Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!

Obaveštenje: Ovaj tekst je stariji od 3 meseca, i može sadržati netačne ili nepotpune informacije. Za aktuelne informacije uvek proverite sajt pružaoca usluga ili drugi relevantan izvor.

Kompanije Telekom Srbija i Ericsson su u sklopu učešća na Telekomunikacionom forumu (TELFOR) u Beogradu, demonstrirale mogućnosti 5G tehnologije u obogaćivanju korisničkog iskustva prilikom praćenja sportskih ili drugih zabavnih sadržaja. Nakon demonstracije aplikacije, prezentacionu zonu je posetio i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović. Putem posebne mobilne aplikacije prisutni su uživo mogli da prate futsal meč, ali tako što su birali iz kog ugla žele da gledaju, pomoću šest kamera koje su postavljene oko terena. Uz 5G tehnologiju, ovaj način praćenja omogućio je gledaocima takozvani „matriks efekat“.

5G tehnologija može gotovo trenutno da prenese velike količine podataka, tako da do korisnika istovremeno dolazi signal sa svih kamera, što svakako doprinosi potpuno novom iskustvu praćenja utakmica bilo da se gledalac nalazi na samom stadionu ili negde drugde. U susret Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru, kao primer je izabrana futsal utakmica, ali primena ove funkcionalnosti je neograničena, od sporta, preko industrije zabave, do kulture i obrazovanja.

„5G neće biti tek evolutivna, već sasvim revolucionarna promena koja će nove tehnologije i koncepte učiniti sveprisutnim. Za same telekomunikacione operatore, 5G je ključni nosilac promene, budući da ova tehnologija nadrasta pitanja konektivnosti, brzina ili kašnjenja. Telko operatori moraju da pronađu takve strategije da 5G učine platformom za uvođenje i povezivanje raznovrsnih inovativnih koncepata, kao što su proširena realnost ili veštačka inteligencija, koja će doneti sasvim novo iskustvo za korisnike i otvoriti ogromne poslovne mogućnosti u brojnim industrijama i drugim sektorima“, izjavio je Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija.

„Telekom Srbija je postavio nove standarde u produkciji sadržaja koji ekskluzivno nudimo korisnicima putem naših multimedijalnih platformi. Kroz ovu demonstraciju želeli smo da pokažemo kako će izgledati budućnost praćenja raznih sportskih, zabavnih, kulturnih ali i obrazovnih sadržaja, a što će nam omogućiti 5G tehnologija. Nova dimenzija korisničkog iskustva jeste da korisnik može da sedne u rediteljsku stolicu i da sam bira na koji način želi da prati omiljene sadržaje – da menja kameru i pogleda gol ili faul iz drugog ugla, da vrati snimak i odmah pogleda šta se desilo na drugoj strani terena, da izabere igrača ili sudiju i da prati utakmicu kao da je na terenu, ili da bude deo neke pozorišne predstave na jedan potpuno novi način gde predstavu može pratiti iz različitih uglova. Mogućnosti su zaista neograničene, i Telekom Srbija nastaviće da predvodi digitalnu transformaciju u regionu i da svojim korisnicima omogućava ono najbolje od inovativnih digitalnih rešenja“, izjavila je Natali Delić, izvršna direktorka za strategiju i digital Telekoma Srbija.

Telekom PROMO 2
Foto: Telekom Srbija

Antonio Pasarela, direktor kompanije Ericsson za zapadni Balkan kompanije kaže: „Zadovoljstvo nam je što sarađujemo sa Telekomom Srbija i što zajedno možemo da demonstriramo bogate mogućnosti koje 5G nudi krajnjim korisnicima i preduzećima. 5G predstavlja prekretnicu u domenu produkcije prenosa uživo i strimovanja medijskih sadržaja sa sportskih i muzičkih manifestacija, što ljubiteljima ovakvih događaja omogućava da uživaju u sveobuhvatnom iskustvu koje ih stavlja u centar dešavanja. Kao dugogodišnji partneri, nastavićemo da pružamo podršku Telekomu Srbija u modernizaciji i unapređivanju nacionalne digitalne infrastrukture koja je preduslov za rešavanje različitih društveno-ekonomskih izazova, kao i za dalja poboljšanja i unapređenja korisničkog iskustva.

„Sa uvođenjem 5G tehnologija, počinje nova era u našim životima. Naš pogled na svet će se promeniti. Osim toga, moći ćemo da samostalno biramo ugao iz koga ćemo ga posmatrati. Telekom Srbija je kompanija koja godinama uvodi najnovije tehnologije u naš region, izjednačavajući nas u tom smislu sa najnaprednijim zemljama sveta. Ovog puta, svedoci smo uvođenja nove usluge koja podiže gledanje sportskih događaja na značajno viši nivo. Sa novom uslugom, gledalac sve više postaje aktivni učesnik sportskog događaja, a ne samo posmatrač,“ izjavio je Aleksandar Nešković, predsedavajući TELFOR-a.

Dhilos Cloud - Stabilan, brz i povoljan web hosting!
0
❤️
0
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!


Komentari

Budite uljudni kada komentarišete. Razmislite pre nego što pišete, ne šaljite SPAM, ne bavite se samopromocijom ili promovisanjem drugih, ne maltretirajte, ne uznemiravajte i ne nanosite štetu bilo kome. Molimo pročitajte Pravilnik komentarisanja pre nego što pošaljete komentar. Komentari su podložni moderaciji.

Nema komentara

Dhilos Cloud - Stabilan, brz i povoljan web hosting!

Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!


Ovaj tekst je objavljen pre nego što je portal TeleSrbija registrovan kao elektronski medij u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

VAŽNO! Mišljenja iznesena u tekstu ne moraju nužno predstavljati mišljenja TeleSrbija, urednika i/ili povezanih entiteta. Nijedna informacija koju pruža TeleSrbija ne može se smatrati pravnim savetom, savetom za investicije, zvaničnim saopštenjem ili tumačenjem, niti se treba koristiti u svrhe donošenja odluka. I ako težimo ka tome da detaljno istražimo celokupnu materiju i objektivno predstavimo sve činjenice, informacije na portalu pružamo bez ikakve garancije, uključujući i implicitne garancije, do mere dopuštene zakonom. Osim ukoliko nije drugačije naznačeno, ovaj tekst nije sponzorisan niti odobren od strane bilo koje kompanije, niti TeleSrbija tvrdi asocijaciju sa bilo kojim entitetom spomenutim u tekstu. Svi logotipi, grafički elementi, zaštitni žigovi, itd., su upotrebljeni u svrhe koje su dopuštene Zakonom.

×

Sviđa Vam se tekst?

Ukoliko želite da budete u toku sa aktuelnostima vezanim za telekomunikacione usluge u Srbiji — popusti, posebne promocije, recenzije mobilnih uređaja, savet i trikovi — možete da nas zapratite na društvenim mrežama:

Twitter nalog

Facebook stranica

Instagram profil

Telegram kanal

Mastodon nalog

Threads nalog

×

Šta mislite o nama?

Na skali od 1 do 7 ocenite koliko je verovatno da biste kolegama, prijateljima, poznanicima, itd., preporučili neki od sadržaja sa portala TeleSrbija?

Nimalo verovatno
Neutralno
Veoma verovatno