Obaveštenje: Ovaj tekst je stariji od 3 meseca, i može sadržati netačne ili nepotpune informacije. Za aktuelne informacije uvek proverite sajt pružaoca usluga ili drugi relevantan izvor.

KOLUMNU PIŠE

MILAN KRAGUJEVIĆ — Samoproglašeni stručnjak za tržište telekomunikacija, ljubitelj računara i umrežavanja, programer, bloger i osnivač portala TeleSrbija.

Mišljenja i stavovi izneseni u tekstu predstavljaju isključivo lična mišljenja i stavove autora teksta i ne predstavljaju nužno stavove portala TeleSrbija, redakcije, ili povezanih entiteta.

Davno sam rekao sebi da neću koristiti platformu koju sam izgradio za ličnu korist. Pričam naravno o portalu TeleSrbija. Od prvog dana sam se fokusirao na ideale borbe za bolje uslove, cene i kvalitet Internet usluga za korisnike IKT servisa širom Srbije.

Ipak, mislim da je ovo moje današnje obraćanje, zapravo deo tog istog cilja.

Osim toga, prekipelo mi je.

Malo poznata činjenica je da SBB jedini ima infrastrukturu za širokopojasni pristup brzine veće od 50 Mbps u Kostolcu. 

Kostolac je jedan gradić pokraj Dunava, u blizini Požarevca, dom termoelektrane TEKO A i površinskih kopova, arheološkog nalazišta Viminacium, manastira Rukumija, i reke Mlave.

SBB već duži niz godina nudi usluge u Kostolcu, kao jedan od dva fiksna operatora u gradu. 

Drugi operator je naravno Telekom, sa svojom VDSL uslugom. Telekomov VDSL je realizovan bez dodatnih IPAN-ova po gradu, usled čega većina stanovnika preko Telekoma može da ima najviše 50 Mbps brzine Interneta. VDSL je spor, ali relativno stabilan. Osim kada pada kiša, zbog neadekvatno zaštićenih instalacija širom grada, kojima vlaga pravi probleme.

Tehnički tim SBB-a u Požarevcu, koji se bavi održavanjem mreže u Kostolcu, mogu samo da nazovem lenjim i sujetnim. 

SBB-ova infrastruktura u Kostolcu je u lošem stanju. Parametri signala za DOCSIS su degradirani, a zbog pasive koja se ne održava adekvatno, često se dešava da se javljaju smetnje u radu Interneta kada pada kiša, zato što ulazi vlaga u razne distribucione razdelnike po banderama i krovovima.

Čuveni problem trule SBB koaksijalne mreže u Kostolcu je takozvani impulsni šum, koji korisnike pogađa već godinama, a mene konkretno nešto preko 2 godine koliko koristim kablovski Internet ovog operatora - iz razloga što nijedan drugi operator ne pruža veće brzine Interneta. 

Šum se manifestuje prekidima u radu Interneta, koji traju od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, i dešavaju se dosta često (između više puta nedeljno i više puta dnevno, u zavisnosti od godišnjeg doba i spoljnih atmosferskih faktora).

Koristeći poznanstva i kontakte u okviru SBB-a sam probleme eskalirao na najviše nivoe, međutim, sve je uzaludno zbog sujete jednog čoveka čiji je zadatak da se bavi održavanjem i rekonstrukcijom predmetne koaksijalne mreže.

Nekoliko godina pokušavam da razrešim krive drine u toj žabokrečini nesposobnosti, čija se nesposobnost nalazi rame uz rame sa raspalim državnim Telekomom, međutim, požarevački SBB se ne predaje lako.

Opiranje i sujeta dovode do toga da, u razgovoru sa šefom u čijoj je nadležnosti upravo održavanje ove koaksijalne mreže, osećam izuzetnu neprijateljsku nastrojenost, drskost i nedostatak saosećanja i razumevanja. U prethodne dve godine, sa njim sam komunicirao nekoliko puta. 

Razgovori se uvek vrte oko jedne stvar, “ja kažem ovako, ti kažeš onako”. Bez obzira što se predmetne smetnje na infrastrukturi vide na grafikonima na monitoring alatima koje SBB ima, bez obzira što se prekidi manifestuju na nivou celog jednog grada, ovaj čovek odbija da prihvati činjenicu da takvo stanje - stanje gde Internet skoro svaki dan ima neke smetnje, i tako godinama - nije normalno, i da to “ne mora tako da bude”. 

Sa jedne strane razumem njegovo ponašanje. Verujem da nije adekvatno plaćen, kao većina radnika SBB-a, makar u Požarevcu. Plate sa kojima se ne može ni preživeti nisu nikakva tajna. Verujem i da nema dovoljno raspoloživih resursa, bilo ljudskih, tehničkih, materijalnih ili finansijskih, da može svoj posao nesmetano da obavlja.

Međutim, nedopustivo je da se bilo koje takve okolnosti ispreče održavanju koaksijalne mreže u nekom gradu, do nivoa da korisnici pate i trpe degradaciju servisa, bez naznake da će se to ikada rešiti.

Preko godinu dana sam slušao prazna obećanja da će “biti bolje” kada se završi digitalizacija mreže. Mreža je digitalizovana u junu 2022. godine. Pušteno je 24 DS kanala na svakom modemu koji to podržava. Ali SNR redovno pada ispod 35 dB. U mnogim zgradama, kod dosta korisnika, SNR se vrti oko 35 dB. Na potpuno digitalizovanoj mreži, za koju sujetni šef izgradnje tvrdi da je u “tip top stanju” i da je “rekonstruisana pre dve godine”. 

Ovo je poslednje upozorenje SBB-u. Telekom već nekoliko meseci obavlja radove na puštanju GPON infrastrukture u Kostolcu.

Novi magistralni optički vod je izgrađen, i prolazi kroz okolna sela do Kostolca. Stara zgrada “centrale” je već mesec dana puna građevinskih radnika koji rade na rekonstrukciji same zgrade, a tu su i tehničari i redovni kamioni sa aktivnom opremom, u braon kartonskim kutijama sa Huawei natpisom. 

SBB ima još jako malo vremena da korisnike veže ugovornom obavezom na naredne 2 godine. Do kraja 2023. godine, Telekom će pustiti GPON u rad, sa sve čuvenim akcijama od 12+ meseci po 1 dinar, nižim cenama usluga, boljom ponudom TV kanala, i naravno red veličina kvalitetnijim i bržim Internetom. Nesumnjivo je da će ogroman broj ljudi napustiti SBB.

Naravno, dosta njih će preći zbog niže cene i meseci po dinar. Ali, ja ću preći zbog nesposobnosti i sujete vaših radnika u Požarevcu. A kako se broj korisnika bude smanjivao narednih nekoliko godina, setite se da ste bili u poziciju da odliv usporite. Da ste reagovali na reklamacije. 

0
❤️
0
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

4 komentara

 1. zexoni70
  Pozdrav Milane i odličano si opisao stanje coax mreže u većini mesta u Srbiji. Ovo me podsetilo na moj problem i muku kada sam bio korisnik Kopernikusa na coax-u gde je brzina interneta svako veče od 20h pa do 00h bila bukvalno smanjena tri puta. To su stalno objašnjavali i pravdali time kako je problem u mojoj kućnoj instalaciji sve dok nisam naišao na pametnog čoveka koji je odmah znao o čemu se radi i pokrenuo zamenu DOCSIS CMTS uređaja za moje mesto i onda gle čuda sve se naprasno popravilo i internet brzina postala stabilna. Želim ti da optika što pre stigne u tvoje krajeve i uživaš u punim i konstantnim brzinama! :)
  Pozz!
 2. Neko
  Svaka čast na tekstu. Puna podrška prelasku na operatera koji se makar koliko toliko trudi da neke probleme ispravi.
 3. Niko
  Sve ovo, SBB i ekipa na celu ce shvatiti i sami kad im korisnici odu u MTS. a i treba da odu. Sve je to banda i bagra. Ja sam na Mts optici i prezadovoljan sam, zao mi je sto jos nemas mogucnost, a zelim tebi i korisnicima u tvom mestu da je sto pre dobijete. Pa videces kojom ce brzinom i SBB da uleti sa optikom u Kostolac i da cvili da im se vratite (tako je bilo u mojoj zgradi kad je Mts usao sa optikom, a do tad SBB nije hteo da cuje da zameni coax instalaciju za opticku). Evo ih sad cvile od vrata do vrata i rade razne akrobacije kako bi nekog namolili da predje sa Mts kod njih. Kasno...
 4. Bane
  Bravo, Milane! Odlican tekst. U kratkim crtama, niko tu nije dobar, ni MTS ni SBB. No, koliko MTS siri prici da su najbolji i sve, toliko SBB stalno kuka kako ih drzava koci, itd. Pa niko ih ne koci da uzmu i zamene dotrajale kablove, ažuriraju mrežu, itd.

  Nažalost, bolje biti neće ali hajde da nije sve tako crno, npr. u Nemačkoj je internet blagu užas a o americi da ne pričam.

Napišite komentar

Budite uljudni kada komentarišete. Razmislite pre nego što pišete, ne šaljite SPAM, ne bavite se samopromocijom ili promovisanjem drugih, ne maltretirajte, ne uznemiravajte i ne nanosite štetu bilo kome. Molimo pročitajte Pravilnik komentarisanja pre nego što pošaljete komentar. Komentari su podložni moderaciji.

Autor Milan Kragujević

Milan je programer, entuzijasta za nove tehnologije, telekomunikacije, ekonomiju, računarski softver i razvoj mreža. Pokrenuo je portal TeleSrbija u decembru 2020. godine sa ciljem da unapredi informisanost korisnika IKT usluga u Srbiji, i da sa javnošću podeli svoj entuzijazam i znanje o telekomunikacijama.


Ovaj tekst je objavljen pre nego što je portal TeleSrbija registrovan kao elektronski medij u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

VAŽNO! Mišljenja iznesena u tekstu ne moraju nužno predstavljati mišljenja TeleSrbija, urednika i/ili povezanih entiteta. Nijedna informacija koju pruža TeleSrbija ne može se smatrati pravnim savetom, savetom za investicije, zvaničnim saopštenjem ili tumačenjem, niti se treba koristiti u svrhe donošenja odluka. I ako težimo ka tome da detaljno istražimo celokupnu materiju i objektivno predstavimo sve činjenice, informacije na portalu pružamo bez ikakve garancije, uključujući i implicitne garancije, do mere dopuštene zakonom. Osim ukoliko nije drugačije naznačeno, ovaj tekst nije sponzorisan niti odobren od strane bilo koje kompanije, niti TeleSrbija tvrdi asocijaciju sa bilo kojim entitetom spomenutim u tekstu. Svi logotipi, grafički elementi, zaštitni žigovi, itd., su upotrebljeni u svrhe koje su dopuštene Zakonom.

×

Sviđa Vam se tekst?

Ukoliko želite da budete u toku sa aktuelnostima vezanim za telekomunikacione usluge u Srbiji — popusti, posebne promocije, recenzije mobilnih uređaja, savet i trikovi — možete da nas zapratite na društvenim mrežama:

Pratite nas na Twitter

Pratite nas na Facebook

Pratite nas na Telegram

×

Šta mislite o nama?

Na skali od 1 do 7 ocenite koliko je verovatno da biste kolegama, prijateljima, poznanicima, itd., preporučili neki od sadržaja sa portala TeleSrbija?

Nimalo verovatno
Neutralno
Veoma verovatno