TeleSrbija

Operator Supernova duže vreme radi na unapređenju kvaliteta servisa za svoje korisnike, ali početkom nove godine započela je nova era Interneta u Srbiji - IPv6!

Konkretno, Supernova testira IPv6 adrese na određenom segmentu korisnika (približno 100.000 korisnika) koji koriste usluge Interneta preko koaksijalne mreže (DOCSIS). Ovim potezom Supernova je postala prvi operator u Srbiji koji svojim korisnicima (pritom i fizičkim licima) nudi IPv6 adrese bez posebnih zahteva, doplata, i slično.

Korisnicima koji „dođu na red” za testiranje će automatski biti omogućena IPv6 konekcija nakon što restartuju modem. Samim tim biće u mogućnosti da pristupaju IPv6 servisima, a ostaje im dodeljena postojeća IPv4 adresa, bilo javna statička ili CGNAT privatna, za pristup IPv4 servisima.

Jedna od čestih kritika Supernove je što se svim korisnicima dodeljuju privatne IPv4 adrese (iza CGNAT) što onemogućava dvosmernu komunikaciju sa drugim korisnicima Interneta, otežava upotrebu torrent klijenta, i onemogućava igranje nekih multiplayer igrica.

Uvođenjem IPv6, ova mana je otklonjena, jer IPv6 standard podržava direktno adresiranje uređaja, što vraća dvosmernost komunikacijama, kako je Internet prvobitno i zamišljen.

IPv6 je još uvek u test fazi, usleg čega može doći do tehničkih poteškoća kod određenih korisnika, ali do sada nisu zabeleženi problemi. Takođe, nije moguće prijavljivanje korisnika da budu deo test grupe za IPv6.

IPv6 adrese su trenutno dostupne isključivo na koaksijalnoj infrastrukturi.Informacije o Internet paketima Supernove možete pronaći na zvaničnom sajtu operatora.

0
❤️
0
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

Komentari

Budite uljudni kada komentarišete. Razmislite pre nego što pišete, ne šaljite SPAM, ne bavite se samopromocijom ili promovisanjem drugih, ne maltretirajte, ne uznemiravajte i ne nanosite štetu bilo kome. Molimo pročitajte Pravilnik komentarisanja pre nego što pošaljete komentar. Komentari su podložni moderaciji.

Nema komentara


Ovaj tekst je objavljen pre nego što je portal TeleSrbija registrovan kao elektronski medij u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

VAŽNO! Mišljenja iznesena u tekstu ne moraju nužno predstavljati mišljenja TeleSrbija, urednika i/ili povezanih entiteta. Nijedna informacija koju pruža TeleSrbija ne može se smatrati pravnim savetom, savetom za investicije, zvaničnim saopštenjem ili tumačenjem, niti se treba koristiti u svrhe donošenja odluka. I ako težimo ka tome da detaljno istražimo celokupnu materiju i objektivno predstavimo sve činjenice, informacije na portalu pružamo bez ikakve garancije, uključujući i implicitne garancije, do mere dopuštene zakonom. Osim ukoliko nije drugačije naznačeno, ovaj tekst nije sponzorisan niti odobren od strane bilo koje kompanije, niti TeleSrbija tvrdi asocijaciju sa bilo kojim entitetom spomenutim u tekstu. Svi logotipi, grafički elementi, zaštitni žigovi, itd., su upotrebljeni u svrhe koje su dopuštene Zakonom.

×

Sviđa Vam se tekst?

Ukoliko želite da budete u toku sa aktuelnostima vezanim za telekomunikacione usluge u Srbiji — popusti, posebne promocije, recenzije mobilnih uređaja, savet i trikovi — možete da nas zapratite na društvenim mrežama:

Twitter nalog

Facebook stranica

Instagram profil

Telegram kanal

Mastodon nalog

Threads nalog

×

Šta mislite o nama?

Na skali od 1 do 7 ocenite koliko je verovatno da biste kolegama, prijateljima, poznanicima, itd., preporučili neki od sadržaja sa portala TeleSrbija?

Nimalo verovatno
Neutralno
Veoma verovatno