EKSKLUZIVNO: Telenor Srbija uskoro pokreće Hipernet kablovsku ponudu!

Telenor će ubrzo početi da nudi usluge fiksne telefonije, širokopojasnog interneta i kablovske televizije lod objedinjenim brendom za usluge „Telenor Hipernet”. U okviru Hipernet ponude, korisnicima će biti na raspolaganju Internet velikih brzina protoka i kvaliteta, TV usluga sa najkvalitetnijim izborom sadržaja u visokoj rezoluciji, kao i usluga fiksne telefonije.
EKSKLUZIVNO: Telenor Srbija uskoro pokreće Hipernet kablovsku ponudu!

Foto: Telenor Group

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Informacije iznete u ovom tekstu predstavljaju špekulaciju, ne predstavljaju zvanične informacije, i kao takve podložne su promeni u bilo kom trenutku. Tekst je informativnog karaktera i ne sme se koristiti za donošenje bilo kakvih odluka. Kompanija Telenor Srbija nije ni na koji način povezana sa tekstom, autorom teksta, ili portalom na kojem je tekst objavljen.

Nakon što je United Grupa objavila „tajni ugovor” o saradnji Telenora sa Telekomom, u javnosti su postale poznate informacije da Telenor u nekom skorijem periodu planira da „uđe” na tržište kablovskih komunikacija u Srbiji.

Početkom ove godine, Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je ugovor o zakupu Ethernet bitstream pristupa između kompanija Telenor d.o.o. i Telekom Srbija a.d., što je utemeljilo tok Telenorovog poslovanja na našem tržištu.

Ipak, nakon iznenadne tragične smrti vlasnika PPF-a (investicionog fonda koji je između ostalog i vlasnik Telenora u Srbiji), otvorilo se pitanje da li će i kako PPF nastaviti poslovanje, i šta će biti sudbina Telenora u Srbiji.


Telenor Srbija

Foto: N1

Opšte informacije o Telenor Hipernet uslugama

Telenor će početi da nudi usluge fiksne telefonije, širokopojasnog interneta i kablovske televizije (tj. distribucije medijskih sadržaja), pod objedinjenim brendom za usluge „Hipernet”. Telenor u Mađarskoj inače već koristi brend „Hipernet” za mobilni kućni internet (fixed-mobile substitution, FMS) koji radi preko 4G mreže.

U okviru Hipernet ponude, korisnicima će biti na raspolaganju usluge Interneta velikih brzina i izuzetnog kvaliteta, kao i usluge OTT televizije, i fiksne telefonije.

Za dodatnu uštedu, korisnicima koji već imaju aktivan mobilni broj u Telenor mreži, biće na raspolaganju objedinjeni dual, triple i quad-play paketi mobilnih, fiksnih, internet i TV usluga.

Telenor Hipernet uslugu karakteriše 2:1 odnos Download:Upload brzina, koji je omogućen GPON optičkom mrežom.

Kako se usluga realizuje uz iznajmljivanje infrastrukture od Telekoma, korisnici će moći da se opredele za Telenor Hipernet usluge samo ukoliko imaju dostupnu optičku pristupnu infrastrukturu Telekoma na adresi gde žele da koriste usluge.


Preduslovi i način povezivanja

Kao što je spomenuto, osnovni preduslov za priključenje je postojanje optičke infrastrukture Telekoma na adresi korisnika.

Korisnik se prijavljuje za Hipernet usluge putem veb sajta Telenora, posetom Telenor prodajnog mesta, ili pozivanjem kontakt centra. Nakon što se korisnik prijavi, vrše se provere tehničkih mogućnosti (tj. dostupnosti optičke infrastrukture).

Ukoliko se proverom utvrdi postojanje tehničkih mogućnosti, zakazuje se intervencija kod korisnika, kojom prilikom monteri Telenora dolaze da naprave optički izvod (sprovedu optičko vlakno od priključno-razvodnog ormarića do unutrašnjosti objekta kod korisnika) i povežu ONT (optički terminal, „modem”).

Korisnik potpisuje ugovor za korišćenje usluga koji donose monteri, a usluga se odmah realizuje. Sva neophodna oprema se priključuje.

Bitno je napomenuti da korisnici ne moraju da imaju fiksni telefon kod Telekoma kako bi koristili usluge Telenor Hipernet, za razliku od dosadašnjeg poslovanja Telekoma kod veleprodaje xDSL pristupa.


Optički internet

Foto: TeleSrbija / Screenshot

Hipernet Internet usluga

Hipernet Internet usluga se realizuje putem Huawei i ZTE ONT uređaja (konkretni modeli su za sada nepoznati), povezivanjem ONT-a sa optičkim vlaknom. Usluge televizije i fiksne telefonije se realizuju putem IP protokola, povezivanjem STB-a odnosno fiksnog telefona sa ONT uređajem.

Konkretne informacije o cenama Internet paketa nisu poznate, ali su naše pretpostavke da će se iste kretati od 1899 din do 2999 din mesečno u zavisnosti od brzine pristupa.

Brzine u ponudi su 100/50 Mbps, 250/125 Mbps, 500/250 Mbps. Mesečni protok je neograničen.

U ovom trenutku nije poznato da li će gigabitni paket biti dostupan.

Korisnici neće dobijati javne dinamičke IP adrese bez posebne doplate (biće u upotrebi CGNAT). Usluga za sada neće podržavati IPv6.


Hipernet TV usluga

Usluga televizije se realizuje putem OTT principa, korišćenjem IP mreže za prenos TV sadržaja (live TV, catch-up TV, video klub).

U ponudi će biti približno 190 TV kanala, od čega će 150+ kanala biti u HD rezoluciji.

Korisnici će moći da se opredele za maksimalno 3 STB uređaja, a gratis dobijaju multiscreen aplikaciju za mobilne telefone i tablet računare, kao i Smart TV aplikaciju za Android TV i LG WebOS.

U ponudi neće biti dostupni kanali United Media.

STB koji se korisnicima ustupa na korišćenje je brendirana verzija ZTE ZXV10 B866, koji poseduje AMlogic S905X čip (sa ARM Mali-450 grafikom), 2 GB RAM memorije i 8 GB interne fleš memorije, uz operativni sistem Android TV 9.0 Pie, i podršku za 4K video, 802.11a/b/n/g/ac WiFi, i HDMI 2.0b sa HDCP 2.2.

ZTE ZXV10 B866 IP STB

Foto: TeleSrbija / Screenshot

Uz Android STB uređaj, korisnici dobijaju Bluetooth daljinski upravljač koji je dizajnirala renomirana kompanija tech4home, model „Khamsin”, koji je inače u upotrebi u Češkoj kod operatora O2.

Tech4Home Khamsin Bluetooth daljinski upravljač

Foto: TeleSrbija / Screenshot

Očekivane cene TV usluge su u rasponu od 1199 dinara do 1799 dinara mesečno u zavisnosti od odabranog paketa kanala.


Hipernet fiksna telefonija

Kao sastavni deo ponude Hipernet paketa usluga, Telenor fiksna telefonija realizovana preko IP protokola (VoIP/BBTF) uključuje 150 minuta ka svim fiksnim mrežama, neograničene minute ka Telenor fiksnim brojevima, i promotivno neograničene minute ka Telenor mobilnim brojevima.

Očekivana cena usluge je približno 599 dinara mesečno.


Hipernet ponuda uskoro kreće!

Telenor Srbija je u periodu avgusta i septembra radio na zapošljavanju novih radnika za pozicije ekskluzivne (terenske) prodaje kao i stručnjake za optičke pristupne mreže i montere telekomunikacionih mreža.

U prethodnih par nedelja (kraj oktobra i početak novembra), prodavci Telenora su posećivali određene potencijalne korisnike kod kojih na adresi postoje tehničke mogućnosti za priključenje, i uz uvod u koncept i ponudu Telenora, prikupljali su podatke i saglasnost da ih Telenor kontaktira kada započne pružanje usluga.

Očekivano je da do kraja godine, a najverovatnije u drugoj polovini novembra meseca, Telenor zvanično krene sa ponudom fiksne telefonije, interneta i televizije, pod Hipernet brendom.

Za sada neće doći do očekivanog rebrandiranja kompanije Telenor Srbija u O2, usled odlaganja izazvanih restruktuiranjem u PPF Grupi.

O svim novostima u vezi sa Telenor Hipernet ponudom blagovremeno ćemo obaveštavati naše čitaoce.

NOVO: Telenor Hipernet ponuda je zvanično krenula, više informacija u ovom tekstu.

0
❤️
0
👍
0
😲
0
😢
0
😠
1

3 komentara

Miladin
Bilo ko samo neka nije šolak, SBB
Драган
Знам људе који су потписали уговор за кабловску ТВ а нису добили списак канала у понуди.Прилично неоуниљно са њихове стране а непрофесионално од стране Теленора који продаје мачку у џаку старим и наивним пензионерима.
Marko
Za pet Dana Telenor krece sa ovim a ne do kraja godine a da nece biti united medija kanala u Telenor ponudi to razumem zbog eon van mreze ma da ni Telenor nece moci da prismrdi eon box predpostavljam arena sport kanali da ce biti glavni u telenoru voleo bi da ovo probamo Telenor tv ponudu