Kako je navedeno u saopštenju United Grupe, United Media i SBB, objavljenom na njihovom portalu N1, sva tri entiteta podnela su krivičnu prijavu protiv kompanija Telekom Srbija a.d. Beograd i Telenor d.o.o. Beograd, kako navode „zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zaključenje restriktivnog sporazuma iz člana 229 stav 1 Krivičnog zakonika”.

N1 prenosi da „postoje osnovi sumnje da su prijavljeni krajem 2020. i početkom 2021. godine zaključili restriktivni sporazum, kojim se vrši podela tržišta u cilju potiskivanja trećeg učesnika sa tržišta i to SBB u pogledu infrastrukture, a United Media u pogledu medijskih sadržaja”.

Entiteti United Grupe navode da „očekuju od nadležnog Višeg javnog tužilaštva da pokrene postupak protiv kompanija Telekom i Telenor, jer […] zakoni Srbije i međunarodni pravni standardi izričito zabranjuju sporazumno i usaglašeno delovanje radi podele tržišta sa namerom potiskivanja drugih tržišnih konkurenata. ”

Telenor i Telekom tvrde: neosnovane prijave vrše pritisak!

Telekom se u saopštenju izjasnio da „United Media i SBB ponovo vrše pritisak na nezavisne medije”, te da je prijava neosnovana i postavljaju pitanje „zašto se tužba podnosi nakon skoro tri meseca, u trenutku kada ističe rok za odluku nadležne Komisije”.

Telenor, zajedno sa Telekomom, u saopštenju za medije osporava osnovanost prijave, i navodi da je „pitanju zloupoteba sopstvenih medija i državnih institucija kako bi se izvršio pritisak na pravna i regulatorna tela kako bi se sprečio ulazak nove, slobodne konkurencije na tržište distribucije medijskih sadržaja u Srbiji. ”

Kako Telenor ističe, „najnovija krivična prijava usmerena je na prejudiciranje odluke Komisije za zaštitu konkurencije, jer ugovori još nisu pravosnažni, niti će stupiti na snagu dok Komisija ne donese odluku. ”

Dodatno, Telenor upozorava na tržišni udeo United Grupe i pokušava da doda kontekst ovoj situaciji, posebno kada je u pitanju međusobna saradnja operatora:

„Medijsku kampanju i sve legalne i ilegalne korake treba posmatrati u kontekstu činjenice da je United grupa dominantni pružalac usluga na tržištu distribucije medijskih sadržaja sa udelom od 45,5%, i da prava na sadržaje u svom vlasništvu neosnovano odbija da dodeli bilo kom drugom operatoru ili konkurentu. Nažalost, ovakvim pristupom United grupe uskraćeni su jedino korisnici u Srbiji. ”

United Grupa upozorava: od kad Telekom i Telenor odlučuju kada sme da se podnese krivična prijava?

U naknadnom saopštenju na N1, kao reakcija na izjašnjenja Telenora i Telekoma Srbija, United Grupa je navela sledeće:

„Apsurdne su sve optužbe Telekoma i Telenora, jer oni svakako ne mogu da odlučuju kada će biti podneta krivična prijava, a još manje da unapred presuđuju da li je osnovana ili ne, svakako ne mogu da ocenjuju da li prijava predstavlja kršenje zakona ili pritisak na institucije. ”

Dodatno, United Grupa je optužila Telekom i Telenor da „sinhronizovanim napadom na United Grupu u vidu saopštenja i optužbi, očigledno […] smatraju suprotno postojećim zakonima Srbije, da oštećeni ne smeju da podnesu krivičnu prijavu. ”

Za kraj, oni su iskoristili priliku da podsete javnost da se „u dokumentima Telekoma jasno navodi da je cilj saradnje između Telekoma i Telenora da se ‘…stavi tačka na poslovanje United Media kao i SBB-a u Srbiji… potpuno urušavanje, potiskivanje sa tržišta i konačno slamanje SBB-a… onemogućavanje finansiranja medija United Grupe. ‘”

Autor Milan Kragujević

Milan je programer, entuzijasta za nove tehnologije, telekomunikacije i tržište, računarski softver i razvoj mreža. Osim na portalu TeleSrbija, piše na svom blogu, a i na Tviteru.

Napišite komentar