Obaveštenje: Ovaj tekst je stariji od 3 meseca, i može sadržati netačne ili nepotpune informacije. Za aktuelne informacije uvek proverite sajt pružaoca usluga ili drugi relevantan izvor.

KOLUMNU PIŠE

MILAN KRAGUJEVIĆ — Samoproglašeni stručnjak za tržište telekomunikacija, ljubitelj računara i umrežavanja, programer, bloger i osnivač portala TeleSrbija.

TeleSrbija danas slavi svoj prvi rođendan. Odnosno, prošlo je godinu dana od prvog objavljenog teksta na portalu. Sâm sajt je “oživeo” na ovoj adresi krajem 2020. godine, ali nije bio dostupan javnosti i nije bio zvanično pokrenut.

Pokrenuo sam TeleSrbija portal sa jednom željom i ciljem — da portal postane telco news authority za Srbiju. Na putu smo da taj cilj i dostignemo.

Kao neko koga zanimaju telekomunikacije, i sa tehničkog aspekta (bilo na fizičkom, mrežnom ili aplikativnom sloju) i sa aspekta korisničkog iskustva i kvaliteta usluga u maloprodaji fizičkim licima, a isto tako i sâm pravni okvir poslovanja operatora, odnos prema reklamacijama, i opšte funkcionisanje kolektivnog sistema potrošač-operator-regulator, započeo sam ovaj portal iz želje da svoje znanje i interesovanja prenesem drugima, i da umnogome olakšam informisanje korisnicima svih vrsta telekomunikacionih usluga kod operatora u Srbiji.

Šta smo postigli?

Prvi tekst na portalu, “Telenor Srbija tuži United Grupu za nelojalnu konkurenciju”, objavljen je baš u trenutku kada se zagrevala “borba” dva telekomunikacijska giganta u Srbiji - Telenora i SBB-a (United Group).

Aktuelnost te teme, uz reakcije čelnika umešanih kompanija, uz dodatne sukobe SBB-a i RTS-a oko emitovanja filma “Dara iz Jasenovca” na OTT platformi EON, donelo je prvih par stotina posetilaca, u februaru prošle godine.

Praćenjem aktuelnosti u svetu telekomunikacija, portal dostiže rezultat od preko hiljadu poseta u martu, a već u aprilu, zbog povećanog interesovanja usled SBB-ovog poskupljenja za korisnike koji primaju papirni račun, kao i zbog rebrandiranja operatora Vip mobile u A1 Srbija, broj poseta se udvostručio.

Još jedan veliki izvor rasta interesovanja je bio tok razvoja situacije sa romingom u zoni Zapadni Balkan, kao i pregovori Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija sa Grčkom vladom na temu smanjenja cena u romingu. U periodu kada su te teme bile aktuelne, posete došle u raspon desetina hiljada.

Naravno, uvek je bitno imati na umu da je tematika sajta ograničenog fokusa, i predstavlja jednu izuzetno usku nišu, pa je samim tim i reach sajta manji, uzimajući u obzir ciljanu grupu. Takođe, ni u jednom trenutku nije ulagano u promociju sajta, već se portal oslanjao (kao i dan danas) na organski rast putem Google i ostalih pretraživača, i putem direktnih preporuka i deljenja linkova.

Na jesen su tekstovi o pokretanju novih “Arena Sport” kanala, prodaji “Pošta NET”-a Telekomu, kao i o SBB-ovoj promociji nove optičke mreže u Sremskoj Mitrovici zauzeli “virtuelnu binu”, čime su se posete dalje duplirale u oktobru prošle godine.

Novembar je prosto rečeno eksplodirao, prvenstveno zbog Telenorovog poskupljenja svih voice usluga, i naravno pojavom Hipernet-a, pod-brenda kompanije za usluge fiksnog interneta, televizije i fiksne telefonije. TeleSrbija je prvi objavio ekskluzivne informacije o Hipernet ponudi, nedelju dana pre zvaničnog predstavljanja usluga.

Decembar je zabeležio dobar odaziv čitalaca, dok su glavne teme interesa bile Telenorova novogodišnja promocija, nova televizija UNA TV, kao i Telekomovo izbacivanje Cinestar TV kanala, koje je razočaralo veliki broj korisnika.

Dolaskom nove godine, januar 2022. obeležile su vesti o dolasku “Sport Klub” kanala na Polaris Media satelitsku TV platformu, a portal TeleSrbija je ekskluzivno objavio lozinku za administratorski nalog na Supernova ZTE ONT ruteru za korisnike optičkog Interneta.

Šta tek nadolazi…

Cilj portala ostaje isti, i svakim danom dolazi do unapređenja kvaliteta i korisnosti samog portala, tekstova na njemu, i alata koje pruža.

U prethodnom periodu, TeleSrbija portal je obogaćen novim alatima koji mogu biti od koristi korisnicima ICT usluga u Srbiji, kao što su DSL kalkulator, spisak radova Telekoma, Roming vodič, Upoređivač i Mapa baznih stanica.

Alati su jedna ključna oblast gde TeleSrbija može svojim čitaocima da pruži dodatnu vrednost, kroz rešavanje nekih osnovnih problema sa internetom i WiFi vezom (interaktivni troubleshoot-er), ili da im olakša izračunavanje cena usluga kod operatora. Ovakvi alati, i slični, stići će na portal vrlo brzo.

Veliko mi je zadovoljstvo što proslavljam ovaj rođendan portala TeleSrbija, sa tako velikim interesovanjem čitalaca, pozitivnim povratnim informacijama koje nam šaljete putem kontakt forme i u komentarima, kao i na društvenim mrežama, i tako neočekivanim brojem poseta.

Ponosan sam na postignut uspeh, kvalitet sadržaja, mnoštvo pokrivenih tema, i entuzijazmu čitaoca za ICT teme.

Kroz naredne mesece, u sferu fokusa portala doći će i jedinstveni tekstovi o odabiru hardvera (rutera, modema, WiFi adaptera), objašnjenja WiFi standarda, poređenja uređaja na tržištu, kao i fokus na mobilnu telefoniju - prvenstveno na mobilne telefone koje operatori nude.

Želim da nam sledeća godina bude još uspešnija, a imam u planu mnoštvo novih projekata za portal, koji će ga obogatiti i novim vrstama sadržaja, kao i novim funkcionalnostima.


Ovaj tekst je objavljen pre nego što je portal TeleSrbija registrovan kao elektronski medij u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

VAŽNO! Mišljenja iznesena u tekstu ne moraju nužno predstavljati mišljenja TeleSrbija, urednika i/ili povezanih entiteta. Nijedna informacija koju pruža TeleSrbija ne može se smatrati pravnim savetom, savetom za investicije, zvaničnim saopštenjem ili tumačenjem, niti se treba koristiti u svrhe donošenja odluka. I ako težimo ka tome da detaljno istražimo celokupnu materiju i objektivno predstavimo sve činjenice, informacije na portalu pružamo bez ikakve garancije, uključujući i implicitne garancije, do mere dopuštene zakonom. Osim ukoliko nije drugačije naznačeno, ovaj tekst nije sponzorisan niti odobren od strane bilo koje kompanije, niti TeleSrbija tvrdi asocijaciju sa bilo kojim entitetom spomenutim u tekstu. Svi logotipi, grafički elementi, zaštitni žigovi, itd., su upotrebljeni u svrhe koje su dopuštene Zakonom.

2 komentara

  1. marko jocić
    Srećna godišnjica telesrbija.
    i da ovaj portal traje još dugo, dugo
  2. Neko
    Svaka čast. Pratim vas zbog vesti oko kablovskih operatera već mesecima. Samo napred!

Napišite komentar

×

Sviđa Vam se tekst?

Ukoliko želite da budete u toku sa aktuelnostima vezanim za telekomunikacione usluge u Srbiji — popusti, posebne promocije, recenzije mobilnih uređaja, savet i trikovi — možete da nas zapratite na društvenim mrežama:

Pratite nas na Twitter

Pratite nas na Facebook

Pratite nas na Telegram

×

Šta mislite o nama?

Na skali od 1 do 7 ocenite koliko je verovatno da biste kolegama, prijateljima, poznanicima, itd., preporučili neki od sadržaja sa portala TeleSrbija?

Nimalo verovatno
Neutralno
Veoma verovatno