Ekspanzija FTTH tehnologije u Srbiji: Porast korisnika za 6.2% u prethodnih godinu dana

U proteklih godinu dana, Srbija je svedok impresivnog rasta u usvajanju optičke mreže sledeće generacije (FTTH) među korisnicima interneta. Prema kvartalnom izveštaju RATEL-a procenat korisnika Interneta u zemlji koji koriste FTTH tehnologiju porastao je za 6.2%, što je značajan skok u odnosu na tradicionalne tehnologije poput xDSL-a i DOCSIS-a.
Ekspanzija FTTH tehnologije u Srbiji: Porast korisnika za 6.2% u prethodnih godinu dana

Foto: iStock

U proteklih godinu dana, Srbija je svedok impresivnog rasta u usvajanju optičke mreže sledeće generacije (FTTH) među korisnicima Interneta. Prema kvartalnom izveštaju RATEL-a za Q1 2022 i 2023, procenat korisnika Interneta u zemlji koji koriste FTTH tehnologiju porastao je za 6.2%, što je značajan skok u odnosu na tradicionalne tehnologije poput xDSL-a i DOCSIS-a. Ukupan procenat sada iznosi 28.1%, i prestigao je xDSL (26.4%) te sada predstavlja drugi najpopularniji vid povezivanja na Internet odmah iza DOCSIS-a (sa 40.5% udela).

FTTH, poznat kao Fiber To The Home, je brza i pouzdana Internet tehnologija koja omogućava direktnu vezu optičkog vlakna do korisničkog domaćinstva. Ova tehnologija pruža izuzetno visoke brzine prenosa podataka i minimalno kašnjenje, čineći je idealnom za online aktivnosti koje zahtevaju veliku propusnost, poput striminga visokokvalitetnog video sadržaja, gejminga i radnih aplikacija u oblaku.

U isto vreme, tradicionalne tehnologije xDSL (Digital Subscriber Line) preko telefonske parice i DOCSIS (Data Over Cable Service Interface Specification) preko koaksijalne mreže za kablovsku televiziju, suočene su sa sve izazovnijim okruženjem, gubeći korisnike u korist modernijih FTTH usluga. Iako su obe ove tehnologije nekada bile dominantne u Srbiji, ograničenja u brzini i performansama postaju sve vidljivija kako se Internet zahtevi korisnika širom sveta neprestano povećavaju. Usled toga, FTTH polako pretiče ove dve zastarele pristupne tehnologije, a iznenađujuć je rezultat postignut ove godine, kada je FTTH potpuno prestigao xDSL tehnologiju u raspodeli tehnologija koje se koriste za pristup Internetu.

Razlozi za ovaj značajan prelazak na FTTH tehnologiju su višestruki. Pre svega, korisnici prepoznaju prednosti koje donosi optičko vlakno i postaju svesni kako se digitalno društvo neprekidno razvija, što zahteva sve brže i stabilnije Internet veze. Ubrzanje prelaska na rad od kuće i onlajn obrazovanje tokom globalne pandemije takođe je doprinelo povećanju potražnje za pouzdanim i brzim Internetom, što je dodatno podstaklo prelazak na FTTH tehnologiju.

I provajderi Internet usluga prepoznali su ovu rastuću potražnju i investirali u proširenje svoje optičke mreže kako bi zadovoljili potrebe korisnika. Nova infrastruktura omogućila je širenje FTTH pokrivenosti na više područja u Srbiji, dopirući do domaćinstava koja do tada nisu imala pristup ovakvom kvalitetu Interneta.

Srbija je sada među zemljama sa najbržim rastom FTTH korisnika u regionu, a očekuje se da će trend dalje nastaviti. Sa potencijalnim dolaskom novih tehnologija i unapređenjima u samoj FTTH tehnologiji, korisnici mogu očekivati još veće brzine i stabilnost Interneta u budućnosti.

Ključni činilac koji je omogućio izvanredan rast pokrivenosti FTTH optičkom mrežom je pre svega Telekom Srbija, koji je pokrio izuzetno veliki broj domaćinstava sa najmodernijom optičkom pristupnom mrežom širom Srbije, a u planu je da se pokriju i sva ruralna naselja do kraja 2025. godine u saradnji sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija, finansirano od strane Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, u okviru projekta zajedničke izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Republike Srbije.

Istovremeno, SBB se odlučio da u Sremsku Mitrovicu uđe isključivo sa novom optičkom mrežom u saradnji sa Nokia Networks. Uz to, otpočeli su postepeno uvođenje GPON optičke mreže u novogradnji u Beogradu i Novom Sadu. Nažalost, za sada nemaju planove da se bave unapređenjem postojeće infrastrukture već isključivo GPON uvode na lokacije gde trenutno nemaju nikakvu infrastrukturu. 

U zaključku, porast od 6.2% korisnika Interneta u Srbiji koji koriste FTTH tehnologiju u prethodnih godinu dana predstavlja snažan signal o rastuće potražnje za brzim i pouzdanim Internetom među korisnicima. Ova ekspanzija optičke mreže predstavlja ključni korak ka digitalnoj transformaciji zemlje i obećava još svetliju budućnost za online aktivnosti i digitalno povezivanje svih građana Srbije.

2
❤️
3
👍
0
😲
0
😢
1
😠
2

Nema komentara