Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!

Nezavisnim testiranjem brzine Interneta putem 4G mobilne mreže na festivalu EXIT koje je izvršila ekipa TeleSrbija, ustanovili smo da je tokom prve festivalske noći A1 Srbija imao najbržu mobilnu mrežu, posebno kada posmatramo Upload brzinu koja je izuzetno važna za deljenje fotografija i video snimaka ključnih trenutaka sa festivala putem društvenih mreža.

Tokom prve festivalske noći, najviše smo testirali Main stage, koji je ujedno bio i najposećenija bina, gde se A1 Srbija isticao sa svojim visokim brzinama Download-a i Upload-a, osim u trenutku kada je ispaljivan vatromet za svečanu ceremoniju otvaranja, jer je bila prisutna nezamisliva količina Upload saobraćaja zbog svih posetilaca koji su strimovali vatromet na društvenim mrežama.

Yettel je imao ubedljivo najgori rezultat, ne samo u pogledu brzine (koja se u kasnijim satima noći malo i popravila) već u pogledu problema sa mrežom, koja je non-stop nestajala i na kojoj Internet prečesto uopšte nije radio. Izuzetno razočaravajuć rezultat za Yettel i CETIN, senka nekadašnjeg norveškog giganta sa najboljom mrežom u Srbiji.

MTS je, i ako su postavili čak 4 bazne stanice na festivalu, imao relativno loš rezultat, čak i kada smo testiranja radili na manje od 2 metra od njihove bazne stanice, pre svega zbog velike količine saobraćaja i neadekvatnog propusnog opsega dostupnog Telekomu u poređenju sa A1.

A1 Srbija još iz ranih dana Vip mobile vuče sa sobom nekadašnji hendikep u vidu alokacije na 1800 MHz koja je služila i za 2G kao i za 4G, usled čega je Vip imao značajno lošiju pokrivenost na 2G mreži od druga dva operatora. Međutim, od kako je uveden LeanGSM na 2G mreži i kako je 3G praktično skroz ugašen, A1 Srbija je u poziciji da pusti 4CC agregaciju u Download smeru, kombinovanjem 800+1800+1800+2100 MHz, dok MTS i Yettel nemaju drugih 1800 MHz za agregaciju. Takođe zbog korišćenja modernije i skuplje opreme (nagađamo), A1 Srbija ima agregaciju u Upload smeru, kao i modulaciju QAM256, usled čega su maksimalne brzine Upload-a na njihovoj mreži, pa i na samom festivalu, značajno veće nego kod druga dva operatora.

Izuzev jednog trenutka koji je trajao oko 5 minuta, kada je signal A1 Srbija mreže dramatično opao, zato što su se bazne stanice na festivalu ugasile, verovatno zbog prekida uplink-a ili nekog drugog kvara, A1 Srbija je imao najstabilniju i najbržu mobilnu mrežu tokom prve festivalske noći, u okruženu koje je vrlo izazovno, što geografski što zbog neverovatnog broja posetilaca odnosno korisnika, i ekstremno velike količine prenetog saobraćaja na mreži.

Izjavljujemo najiskrenije čestitke operatoru A1 Srbija za izvanredan rezultat tokom prve noći EXIT festivala, i nadamo se da će kvalitet mreže ostati na istom ili boljem nivou tokom ostalih dana festivala.

Ekipa TeleSrbije će i tokom večerašnje druge noći festivala pratiti rad i performanse mobilnih mreža, što ćemo uživo prenositi u našem Live Blog-u koji kreće od 19 časova.

Dhilos Cloud - Stabilan, brz i povoljan web hosting!
0
❤️
1
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!


Komentari

Budite uljudni kada komentarišete. Razmislite pre nego što pišete, ne šaljite SPAM, ne bavite se samopromocijom ili promovisanjem drugih, ne maltretirajte, ne uznemiravajte i ne nanosite štetu bilo kome. Molimo pročitajte Pravilnik komentarisanja pre nego što pošaljete komentar. Komentari su podložni moderaciji.

Nema komentara

Autor Milan Kragujević

Milan je programer, entuzijasta za nove tehnologije, telekomunikacije, ekonomiju, računarski softver i razvoj mreža. Pokrenuo je portal TeleSrbija u decembru 2020. godine sa ciljem da unapredi informisanost korisnika IKT usluga u Srbiji, i da sa javnošću podeli svoj entuzijazam i znanje o telekomunikacijama.

Dhilos Cloud - Stabilan, brz i povoljan web hosting!

Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!


VAŽNO! Mišljenja iznesena u tekstu ne moraju nužno predstavljati mišljenja TeleSrbija, urednika i/ili povezanih entiteta. Nijedna informacija koju pruža TeleSrbija ne može se smatrati pravnim savetom, savetom za investicije, zvaničnim saopštenjem ili tumačenjem, niti se treba koristiti u svrhe donošenja odluka. I ako težimo ka tome da detaljno istražimo celokupnu materiju i objektivno predstavimo sve činjenice, informacije na portalu pružamo bez ikakve garancije, uključujući i implicitne garancije, do mere dopuštene zakonom. Osim ukoliko nije drugačije naznačeno, ovaj tekst nije sponzorisan niti odobren od strane bilo koje kompanije, niti TeleSrbija tvrdi asocijaciju sa bilo kojim entitetom spomenutim u tekstu. Svi logotipi, grafički elementi, zaštitni žigovi, itd., su upotrebljeni u svrhe koje su dopuštene Zakonom.

×

Sviđa Vam se tekst?

Ukoliko želite da budete u toku sa aktuelnostima vezanim za telekomunikacione usluge u Srbiji — popusti, posebne promocije, recenzije mobilnih uređaja, savet i trikovi — možete da nas zapratite na društvenim mrežama:

Twitter nalog

Facebook stranica

Instagram profil

Telegram kanal

Mastodon nalog

Threads nalog

×

Šta mislite o nama?

Na skali od 1 do 7 ocenite koliko je verovatno da biste kolegama, prijateljima, poznanicima, itd., preporučili neki od sadržaja sa portala TeleSrbija?

Nimalo verovatno
Neutralno
Veoma verovatno