Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!

KOLUMNU PIŠE

MILAN KRAGUJEVIĆ — Stručnjak za tržište telekomunikacija, IKT novinar, ljubitelj računara i umrežavanja, IT inženjer, urednik i osnivač portala TeleSrbija.

U današnjem digitalnom dobu, pristup brzom i pouzdanom Internetu postao je ključni faktor za ekonomski i društveni razvoj. I dok su veći gradovi većinom obuhvaćeni širokopojasnom mrežom, ruralna područja često zaostaju u ovom aspektu. Međutim, postoji niz inovativnih rešenja koja omogućavaju povezivanje ruralnih stanovnika na brzi Internet bez potrebe za skupim infrastrukturnim projektima koji zahtevaju postavljanje kablova.

Jedan od tih inovativnih pristupa je korišćenje nelicenciranog spektra na 5 GHz za pružanje bežičnog Internet pristupa ruralnim područjima. Ova frekvencija omogućava brzine prenosa podataka koje su više nego dovoljne za osnovne Internet aktivnosti, poput surfovanja, slanja e-pošte i gledanja video sadržaja. Pored toga, nelicencirani spektar omogućava lokalnim zajednicama da samostalno uspostave svoje mreže bez potrebe za skupim dozvolama ili licencama.

Kada govorimo o realizaciji fiksnog bežičnog pristupa u 5 GHz spektru, korišćenjem napredne 4096-QAM modulacije koju podržava profesionalna oprema za PtMP umrežavanje kao što je npr. Ubiquiti LTU, moguće je realizovati agregatno 900 Mbps protoka po sektoru, uz korišćenje 100 MHz širine kanala. U ruralnim područjima, RF spektar je čist pa je moguće ostvariti odličan SINR i na tako izuzetno širokim kanalima. 

Ključno za ovu strategiju je postavljanje baznih stanica na strateškim tačkama u ruralnim područjima, kao što su vrhovi planina, visoke građevine, silosi, tornjevi, pa čak i bandere uz posebne dozvole. Ovi uređaji omogućavaju širenje Internet signala na veće udaljenosti, čime se obuhvataju i ona područja koja su tradicionalno bila izolovana od modernih tehnologija. U kombinaciji s modernim bežičnim ruterima, stanovnici ruralnih mesta mogu uživati u brzom i stabilnom Internet pristupu, poboljšavajući tako svoje svakodnevne živote i otvarajući nove mogućnosti. 

Želim da istaknem i činjenicu da su na tržištu prisutni klijentski uređaji sa izuzetno pristupačnim cenama, što omogućava da cena priključenja korisnika bude niska, u rasponu od 100 do 150 EUR u zavisnosti od udaljenosti i odabrane opreme. 

Kada je u pitanju napajanje, na tržištu su dostupna pristupačna rešenja za solarno napajanje uz kapacitet za rad bez sunčevog napajanja veći broj dana, što omogućava realizaciju bazne stanice koja je potpuno izolovana od bilo kakve druge infrastrukture.

Za backhaul, odnosno povezivanje baznih stanica sa mrežom koja pruža Internet, moguće je koristiti različite frekvencije. Kao jedan od izbora, mogu se koristiti radio linkovi na 60 GHz. Ova opcija omogućava izuzetno brz prenos podataka na malim i srednjim udaljenostima, kapaciteta približno do 1 Gbps. Alternativno, za veće udaljenosti i zahtevnije uslove, može se koristiti 5 GHz, sa malo manje od upola kapaciteta (oko 400 Mbps), uz domet između 20 km i 50 km u zavisnosti od antene, topografije i jačine emitovanja. Uz posebne dozvole, moguće je realizovati relejne veze i na nižim frekvencijama po potrebi.

Namerno izbegavam spominjanje LTE i 5G mreže, jer je 4G LTE već sada realizovan ali ne pruža odgovarajuću pokrivenost u ruralnim područjima, a izgradnja infrastrukture predstavlja značajno ulaganje približno 100.000-300.000 EUR. Poređenja radi, realizacija tačke prisustva fiksne bežične telekomunikacione mreže može da košta manje od 2.000 EUR, a pruža veći kapacitet krajnjim korisnicima zbog manjeg dometa u poređenju sa LTE makro ćelijama, kao i većeg propusnog opsega (100 MHz u poređenju sa 20+10 MHz za LTE eventualno samo 10 MHz ako se radi ruralni B20).

Za kraj hoću da ponovim da uspešno povezivanje ruralnih stanovnika na brzi pristup Internetu uopšte ne mora da bude skupo, i da je ključna strategija kombinovanje različitih tehnologija pristupa. Uz pravilno planiranje i investicije, ruralna područja mogu postati deo digitalne revolucije i ostvariti sve prednosti koje Internet pristup donosi.

Dhilos Cloud - Stabilan, brz i povoljan web hosting!
0
❤️
2
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!


Komentari

Budite uljudni kada komentarišete. Razmislite pre nego što pišete, ne šaljite SPAM, ne bavite se samopromocijom ili promovisanjem drugih, ne maltretirajte, ne uznemiravajte i ne nanosite štetu bilo kome. Molimo pročitajte Pravilnik komentarisanja pre nego što pošaljete komentar. Komentari su podložni moderaciji.

2 komentara

Dale
Da li se zna oprema kog vendora je u opticaju za ovo rešenje?
Slobodan
Jedna po meni bitna stvar vezana za ovaj vid povezivanja ruralnih područja je i kako obezbediti uplink ka internetu na nekoj lokaciji gde postoji adekvatna optička infrastruktura nekog nadprovajdera. Da li bi bili voljni da o tome nešto više napišete?
Autor Milan Kragujević

Milan je programer, entuzijasta za nove tehnologije, telekomunikacije, ekonomiju, računarski softver i razvoj mreža. Pokrenuo je portal TeleSrbija u decembru 2020. godine sa ciljem da unapredi informisanost korisnika IKT usluga u Srbiji, i da sa javnošću podeli svoj entuzijazam i znanje o telekomunikacijama.

Dhilos Cloud - Stabilan, brz i povoljan web hosting!

Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!


VAŽNO! Mišljenja iznesena u tekstu ne moraju nužno predstavljati mišljenja TeleSrbija, urednika i/ili povezanih entiteta. Nijedna informacija koju pruža TeleSrbija ne može se smatrati pravnim savetom, savetom za investicije, zvaničnim saopštenjem ili tumačenjem, niti se treba koristiti u svrhe donošenja odluka. I ako težimo ka tome da detaljno istražimo celokupnu materiju i objektivno predstavimo sve činjenice, informacije na portalu pružamo bez ikakve garancije, uključujući i implicitne garancije, do mere dopuštene zakonom. Osim ukoliko nije drugačije naznačeno, ovaj tekst nije sponzorisan niti odobren od strane bilo koje kompanije, niti TeleSrbija tvrdi asocijaciju sa bilo kojim entitetom spomenutim u tekstu. Svi logotipi, grafički elementi, zaštitni žigovi, itd., su upotrebljeni u svrhe koje su dopuštene Zakonom.

×

Sviđa Vam se tekst?

Ukoliko želite da budete u toku sa aktuelnostima vezanim za telekomunikacione usluge u Srbiji — popusti, posebne promocije, recenzije mobilnih uređaja, savet i trikovi — možete da nas zapratite na društvenim mrežama:

Twitter nalog

Facebook stranica

Instagram profil

Telegram kanal

Mastodon nalog

Threads nalog

×

Šta mislite o nama?

Na skali od 1 do 7 ocenite koliko je verovatno da biste kolegama, prijateljima, poznanicima, itd., preporučili neki od sadržaja sa portala TeleSrbija?

Nimalo verovatno
Neutralno
Veoma verovatno