TeleSrbija

Nakon što smo pisali o početku promocije nove GPON optičke mreže u Sremskoj Mitrovici, koja ujedno predstavlja i prvi grad gde SBB poseduje samo optičku pristupnu mrežu, odmah smo kontaktirali SBB kako bi se zakazao termin za instalaciju, da bismo testirali novu optičku mrežu.

Operator SBB, inače, već poseduje optičku mrežu na nekoliko lokacija u Srbiji, najviše u Beogradu, ali je sama pristupna mreža bitno različita od one realizovane u Sremskoj Mitrovici. Nova optička mreža je izgrađena po najnovijim tehničkim standardima, u saradnji sa tehnološkim partnerom Nokia i Alcatel-Lucent, kao što je United Grupa uradila u Hrvatskoj sa operatorom Telemach.

Šta je optički Internet?

Optički Internet, realizovan preko GPON tehnologije, predstavlja najmoderniju vrstu pristupne infrastrukture, koja obezbeđuje brzine do 2.4/1.2 Gbps agregatno, uz izuzetno nisku latenciju (ping) i superiornu stabilnost i kvalitet usluge.

GPON se realizuje sprovođenjem optičkog vlakna do objekta korisnika, koje se dalje uključuje u optički terminal („ONT”, slično modemu).

Bitno je razlikovati optički Internet realizovan preko GPON mreže, i koaksijalni pristup na hibridnoj optičko-koaksijalnoj mreži („HFC+”) gde se fiber nod nalazi u zgradi korisnika. HFC pristup ne nudi prednosti koje nudi GPON, i u ponudi SBB-a tretira se kao koaksijalni pristup, usled čega su brzine upola manje.

Ponuda

Ponuda za sve korisnike na optičkoj infrastrukturi se godinama nije menjala, i predstavlja duplirane brzine Interneta (u odnosu na vrednosti na koaksijalnoj mreži u digitalizovanim „GIGA” gradovima).

Paket Brzina Cena
EON Light Duo OPTIKA 200/20 Mbps 3099 din
EON Full Duo OPTIKA 300/30 Mbps 3599 din
EON Premium Duo OPTIKA 600/60 Mbps 4599 din
EON Light OPTIKA 300/30 Mbps 3499 din
EON Full OPTIKA 500/50 Mbps 3999 din
EON Premium OPTIKA 1000/100 Mbps 4999 din

[*] Prikazane cene uključuju popust od 100 dinara mesečno za korisnike koji imaju aktiviran e-račun. Korisnicima koji se odluče da primaju papirni račun usluga se naplaćuje više za 100 dinara mesečno. EON Connect servis nije dostupan na optičkoj infrastrukturi. Ostale karakteristike ponude na GPON mreži su identične ponudi na koaksijalnoj mreži.

Instalacija

Instalacija se realizuje slično kao i kod koaksijalne infrastrukture. Instalateri SBB-a (ili podizvođačke firme koju angažuje SBB) se prvo najavljuju da dogovore termin za instalaciju, a zatim u dogovoreno vreme dolaze kod korisnika kako bi sproveli optički kabl.

U zavisnosti od toga da li je u pitanju zgrada ili kuća, optički kabl se sprovodi iz priključnog ormarića u hodniku zgrade na spratu gde se nalazi korisnik, ili sa najbliže bandere sa priključnim ormarićem u slučaju kuće ili vrste poslovnog prostora.

Korisnik sa instalaterima dogovara poziciju ONT uređaja (rutera), a zatim se optički kabl se dovodi do mesta blizu lokacije gde će biti ONT. Optički kabl je izuzetno tanak i providan, i sprovodi se neprimetno po objektu, kroz postojeće kanalice, ili lepljenjem po plafonu.

Kabl se terminiše u ZOK (završnu optičku kutiju), u okviru koje se nalazi konektor za optički patch kabl, koji se iz ZOK priključuje u ONT.

ZOK na ormaru - SBB optički Internet u Sremskoj Mitrovici
Foto: TeleSrbija / J. V.

Kako je integralni deo ponude i televizija, od ONT-a do svakog televizora koji korisnik poseduje, instalateri će sprovesti mrežni kabl (Ethernet), koji se uključuje u EON STB uređaj.

Oprema

U okviru ponude korisnicima se besplatno na korišćenje ustupa optički terminal (ONT ruter) proizvođača Alcatel-Lucent (sada deo Nokia Networks), model Nokia G-2425G-A.

Za televiziju, korisnicima se besplatno ustupa najviše 3 EON STB uređaja za gledanje televizije, koji funkcionišu na IP mreži. U pitanju je tzv. „ALL-IP” model, SDMC SDOTT0202, koji se inače do sada koristio za OTT korisnike (EON van mreže).

Nokia G-2425G-A ONT ruter

ONT je prijatnog zaobljenog dizajna, bele boje, sa utisnutim crnim slovima „NOKIA” na prednjoj strani, kao i 15 LED indikatora.

Sa zadnje strane, ONT poseduje 2 USB 2.0 porta, 2 FXS porta za analogni fiksni telefon, 4 Gigabit Ethernet LAN porta, konektor za napajanje (12V 2A), kao i dugme za paljenje, i dugmiće za resetovanje, paljenje/gašenje LED indikatora, pokretanje WPS sesije, i paljenje/gašenje WiFi mreže.

Takođe se sa zadnje strane nalazi i nalepnica sa informacijama o modelu, nazivom WiFi mreže, lozinkom za WiFi i za pristup Web interfejsu ONT-a radi podešavanja.

Što se tiče WiFi funkcionalnosti, ONT poseduje integrisani 2x2 MIMO 802.11b/g/n/ac sa internom antenom od 3 dBi, što omogućava propusni opseg do 300 Mbps na 2.4GHz uz MIMO i 40 MHz kanal, odnosno do 866 Mbps na 5GHz uz MIMO i 80 MHz kanal.

U praksi, na 2.4GHz možete očekivati brzinu do 100 Mbps ukoliko se nalazite u kući koja nije okružena drugim WiFi mrežama, odnosno između 20 i 40 Mbps u stambenoj zgradi. Na 5 GHz, u zavisnosti od Vašeg uređaja (telefona, laptopa, itd.), možete ostvariti brzine između 300 Mbps i 500 Mbps na WiFi. Naravno, celokupan protok paketa, do 1 Gbps, dostupan je putem Ethernet veze.

Nokia G-2425G-A ONT ruter - SBB optički Internet u Sremskoj Mitrovici
Foto: TeleSrbija / J. V.
Nokia G-2425G-A ONT ruter - SBB optički Internet u Sremskoj Mitrovici
Foto: TeleSrbija / J. V.
Nokia G-2425G-A ONT ruter - SBB optički Internet u Sremskoj Mitrovici
Foto: TeleSrbija / J. V.
SDMC SDOTT0202 set top box

I ako možda deluje nepoznato korisnicima koji koriste SBB na koaksijalnoj infrastruktura, EON Smart Box modela SDMC SDOTT0202 nije ništa novo, jer se već više godina dodeljuje korisnicima koji koriste OTT uslugu EON van mreže, kao i korisnicima na Beogrid infrastrukturi.

STB, koji je takođe poznat po modelu SDMC DV8519, poseduje AMLogic S905X2 čip sa 4 ARM Cortext-A53 jezgra na 1.8 GHz, integrisanom ARM Mali-G31 MP2 grafikom, 2 GB RAM memorije i 8 GB interne fleš memorije, od čega je oko 5 GB dostupno korisniku. Dolazi sa Android TV 9.0 operativnim sistemom, i podržava Chromecast i Google Assistant. Ne podržava Netflix.

Glavna razlika u odnosu na Kaonmedia KSTB6020 model na koji su se navikli korisnici na koaksijalnoj infrastrukturi je što SDMC model ne poseduje DVB-C tjuner i priključak za koaksijalni kabl, iz kog razloga ga SBB takođe naziva i „ALL-IP” model (u poređenju sa Kaon STB-om koji se smatra Hybrid modelom).

Uređaj sa prednje strane poseduje dugme za paljenje, kao i 3 LED indikatora za napajanje, WiFi i Ethernet konekciju, dok sa desne strane ima 2 USB2.0 porta kao i čitač microSD kartice.

Sa zadnje strane STB-a nalaze se 10/100 Mbps Fast Ethernet port, kombinovani 3.5mm analogni audio/video izlaz, HDMI 2.0 port, i priključak za napajanje (5V 2A).

Uz STB standardno se dobija EON Bluetooth daljinski upravljač, model T4HU1725/41Ka „NOTUS” koji proizvodi Tech4Home.

EON STB SDMC SDOTT0202 - SBB optički Internet u Sremskoj Mitrovici
Foto: TeleSrbija / J. V.
EON STB SDMC SDOTT0202 - SBB optički Internet u Sremskoj Mitrovici
Foto: TeleSrbija / J. V.

Prvi utisci

I ako je instalacija prošla bez puno problema (doduše, instalater je zaboravio papire, pa je morao naknadno da dođe da bismo mogli da potpišemo ugovor), prvi utisak nije baš pozitivan.

Konkretno, za potpisan EON Premium OPTIKA ugovor, SBB je greškom aktivirao brzinu 500/50 Mbps, umesto 1000/100 Mbps, kako je navedeno u posebnom Cenovniku za korisnike u Sremskoj Mitrovici.

SpeedTest sa pogrešnom brzinom - SBB optički Internet u Sremskoj Mitrovici
Foto: TeleSrbija / Screenshot

Rešavanje ovog problema je trajalo izuzetno dugo, konkretno pet dana, i zahtevalo je više desetina poziva tehničkoj podršci SBB-a, koji jednostavno nisu bili upućeni u činjenicu da SBB uopšte ima GPON optičku mrežu kao i da brzina na EON Premium paketu treba da bude 1000/100 Mbps.

Dodatno je iritantno bilo to što su konstantno ponavljali priču o GIGA dodatku, koji uopšte nema primenu na optičkoj mreži.

Svejedno, nakon tih pet dana natezanja, usluga je uspešno realizovana na brzinu od 1000/100 Mbps.

SpeedTest 1 Gbps optika - SBB optički Internet u Sremskoj Mitrovici
Foto: TeleSrbija / Screenshot

Fascinantno je i to da je u Moj SBB aplikaciji evidentirana brzina 1500/150 Mbps, umesto brzine 1000/100 Mbps, ali je to nebitna sitnica.

Pogrešna brzina u Moj SBB aplikaciji  - SBB optički Internet u Sremskoj Mitrovici
Foto: TeleSrbija / Screenshot

Nakon tih inicijalnih problema, daljih poteškoća nije bilo, niti je bilo potrebe da se kontaktira tehnička podrška.

Stabilnost usluge

Kao i svaki optički Internet provajder, i SBB u ovoj situaciji nudi izuzetno stabilan Internet koji nema padove brzine, skok ping-a, prekide, i slično. „Šum na mreži” je stvar prošlosti, kako je optička infrastruktura električno izolovana odnosno koristi dielektrik - staklo i laser za prenos podataka, umesto električnih signala na bakarnom koaksijalnom kablu.

Dakle, usluga je veoma kvaliteta, i ne očekujemo nikakve probleme u narednom periodu. Naravno, do prekida može doći, bilo zbog oštećenja/uništenja infrastrukture, ili zbog nekih radova na održavanju mreže, ali su takve situacije izuzetno retke, a radovi se obično održavaju u toku noći u periodu od 04:00 do 06:00.

Mane

Koliko god poslovni potez SBB-a da počne da intenzivnije radi na izgradnji GPON pristupne mreže u Srbiji bio za pohvalu, i koliko god usluga bila stabilna i brza, nažalost, postoje određene mane koje će nekim korisnicima biti kritične kada je u pitanju usluga Interneta.

CGNAT

Svi korisnici na SBB optici, bez obzira na paket, se nalaze iza tzv. CGNAT (Carrier-Grade Network Address Translation), odnosno - njihovom modemu/ruteru je dodeljena privatna IP adresa, što znači da ne mogu da pristupaju servisima kod kuće preko Interneta, da koriste video nadzor, igraju multiplayer igrice, ili da seed-uju torrent-e.

Dodatno, pošto veliki broj korisnika deli jednu izlaznu IP adresu, može doći do češće pojave tzv. CAPTCHA provera („Označite sve automobile/semafore/hidrante sa slike…”), a može se desiti i da ukoliko neko od korisnika bude blokiran na nekom sajtu, svi ostali korisnici koji dele tu IP adresu ne mogu da pristupe datom sajtu.

CGNAT privatna IP adresa - SBB optički Internet u Sremskoj Mitrovici
Foto: TeleSrbija / Screenshot

Jedini način da korisnici dobiju javnu IP adresu je da plaćaju mesečni zakup javne statičke IP adrese, koji iznosi 610 dinara mesečno.

Napredna administracija ONT-a nije moguća

Nokia ONT koji se korisnicima dodeljuje je „zaključan”, odnosno korisniku je dostupan izuzetno mali broj podešavanja, prvenstveno naziv i šifra WiFi mreže, kanal i širina kanala, i uvid u status konekcija za Internet, VoIP i TR069, kao i uvid u optičke parametre.

Nažalost, bilo kakva druga promena, uključujući i promenu opsega IP adresa lokalne mreže (na primer, sa podrazumevanog opsega 192.168.1.0-255 na opseg 192.168.0.0-255) nije moguća, kao ni promena DNS servera.

SBB nije želeo da nam omogući pristup administratorskom nalogu na ONT-u, dok se logovanje sa običnim nalogom vrši uz username userAdmin dok je lozinka identična podrazumevanoj lozinki za WiFi mrežu, i nalazi se na nalepnici na zadnjoj strani ONT-a.

Postavljanje ONT-a u Bridge mode nije moguće, i ne očekujemo da će se ova situacija promeniti u nekom narednom periodu. Dodatno, SBB za sada nema u planu da u naredne 2 godine u upotrebu uvede IPv6 adrese.

Ovo je izuzetno poražavajuća činjenica za veliki broj IT entuzijasta, a zajedno sa CGNAT IP adresom, predstavlja izuzetnu neprijatnost kada je u pitanju celokupna ponuda.

Celokupni utisak

I ako postoje navedene mane u vezi sa ONT-om i CGNAT IP adresama, kvalitetna i brza Internet veza, kvalitetna televizija sa EON Smart Box platformom i ekskluzivnim sadržajima na United Media kanalima mogu za neke predstavljati neodoljivu ponudu.

CGNAT neće zasmetati velikoj većini korisnika, a napredni korisnici već sada koriste određena VPN rešenja kako bi sebi obezbedili pristup lokalnim servisima preko Interneta.

Ukoliko su nezadovoljni Nokia ONT-om, korisnici mogu veoma lako dodati svoj ruter, ugasiti WiFi na Nokia ONT-u, i podešavati DHCP i DNS prema svojim željama.

Svakako, ukoliko ste navikli na SBB-ove usluge i ponudu, i ne smetaju Vam CGNAT i ONT, bićete više nego zadovoljni sa GPON optičkim Internetom.

0
❤️
0
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

Komentari

Budite uljudni kada komentarišete. Razmislite pre nego što pišete, ne šaljite SPAM, ne bavite se samopromocijom ili promovisanjem drugih, ne maltretirajte, ne uznemiravajte i ne nanosite štetu bilo kome. Molimo pročitajte Pravilnik komentarisanja pre nego što pošaljete komentar. Komentari su podložni moderaciji.

Nema komentara


Ovaj tekst je objavljen pre nego što je portal TeleSrbija registrovan kao elektronski medij u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

VAŽNO! Mišljenja iznesena u tekstu ne moraju nužno predstavljati mišljenja TeleSrbija, urednika i/ili povezanih entiteta. Nijedna informacija koju pruža TeleSrbija ne može se smatrati pravnim savetom, savetom za investicije, zvaničnim saopštenjem ili tumačenjem, niti se treba koristiti u svrhe donošenja odluka. I ako težimo ka tome da detaljno istražimo celokupnu materiju i objektivno predstavimo sve činjenice, informacije na portalu pružamo bez ikakve garancije, uključujući i implicitne garancije, do mere dopuštene zakonom. Osim ukoliko nije drugačije naznačeno, ovaj tekst nije sponzorisan niti odobren od strane bilo koje kompanije, niti TeleSrbija tvrdi asocijaciju sa bilo kojim entitetom spomenutim u tekstu. Svi logotipi, grafički elementi, zaštitni žigovi, itd., su upotrebljeni u svrhe koje su dopuštene Zakonom.

×

Sviđa Vam se tekst?

Ukoliko želite da budete u toku sa aktuelnostima vezanim za telekomunikacione usluge u Srbiji — popusti, posebne promocije, recenzije mobilnih uređaja, savet i trikovi — možete da nas zapratite na društvenim mrežama:

Twitter nalog

Facebook stranica

Instagram profil

Telegram kanal

Mastodon nalog

Threads nalog

×

Šta mislite o nama?

Na skali od 1 do 7 ocenite koliko je verovatno da biste kolegama, prijateljima, poznanicima, itd., preporučili neki od sadržaja sa portala TeleSrbija?

Nimalo verovatno
Neutralno
Veoma verovatno