GLOBALTEL OD BLATA: Kako da sami napravite GSM na VoIP gateway

Nakon ukidanja Globaltel aplikacije od 11. novembra, alternativa za telefoniranje preko Interneta sa mobilnim brojem je izrada sopstvenog GSM to SIP gateway-a. U ovom tekstu pročitajte kako.
GLOBALTEL OD BLATA: Kako da sami napravite GSM na VoIP gateway

Foto: Ilustracija, Adobe Stock

Nakon vesti da će Globaltel aplikacija biti ukinuta od 11. novembra, na domaćoj IT sceni postavilo se pitanje, "i šta ćemo sad?" 

Ovo nije prvi put da se čovečanstvo susreće sa nepremostivim zadatkom izrade GSM na SIP gateway-a, ali sa zadovoljstvom mogu da kažem da cena takvog poduhvata, što u pogledu utrošenog vremena, što u pogledu finansijskih izdataka, nikada nije bila niža.

Za sve to nam trebaju samo dve stvari: 

  • Huawei E3531 USB 3G modem, nađite ga na KP ili drugim sajtovima sa polovnom robom
  • računar sa instaliranim FreePBX softverom (Asterisk 18)

Ovaj tekst je površno napisan, bez detaljnih instrukcija korak po korak, jer se pretpostavlja da 1) imate dosta predznanja i 2) da ste već podizali SIP server. Ukoliko nemate dovoljno znanja, naučite, ili platite nekome da za vas instalira i podesi sve.  

Korak 1. Instalirajte i podesite FreePBX

Naravno, "platforma" za sve će nam biti besplatno pakovanje Asteriska i dodatnih komponenti, FreePBX. Skinite verziju 16 sa sajta, boot-ujte ISO i instalirajte Asterisk 18 verziju, kada instaler bude pitao.

Korak 2. Instalirajte Kazahstanski firmver na Huawei E3531

Firmver koji ima "otključan Voice", za koji nisu potrebne nikakve dodatne prepravke, je verzije 21.318.29.00.769, sa mreže Kcell. Fajl je originalno odavde, a preuzmite mirror sa TeleSrbija ovde.

Firmver dolazi upakovan u installer, tako da je dovoljno da instalirate drajver za sam modem koji se nalazi na virtuelnom CD-u, zatim ugasite Mobile Partner aplikaciju, i pokrenite instaler firmvera. 

Ukoliko ne radi, probajte ceo proces sa računarom sa Windows 7. Po potrebi stavite testsigning na ON preko bcdedit, tj ubacite ga u Dev Mode, i stavite datum na 2014 godinu, jer neki od Huawei drajvera nisu potpisani ili im je istekao sertifikat.

Korak 3. Kompajlirajte chan_dongle.so

Uđite na FreePBX preko SSH, skinite chan_dongle fork od wdoekes (dakle NE bg111 verziju!) na FreePBX, i kompajlirajte ga. Instrukcije za kompajliranje su dostupne na Wiki-ju.

Iz build direktorijuma, iskopirajte dongle.conf u /etc/asterisk/ i promenite u njemu context: 

context=from-pstn

Takođe podesite IMEI i IMSI u dongle.conf odgovarajući vrednostima.

Korak 4. Podesite trunk

U Web interfejsu FreePBX, dodajte novi trunk, naziv može da bude npr. dongle0, i pod Custom dial string unesite:

dongle/dongle0/$OUTNUM$

Pod Outbound Caller ID morate da unesete broj telefona same SIM kartice u modemu koji ćete videti preko SSH:

ssh root@asterisk
asterisk -rvvvvv
dongle show devices

Korak 5. Podesite outbound rutu

Kreirajte novu Outbound rutu, pod dial pattern stavite tačku, pod Trunk Sequence (Permanent route) odaberite dongle0 trunk koji ste kreirali

Korak 6. Podesite inbound rutu

Na isti način, podesite inbound rutu, za sve CID-ove.

Korak 7. Kreirajte ekstenziju

Korak 8. Preusmerite inbound rutu na ekstenziju

Korak 9. Podesite softphone

Na FreePBX možete da se registrujete softphone-om preko IAX2 što može bolje da radi nego običan SIP kada ide kroz više nivoa NAT-a, a možete i putem običnom SIP-a.

Username je Extension ID, šifra je naranvo Password, i login string je extension@ipadresa. 

Korak 10. Kraj

Ako ste ispratili instrukcije pažljivo, imaćete funkcionalni GSM<>SIP gateway, po ceni od samo 500 dinara (ako nađete 3G modem za te pare, naravno).

1
❤️
3
👍
0
😲
0
😢
2
😠
0

4 komentara

Dalibor
Odlicno uputstvo ali nemam toliko iskustva sa time da bih to uradio sam ali odlicno resenje. Zanima me dali postoji opcija preko koje bih mogao da koristim recimo bilo koji broj iz srbije bilo gde u svetu a prvenstveno kod nas u Srbiji jer ovde gde zivimo nemamo nikakvu mrezu ili jako slabu, pa bih taj gateway stavio kod rodjaka u gradu a da koristim preko aplikacije i sa moguncnoscu primanja sms poruke zbog verifikacije na raznim internet stranicama? Dali ima takav neki gateway koji sve to preusmerava preko aplikacije? U krajnjem slucaju bi me spasilo eto samo primanje poziva i mogucnost da zovem. Hvala unapred na odgovoru. Pozdrav
Micko
Ovo je firmware za Huawei E3531s-2, ja imam Huawei E3531i-2, da li sa firmware-om koji si postavio mogu da fleshujem moj modem a da ga ne brick-ujem?
TeleSrbija
Pozdrav Micko,

Ne, nažalost, firmware je specifičan za E3531s-2, i neće uspeti flešovanje na druge modele.

Sve najbolje,
TeleSrbija
Milan
Svaka cast ja ovo vec godinama vrtim na E1552 i E3131(Isto sa mts)Nazalost nemam taj fw za enable voice vise da imam rado bih ga podelio.Dok za e1550 i e1552 postoji app ali je malo komplikovana za otkljucavanje voice.
HW je RPI B+.Radi stabilno 2 linije u isto vreme plus sip trunk za betamax voip.Kroz vpn se pristupa od spolja.Bas sam letos iz tunisa tako sa a1 broja zvao koji se nalazio kod mene kuci po srbiji.