TeleSrbija

United Group izdala je saopštenje o potpisivanju ugovora o kupovini bugarskog telco operatora Bulsatkom. Kako navode iz UG, ova akvizicija je deo dugoročne strategije za proširenje i jačanje prisustva na tržištu u Bugarskoj. United Group trenutno posluje u osam zemalja u regionu i ova akvizicija će dodatno ubrzati njen rast. Transakcija će biti završena po prijemu svih važećih antimonopolskih odobrenja.

Inače, u septembru 2022. bugarski biznismen Spas Rusev sklopio je ugovor o kupovini Bulsatkoma za između 120 i 130 miliona evra. Ruseva su izabrali poverioci kompanije u odnosu na češku PPF grupu, a posao akvizicije se razvukao na više od godinu dana nakon prigovora jednog od osnivača kompanije, Plamena Genčeva.

Genčev je tvrdio da su poverioci ignorisali njegovu ponudu da postane poželjni kupac, pa je pokrenuo arbitražni slučaj u Londonu i zahtev za bankrot u Sofiji, ali na kraju nije uspeo da zaustavi transakciju.

Ubrzo nakon preuzimanja, Rusev je zaključio ugovor o kreditu na 126,5 miliona evra, a kasnije se ispostavilo da je kredit dao vlasnik Vivakoma i Nove TV, United Grupa. U zamenu za kredit, Vivacom je dobio 148 Bulsatcom-ovih baznih stanica za mobilnu telefoniju (u vrednosti od 3 miliona evra), kao i resurse fiksne optičke pristupne mreže u vrednosti od 87 miliona evra.

Još dalje u prošlosti, operator Bulsatcom - inače osnovan 2000. godine i vodeći telco operator na bugarskom tržištu, nalazio se u jako teškoj finansijskoj situaciji u periodu od 2015 do 2019 godine, pre svega zbog dugova prema Blantyre Capital, BDB i EBRD, ali uprkos tome su 2017. godine lansirali sopstveni satelit za DTH televiziju, BulgariaSat-1, ujedno prvi bugarski satelit. Kroz više restruktuiranja i prodaje imovine uspeli su da namiruju dugove u toj meri da izbegnu prinudnu likvidaciju.

Vivacom je Bulsatcom-ove bazne stanice, dobijene od Ruseva, zajedno sa drugim baznim stanicama u Hrvatskoj i Sloveniji, kasnije prodao Saudijskoj firmi TAWAL, tzv. "TowerCo" Saudijskog Telekoma, kako bi otplatili svoje dugove. 

Akvizicija Bulsatcom-a je za UG bitna između ostalog i zbog čuvenog bugarskog satelita BulgariaSat-1, koji UG može koristiti da pruža usluge DTH televizije na objedinjenoj infrastrukturi, što bi donelo velike uštede u odnosu na zakup Eutelsat 16A.

UG je već saopštila nameru da DTH usluge u svim državama gde posluje objedini sa rasparčanih operatorskih platformi - pre svega u Bugarskoj i Grčkoj, te da objedini uslugu kroz EON brend i upotrebu hibridnog set top box-a i za DTH televiziju nalik na dosadašnju upotrebu EON hibridnog STB-a za on-net korisnike u Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, i Crnoj Gori, pod SBB i Telemach brendovima.

1
❤️
1
👍
1
😲
2
😢
1
😠
0

Komentari

Budite uljudni kada komentarišete. Razmislite pre nego što pišete, ne šaljite SPAM, ne bavite se samopromocijom ili promovisanjem drugih, ne maltretirajte, ne uznemiravajte i ne nanosite štetu bilo kome. Molimo pročitajte Pravilnik komentarisanja pre nego što pošaljete komentar. Komentari su podložni moderaciji.

2 komentara

GrrRr
Sledeci korak, otvaranje televizije Nova B 😄
Marko
Već postoji Nova TV u Bugarskoj!

VAŽNO! Mišljenja iznesena u tekstu ne moraju nužno predstavljati mišljenja TeleSrbija, urednika i/ili povezanih entiteta. Nijedna informacija koju pruža TeleSrbija ne može se smatrati pravnim savetom, savetom za investicije, zvaničnim saopštenjem ili tumačenjem, niti se treba koristiti u svrhe donošenja odluka. I ako težimo ka tome da detaljno istražimo celokupnu materiju i objektivno predstavimo sve činjenice, informacije na portalu pružamo bez ikakve garancije, uključujući i implicitne garancije, do mere dopuštene zakonom. Osim ukoliko nije drugačije naznačeno, ovaj tekst nije sponzorisan niti odobren od strane bilo koje kompanije, niti TeleSrbija tvrdi asocijaciju sa bilo kojim entitetom spomenutim u tekstu. Svi logotipi, grafički elementi, zaštitni žigovi, itd., su upotrebljeni u svrhe koje su dopuštene Zakonom.

×

Sviđa Vam se tekst?

Ukoliko želite da budete u toku sa aktuelnostima vezanim za telekomunikacione usluge u Srbiji — popusti, posebne promocije, recenzije mobilnih uređaja, savet i trikovi — možete da nas zapratite na društvenim mrežama:

Twitter nalog

Facebook stranica

Instagram profil

Telegram kanal

Mastodon nalog

Threads nalog

×

Šta mislite o nama?

Na skali od 1 do 7 ocenite koliko je verovatno da biste kolegama, prijateljima, poznanicima, itd., preporučili neki od sadržaja sa portala TeleSrbija?

Nimalo verovatno
Neutralno
Veoma verovatno