×

Sviđa Vam se tekst?

Ukoliko želite da budete u toku sa aktuelnostima vezanim za telekomunikacione usluge u Srbiji — popusti, posebne promocije, recenzije mobilnih uređaja, savet i trikovi — možete da nas zapratite na društvenim mrežama: Facebook stranica · Twitter nalog

Primenjuju se odredbe Politike privatnosti TeleSrbija kao i Facebook Privacy Policy i Twitter Privacy Policy

Operator fiksnih usluga SBB, kao i njihov vlasnik United Grupa, podneli su zvaničan zahtev podnela je zvanični zahtev Regulatornoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge Srbije (RATEL) da pokrene postupak javnog nadmetanja za 5G frekvencijske opsege, navedeno je u saopštenju koje je preneo N1.

United Grupa je, kako navode, uz zahtev, koji je prosleđen i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija (MTT), priložila i studiju sprovedenu od strane SBB-a sa međunarodnim stručnjacima koja dokazuje da bi „dodela 5G spektra pružila brojne mogućnosti korisnicima i podstakla konkurenciju i inovacije u zemlji”.

Izvršni direktor SBB-a, Milija Zeković, ističe da „SBB veruje da su stekli uslovi u Srbiji za početak aukcije. Pravo je vreme da Srbija krene u korak sa susednim zemljama članicama Evropske unije i obezbedi svoju 5G budućnost. U potpunosti treba da iskoristimo sve mogućnosti koje razvoj digitalnog društva donosi građanima. Brzo uvođenje 5G usluga je preduslov za to”.

U intervjuu za N1 on je dodao da se „SBB u potpunosti zalaže za principe slobodne konkurencije i fer tržišnih uslova, uz istovremenu težnju kompanije da proširi svoje poslovanje na mobilnu telefoniju u skladu sa zakonskim okvirom”.

Inače, Vlada Srbije je prethodno nekoliko puta najavila da će aukcija biti održana do marta 2021. godine, međutim, javnosti je u međuvremenu saopšteno da će nadmetanje biti odloženo za kraj godine i to iz razloga ekonomske krize izazvane pandemijom.

U svom izlaganju koje je preneo N1, SBB ističe prednosti uvođenja 5G tehnologije na tržište po korisnike u Srbiji, konkretno da će uvođenje multi-band 5G mreže i njen dalji razvoj podstaći konkurentnost na lokalnom tržištu.

SBB dalje navodi da bi „sa dovoljno spektra i pravim podsticajima, kako za postojeće tako i za nove mobilne operatore da ulažu na tržište, koristi za građane, privredu i ekonomiju uopšte, bile ogromne”.

Dalje iznose rezultate studije koji ukazuju da Srbija „zaostaje kada je reč o inovacijama” i da su „usluge mobilne telefonije koje se pružaju korisnicima u Srbiji skuplje i lošijeg kvaliteta u odnosu na [Evropsku uniju]”. SBB napominje da „građani Srbije plaćaju više cene usluga od korisnika u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj – i to za lošiji kvalitet – čak i kada usluge pružaju isti operatori koji posluju u svim navedenim zemljama, kao i u Srbiji”, verovatno misleći na poslovanje A1 grupe u Srbiji kao Vip mobile.

Pogledajte i Dejan Turk: Vip mobile postaje A1 u 2021

United Grupa smatra da je „sektor [mobilnih komunikacija] nedovoljno konkurentan i da postojeći operatori uživaju status quo, izolovani od značajnih uticaja na makro i mikro ekonomskom nivou”.

Konkretno, navode 4 koraka koje RATEL u saradnji sa MTT može preduzeti u narednih godinu dana kako bi obezbedio 5G budućnost u Srbiji:

  1. Kreiranje jednostavnog i transparentnog plana za oslobađanje spektra u narednih 5 godina (tzv. roadmap)
  2. Zakazivanje multi-band aukcije 5G koja će biti otvorena za sve učesnike do kraja 2021. godine
  3. Definisanje uslova licenciranja pogodnih za investitore koji podržavaju i postojeće operatore i potencijalne nove učesnike
  4. Određivanje razumnih iznosa naknada i ostalih uslova koje će dovesti do efikasne raspodele spektra i do njegove dostupnosti svakom ko ima održivi biznis model

SBB ističe da „dodeljivanje 5G spektra u Srbiji ima potencijal da transformiše konvergentnu telekomunikacionu industriju u zemlji”.

„RATEL i Ministarstvo […] biće ključni u transformaciji tržišta nakon što RATEL pokrene transparentan i sveobuhvatan postupak aukcije mobilnog spektra, uključujući i upotrebu 5G, kao i preraspodelu licenci koje ističu”, navodi se u studiji.

Podsećamo da je Telenor Srbija u junu 2019. godine pustio u rad test 5G baznu stanicu na 3.6 GHz, u Naučno-tehnološkom parku, uz ceremoniju kojoj je prisustvovao tadašnji Ministar MTT Rasim Ljajić. Nažalost, od tad nije bilo pomaka na polju razvoja i primene 5G tehnologije u Srbiji, a test licenca Telenoru je istekla početkom 2020. godine.

Kompanija Vip mobile, koja posluje u okviru A1 Grupe, je više puta istakla interesovanje za dodelu 5G spektra i uvođenje tehnologije na tržište. Tadašnji CTO Vip mobile, Natali Delić, je u intervjuu za PC Press istakla da Vip planira da instalira 5G tehnologiju čim budu dodeljeni frekvencijski opsezi, što je bilo zakazano za početak 2021. godine. Kao i Telenor, i Vip bi koristio niže opsege na 3.5 GHz i 700 MHz. Nažalost, kao i sa Telenorom, pomaka nije bilo od tada.

Jedini operator koji ćuti na temu 5G tehnologije je Telekom Srbija, koji je nakon obećanja da će sarađivati sa Huawei-jem u okviru projekta „ALL-IP Transformacije” i kod realizacije 5G mreže, bio potpuno nem na ovu temu. Dodatno, predsednik Vučić je u septembru prošle godine potpisao Sporazum sa administracijom Američkog predsednika Trampa u kojem se obavezao, između ostalog, da Srbija neće koristiti Huawei opremu za 5G tehnologiju.

Autor Milan Kragujević

Milan je programer, entuzijasta za nove tehnologije, telekomunikacije i tržište, računarski softver i razvoj mreža. Osim na portalu TeleSrbija, piše na svom blogu, a i na Tviteru.


VAŽNO! Mišljenja iznesena u tekstu ne moraju nužno predstavljati mišljenja TeleSrbija, urednika i/ili povezanih entiteta. Nijedna informacija koju pruža TeleSrbija ne može se smatrati pravnim savetom, savetom za investicije, zvaničnim saopštenjem ili tumačenjem, niti se treba koristiti u svrhe donošenja odluka. I ako težimo ka tome da detaljno istražimo celokupnu materiju i objektivno predstavimo sve činjenice, informacije na portalu pružamo bez ikakve garancije, uključujući i implicitne garancije, do mere dopuštene zakonom. Osim ukoliko nije drugačije naznačeno, ovaj tekst nije sponzorisan niti odobren od strane bilo koje kompanije, niti TeleSrbija tvrdi asocijaciju sa bilo kojim entitetom spomenutim u tekstu. Svi logotipi, grafički elementi, zaštitni žigovi, itd., su upotrebljeni u svrhe koje su dopuštene Zakonom. Za detaljne informacije o Vašim pravima, vrsti sadržaja kao i njegovoj svrsi, izjavi o odricanju od svih odgovornosti od strane TeleSrbija, i ostale informacije, posetite stranicu Pravne napomene.

Napišite komentar