiju u prethodnih godinu dana predstavlja snažan signal o rastuće potražnje za brzim i pouzdanim Internetom među korisnicima. Ova ekspanzija optičke mreže predstavlja ključni korak ka digitalnoj transformaciji zemlje i obećava još svetliju budućnost za online aktivnosti i digitalno povezivanje svih građana Srbije.

2
❤️
3
👍
0
😲
0
😢
1
😠
2

Komentari

Budite uljudni kada komentarišete. Razmislite pre nego što pišete, ne šaljite SPAM, ne bavite se samopromocijom ili promovisanjem drugih, ne maltretirajte, ne uznemiravajte i ne nanosite štetu bilo kome. Molimo pročitajte Pravilnik komentarisanja pre nego što pošaljete komentar. Komentari su podložni moderaciji.

Nema komentara


VAŽNO! Mišljenja iznesena u tekstu ne moraju nužno predstavljati mišljenja TeleSrbija, urednika i/ili povezanih entiteta. Nijedna informacija koju pruža TeleSrbija ne može se smatrati pravnim savetom, savetom za investicije, zvaničnim saopštenjem ili tumačenjem, niti se treba koristiti u svrhe donošenja odluka. I ako težimo ka tome da detaljno istražimo celokupnu materiju i objektivno predstavimo sve činjenice, informacije na portalu pružamo bez ikakve garancije, uključujući i implicitne garancije, do mere dopuštene zakonom. Osim ukoliko nije drugačije naznačeno, ovaj tekst nije sponzorisan niti odobren od strane bilo koje kompanije, niti TeleSrbija tvrdi asocijaciju sa bilo kojim entitetom spomenutim u tekstu. Svi logotipi, grafički elementi, zaštitni žigovi, itd., su upotrebljeni u svrhe koje su dopuštene Zakonom.

×

Sviđa Vam se tekst?

Ukoliko želite da budete u toku sa aktuelnostima vezanim za telekomunikacione usluge u Srbiji — popusti, posebne promocije, recenzije mobilnih uređaja, savet i trikovi — možete da nas zapratite na društvenim mrežama:

Twitter nalog

Facebook stranica

Instagram profil

Telegram kanal

Mastodon nalog

Threads nalog

×

Šta mislite o nama?

Na skali od 1 do 7 ocenite koliko je verovatno da biste kolegama, prijateljima, poznanicima, itd., preporučili neki od sadržaja sa portala TeleSrbija?

Nimalo verovatno
Neutralno
Veoma verovatno