TeleSrbija

United Grupa, u čijem sastavu se nalaze vodeći telekomunikacioni operatori na tržištu Jugoistočne Evrope, objavila je u ponedeljak da je postigla dogovor o preuzimanju grčkog telekomunikacionog operatora Wind Hellas Telecommunications S.A. sa kompanijom Crystal Almond Holdings Limited.

Wind Hellas je jedan od tri vodeća mobilna operatora u Grčkoj, sa ukupno 4,2 miliona korisnika. Osim usluga mobilnih komunikacija, operator Wind u Grčkoj pruža i usluge fiksnog pristupa internetu, fiksne telefonije i OTT/IPTV televizije.

Na Grčkom tržištu, Wind nastupa sa integralnim paketima koji objedinjuju usluge fiksnog pristupa i mobilne telefonije. Operator poseduje modernizovanu LTE Advanced mobilnu mrežu četvrte generacije koja pokriva 98% populacije, uz plan da se postigne 65% pokrivenosti populacije sa novom 5G mobilnom mrežom na frekventnim opsezima do 3.5 GHz do 2022. godine. Fiksni pristup se realizuje putem modernizovane FTTH (Fiber to the Home) mreže, uz brzine do 200/20 Mbps, kao i putem VDSL2 tehnologije (do 50/5 Mbps) i ADSL2+ (do 24/1 Mbps).

Kako se navodi na sajtu SBB-a, koji je preneo vest o akviziciji operatora Wind Hellas, akvizicija operatora Wind omogućiće United Grupi da, zajedno sa operatorom Nova (Forthnet, koji je već u vlasništvu United Grupe) „stvori snažnog konvergentnog operatora i zauzme drugo mesto na tržištu kada je reč i o fiksnim i o televizijskim uslugama. ”

„Akvizicija i integracija uspešnih lokalnih telekomunikacionih i medijskih kompanija u United Grupu predstavlja suštinu naše evropske strategije rasta. Grčka je ključno tržište za nas i preuzimanjem kompanije Wind, moći ćemo da stvorimo vodećeg konvergentnog operatora i kroz ulaganja u mrežnu infrastrukturu, sadržaj, tehnologiju i inovativne proizvode i usluge doprinesemo daljem razvoju grčkog telekomunikacionog tržišta i postanemo pokretač digitalizacije Grčke”, naveo je Nikos Stathopoulos, predsednik United Grupe

„Ovaj dogovor potvrđuje dugoročnu posvećenost United Grupe grčkom tržištu. Poslovanje mobilnog operatora Wind, odlično se uklapa u portfolio United Grupe i kompanije Nova u pogledu ekspertize u telekomunikacionim i medijskim uslugama. Preuzimanjem komanije Wind kupujemo uspešan biznis koji će nam omogućiti da ojačamo tržišnu poziciju i proširimo ponudu usluga za naše korisnike u Grčkoj”, dodala je Victoriya Boklag, izvršna direktorka United Grupe

Kako navodi United Grupa u saopštenju za medije, završetak akvizicije se očekuje nakon uobičajenih odobrenja regulatora tokom 2022. godine.

United Group
Foto: PROMO / United Group

United Grupa je počela ranih dvehiljaditih godina kao mali kablovski operator u Srbiji, i u narednom periodu razvila svoje poslovanje konsolidacijom na tržištu, prvo kao SBB u Srbiji, a dalje kao Telemach Slovenija, Telemach Bosna i Hercegovina, Telemach Crna Gora, a kupovinom operatora Tele2 ulazi na tržište Hrvatske pod imenom Telemach Hrvatska.

Osim telekomunikacionih operatora, kompanija United Media (koja posluje u okviru Grupe) vlasnik je ekskluzivnih pay-TV kanala na tržištu Jugoistočne Evrope (Sport Klub, Nova Sport, Nova S, N1, Grand, IDJ TV, Cinemania, Brainz, Pikaboo, Vavoom, i još više desetina TV kanala) kao i reklamnih sistema Direct Media i CAS Media, i inovativnog sistema za adresabilno oglašavanje VIDA.

United Cloud, tzv. „inovacioni centar” Grupe, razvija OTT platforme EON OTT i NetTV Plus (servisi za gledanje televizije preko interneta) kao i interaktivnu multimedijalna platformu EON na Android TV sistemu, i aplikacije UniFi, UniFon i UniFi Travel.

Osim fiksnog pristupa, Grupa pruža i usluge mobilnih telekomunikacija u Hrvatskoj i Sloveniji (Telemach), kao i u Bugarskoj (Vivacom) i Grčkoj (Nova - Forthnet, Wind Hellas).

Grupa je takođe vlasnik satelitske distribucione platforme i pay-TV sistema Total TV, koji je dostupan u balkanskim državama (Srbija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija), u okviru objedinjenog brenda.

U vlasništvu investicionog fonda BC Partners, kao i Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, sa manjim udelom investicionog fonda KKR, sa sedištem u Holandiji, United Grupa od 2018. godine intenzivno radi na daljem širenju svog poslovanja izvan ustanovljenih tržišta - prvenstveno kupovinom Tele2 u Hrvatskoj, a posle toga i Vivacom-a u Bugarskoj, kao i Nova (Forthnet) i Wind Hellas u Grčkoj.

0
❤️
0
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

Komentari

Budite uljudni kada komentarišete. Razmislite pre nego što pišete, ne šaljite SPAM, ne bavite se samopromocijom ili promovisanjem drugih, ne maltretirajte, ne uznemiravajte i ne nanosite štetu bilo kome. Molimo pročitajte Pravilnik komentarisanja pre nego što pošaljete komentar. Komentari su podložni moderaciji.

Nema komentara


Ovaj tekst je objavljen pre nego što je portal TeleSrbija registrovan kao elektronski medij u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

VAŽNO! Mišljenja iznesena u tekstu ne moraju nužno predstavljati mišljenja TeleSrbija, urednika i/ili povezanih entiteta. Nijedna informacija koju pruža TeleSrbija ne može se smatrati pravnim savetom, savetom za investicije, zvaničnim saopštenjem ili tumačenjem, niti se treba koristiti u svrhe donošenja odluka. I ako težimo ka tome da detaljno istražimo celokupnu materiju i objektivno predstavimo sve činjenice, informacije na portalu pružamo bez ikakve garancije, uključujući i implicitne garancije, do mere dopuštene zakonom. Osim ukoliko nije drugačije naznačeno, ovaj tekst nije sponzorisan niti odobren od strane bilo koje kompanije, niti TeleSrbija tvrdi asocijaciju sa bilo kojim entitetom spomenutim u tekstu. Svi logotipi, grafički elementi, zaštitni žigovi, itd., su upotrebljeni u svrhe koje su dopuštene Zakonom.

×

Sviđa Vam se tekst?

Ukoliko želite da budete u toku sa aktuelnostima vezanim za telekomunikacione usluge u Srbiji — popusti, posebne promocije, recenzije mobilnih uređaja, savet i trikovi — možete da nas zapratite na društvenim mrežama:

Twitter nalog

Facebook stranica

Instagram profil

Telegram kanal

Mastodon nalog

Threads nalog

×

Šta mislite o nama?

Na skali od 1 do 7 ocenite koliko je verovatno da biste kolegama, prijateljima, poznanicima, itd., preporučili neki od sadržaja sa portala TeleSrbija?

Nimalo verovatno
Neutralno
Veoma verovatno