Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!

Obaveštenje: Ovaj tekst je stariji od 3 meseca, i može sadržati netačne ili nepotpune informacije. Za aktuelne informacije uvek proverite sajt pružaoca usluga ili drugi relevantan izvor.

Komisija za zaštitu konkurencije je danas, 22.04.2021., objavila kratko saopštenje na svom sajtu gde je iznela informaciju da je Savet Komisije uslovno izuzeo ugovore zaključene između Telenor d.o.o. Beograd i Telekom Srbija a.d. Beograd.

Savet Komisije za zaštitu konkurencije uslovno je izuzeo ugovore zaključene između društava Telekom Srbija a.d, Beograd i Telenor d.o.o. Beograd koji se odnose na korišćenje optičke infrastrukture, uz nalaganje mera i rokova za njihovo izvršenje.

Podsećamo, tema ugovora Telekoma i Telenora o iznajmljivanju optičke pristupne mreže — u vidu ethernet bitstream pristupa u veleprodaji — postala je sporna kada je United Grupa (i njihove povezane kompanije United Media i SBB) „podigla prašinu” u medijima ukazujući na to da Telekom planira da „uništi SBB” i „jedini slobodni medij u Srbiji” [N1], ovim planom o komercijalnoj saradnji.

Da li se - i kako - Telenor i Telekom udružuju

Dodatno, Komisija je istakla da će celokupno rešenje — uključujući i sva obrazloženja koja ne sadrže zaštićene podatke — biti objavljeno na sajtu Komisije, usled interesovanja javnosti, a takođe i usled nepotpunih i netačnih informacija koje su iznošene u javnost tokom procesa.

Zbog iskazanog interesovanja javnosti, nepotpunih i netačnih informacija iznošenih tokom postupka, Komisija će u cilju tačnog informisanja objaviti kompletna rešenja sa obrazloženjima koja ne sadrže zaštićene podatke čim se ispune procesni uslovi za to, odnosno odluči o zahtevima pomenutih društava za zaštitu podataka (čl. 45. Zakona o zaštiti konkurencije).

U toku procesa, Telenor je tužio United Grupu za nelojalnu konkurenciju, zbog „neistinite i intenzivne [negativne] medijske kampanje”, dok je istovremeno United Grupa zahtevala od institucija da „istraže plan eliminacije slobodnih medija” a zatim i podnela krivičnu prijavu protiv Telekoma i Telenora.

Telenor Srbija tuži United Grupu za nelojalnu konkurenciju


SBB: Ugovor će uništiti United Media

SBB odnosno United Media se preko svog portala N1 više puta izjasnila da smatraju da je ugovor o saradnji između Telekoma i Telenora na temu iznajmljivanja optičke infrastrukture u vidu ethernet bitstream pristupa predstavlja „jasan plan za uništenje slobodnih medija”, odnosno kompanije United Media, vlasnik CNN-affiliate televizije „N1” (u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini), štampanog i online izdanja dnevnog lista „Danas”, kao i televizija „Nova” (u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori), „Doma TV”, „Nova S”, „Pikaboo”, „Vavoom”, „Cinemania”, „Grand”, „IDJ TV”, „Lov i ribolov”, „Fight channel” „Brainz TV”, „Nova Sport” i „Sport Klub”.

SBB do sada nije izneo direktne dokaze na koji način bi dolazak još jednog operatora na segmentirano i homogeno tržište u Srbiji uticao na uništenje United Medije, kao i po čemu United Media može da stekne imunitet na tržišne procese i konkurenciju, kako je u Srbiji tržište telekomunikacija u potpunosti liberalizovano.

SBB, United Media i United Grupa podneli krivičnu prijavu protiv Telekoma i Telenora


Telenor: Otvoren put da postanemo novi kablovski operator u Srbiji

U saopštenju koje je prenela Beta, Telenor danas je saopštio da su dobili zvanično odobrenje za ulazak na tržište distribucije TV sadržaja i fiksnog širokopojasnog interneta.

„Drago nam je što je Komisija za zaštitu konkurencije donela pozitivnu odluku i sada ćemo se fokusirati na kreiranje inovativne i atraktivne ponude koju ćemo lansirati do kraja godine. Želimo da se i u ovom segmentu izdvojimo kvalitetom, kao što smo i u mobilnim uslugama. Srpsko tržište je spremno za novog kablovskog operatora”, rekao je generalni direktor Telenora u Srbiji Majk Mišel.

Telenor navodi da će ulazak na tržište distribucije medijskih sadržaja biti samostalan i da će poštovati pravila „tržišne utakmice” sa ostalim ponuđačima sadržaja, uključujući SBB i Telekom.

PPF Grupa — vlasnik Telenora u CEE regionu — saopštila je da će tokom razvoja nove oblasti poslovanja kompanija Telenor doo, kao i povezano privredno društvo Cetin doo, zaposliti nove kadrove i primeniti najbolja iskustva i prakse iz PPF Grupe, kako bi „korisnicima doneli unapređeno iskustvo u oblastima brzine i kvaliteta usluge, izbora kanala, lakoće korišćenja i kvaliteta podrške korisnicima”.

U razgovoru sa Betom, Mišel se osvrnuo i na spornu situaciju vezanu za distribuciju kanala United Media, i izrazio žaljenje što je United Grupa odbila saradnju sa Telenorom:

„Telenor još uvek nije dobio prava i dozvolu za distribuciju sadržaja koje proizvodi ili čijim pravima raspolaže United Grupa, kao što su N1, Nova S, Sport klub i drugi, ukupno 22 kanala. Žao nam je što je United Grupa donela takvu odluku, i ostajemo otvoreni za dalje pregovore o distribuciji kanala, uvereni da će prepoznati značaj te saradnje za sve građane Srbije, kompanije koje posluju u istom segmentu i društvo u celini”


Telekom Srbija: Ugovorom sa Telenorom značajno se liberalizuje tržište

Telekom je saopštio da su obavešteni o odluci Komisije za zaštitu konkurencije, kao i da se ovom odlukom stiču uslovi da ugovor koji je sklopljen sa Telenorom stupi na snagu.

„Ovim ugovorom značajno se liberalizuje tržište telekomunikacija u Srbiji. On donosi brojne pogodnosti, pre svega korisnicima koji će sada imati veću mogućnost izbora čije usluge žele da koriste, a istovremeno pospešuje konkurenciju i inovacije u telekomunikacionoj industriji”

U saopštenju navode da Telekom može da iznajmljuje svoju infrastrukturu i drugim učesnicima na tržištu, a da Telenor može da kupuje sadržaje „od koga god želi, jer ugovor nije restriktivan ni u jednoj svojoj tački”.

0
❤️
0
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!

Napišite komentar

Budite uljudni kada komentarišete. Razmislite pre nego što pišete, ne šaljite SPAM, ne bavite se samopromocijom ili promovisanjem drugih, ne maltretirajte, ne uznemiravajte i ne nanosite štetu bilo kome. Molimo pročitajte Pravilnik komentarisanja pre nego što pošaljete komentar. Komentari su podložni moderaciji.

Autor Milan Kragujević

Milan je programer, entuzijasta za nove tehnologije, telekomunikacije, ekonomiju, računarski softver i razvoj mreža. Pokrenuo je portal TeleSrbija u decembru 2020. godine sa ciljem da unapredi informisanost korisnika IKT usluga u Srbiji, i da sa javnošću podeli svoj entuzijazam i znanje o telekomunikacijama.

Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!


Ovaj tekst je objavljen pre nego što je portal TeleSrbija registrovan kao elektronski medij u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

VAŽNO! Mišljenja iznesena u tekstu ne moraju nužno predstavljati mišljenja TeleSrbija, urednika i/ili povezanih entiteta. Nijedna informacija koju pruža TeleSrbija ne može se smatrati pravnim savetom, savetom za investicije, zvaničnim saopštenjem ili tumačenjem, niti se treba koristiti u svrhe donošenja odluka. I ako težimo ka tome da detaljno istražimo celokupnu materiju i objektivno predstavimo sve činjenice, informacije na portalu pružamo bez ikakve garancije, uključujući i implicitne garancije, do mere dopuštene zakonom. Osim ukoliko nije drugačije naznačeno, ovaj tekst nije sponzorisan niti odobren od strane bilo koje kompanije, niti TeleSrbija tvrdi asocijaciju sa bilo kojim entitetom spomenutim u tekstu. Svi logotipi, grafički elementi, zaštitni žigovi, itd., su upotrebljeni u svrhe koje su dopuštene Zakonom.

×

Sviđa Vam se tekst?

Ukoliko želite da budete u toku sa aktuelnostima vezanim za telekomunikacione usluge u Srbiji — popusti, posebne promocije, recenzije mobilnih uređaja, savet i trikovi — možete da nas zapratite na društvenim mrežama:

Pratite nas na Twitter

Pratite nas na Facebook

Pratite nas na Telegram

×

Šta mislite o nama?

Na skali od 1 do 7 ocenite koliko je verovatno da biste kolegama, prijateljima, poznanicima, itd., preporučili neki od sadržaja sa portala TeleSrbija?

Nimalo verovatno
Neutralno
Veoma verovatno