Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!

KOLUMNU PIŠE

MILAN KRAGUJEVIĆ — Stručnjak za tržište telekomunikacija, IKT novinar, ljubitelj računara i umrežavanja, IT inženjer, urednik i osnivač portala TeleSrbija.

Unapređenje brzine i kvaliteta broadband pristupa Internetu u ruralnim mestima predstavlja izvanrednu priliku za telekomunikacione operatore da otvore potpuno nova tržišta i ostvare značajne prihode. Ova transformacija donosi ne samo poboljšano korisničko iskustvo za stanovnike ruralnih područja već i obilje mogućnosti za razvoj poslovanja.


Otvorenost novih tržišta
Unapređenje infrastrukture za broadband Internet u ruralnim mestima omogućava operatorima da dosegnu demografski raznovrsne grupe korisnika koje ranije nisu bile lako dostupne. Uključivanje ruralnih zajednica omogućava telekomunikacionim kompanijama da prošire svoju osnovnu bazu korisnika i stvore nove izvore prihoda.

Diversifikacija usluga
Poboljšana brzina i pouzdanost Internet pristupa omogućavaju pružanje raznovrsnih usluga kao što su streaming video, online edukacija, e-trgovina i druge digitalne usluge. Telekomunikacioni operatori mogu unaprediti svoju ponudu kako bi se prilagodili potrebama ruralnih korisnika. Na primer, mogu razviti pakete prilagođene porodičnim potrebama, edukativnim institucijama i malim preduzećima u tim zajednicama.

Prodaja dodatnih usluga i servisa
Pored osnovnog Internet pristupa, operatori mogu ponuditi dodatne usluge kao što su zaštita od virusa i malvera, online sigurnosne usluge, cloud skladištenje i VPN servise. Ovi dodatni servisi ne samo da povećavaju vrednost pretplate za korisnike (ARPU) već i omogućavaju operatorima da diversifikuju svoj prihod.

Partnerstva sa lokalnim preduzećima
Unapređenje Internet pristupa u ruralnim područjima stvara prilike za partnerstva sa lokalnim preduzećima. Telekomunikacioni operatori mogu sarađivati sa lokalnim biznisima kako bi pružili digitalne marketinške usluge, razvili online platforme za prodaju proizvoda i usluga ili čak podržali razvoj lokalnih startapa. Ovakva partnerstva donose korist i operatorima i lokalnoj zajednici.

Uvećanje zarade
Kroz sve ove strategije, telekomunikacioni operatori mogu značajno povećati svoju zaradu. Povećanje broja korisnika, prodaja dodatnih usluga, partnerstva sa lokalnim preduzećima i diversifikacija usluga sve to doprinosi rastu prihoda i profitabilnosti kompanija.


Unapređenje brzine i kvaliteta broadband pristupa Internetu u ruralnim mestima ne samo da poboljšava život stanovnika tih područja već i otvara nove horizonte za telekomunikacione operatore. Kroz pravilno usmerene strategije, ovi operatori mogu iskoristiti potencijalne prihode, razviti nove poslovne modele i ostvariti značajne dobiti dok istovremeno podržavaju digitalnu inkluziju ruralnih zajednica.

Dhilos Cloud - Stabilan, brz i povoljan web hosting!
0
❤️
1
👍
0
😲
0
😢
1
😠
0

Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!


Komentari

Budite uljudni kada komentarišete. Razmislite pre nego što pišete, ne šaljite SPAM, ne bavite se samopromocijom ili promovisanjem drugih, ne maltretirajte, ne uznemiravajte i ne nanosite štetu bilo kome. Molimo pročitajte Pravilnik komentarisanja pre nego što pošaljete komentar. Komentari su podložni moderaciji.

Nema komentara

Autor Milan Kragujević

Milan je programer, entuzijasta za nove tehnologije, telekomunikacije, ekonomiju, računarski softver i razvoj mreža. Pokrenuo je portal TeleSrbija u decembru 2020. godine sa ciljem da unapredi informisanost korisnika IKT usluga u Srbiji, i da sa javnošću podeli svoj entuzijazam i znanje o telekomunikacijama.

Dhilos Cloud - Stabilan, brz i povoljan web hosting!

Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!


VAŽNO! Mišljenja iznesena u tekstu ne moraju nužno predstavljati mišljenja TeleSrbija, urednika i/ili povezanih entiteta. Nijedna informacija koju pruža TeleSrbija ne može se smatrati pravnim savetom, savetom za investicije, zvaničnim saopštenjem ili tumačenjem, niti se treba koristiti u svrhe donošenja odluka. I ako težimo ka tome da detaljno istražimo celokupnu materiju i objektivno predstavimo sve činjenice, informacije na portalu pružamo bez ikakve garancije, uključujući i implicitne garancije, do mere dopuštene zakonom. Osim ukoliko nije drugačije naznačeno, ovaj tekst nije sponzorisan niti odobren od strane bilo koje kompanije, niti TeleSrbija tvrdi asocijaciju sa bilo kojim entitetom spomenutim u tekstu. Svi logotipi, grafički elementi, zaštitni žigovi, itd., su upotrebljeni u svrhe koje su dopuštene Zakonom.

×

Sviđa Vam se tekst?

Ukoliko želite da budete u toku sa aktuelnostima vezanim za telekomunikacione usluge u Srbiji — popusti, posebne promocije, recenzije mobilnih uređaja, savet i trikovi — možete da nas zapratite na društvenim mrežama:

Twitter nalog

Facebook stranica

Instagram profil

Telegram kanal

Mastodon nalog

Threads nalog

×

Šta mislite o nama?

Na skali od 1 do 7 ocenite koliko je verovatno da biste kolegama, prijateljima, poznanicima, itd., preporučili neki od sadržaja sa portala TeleSrbija?

Nimalo verovatno
Neutralno
Veoma verovatno