TeleSrbija

U Hrvatskoj je prošle nedelje osvanula vest na N1 da će od 29. marta A1 „prestati da nudi” program N1 televizije svojim korisnicima.

U samom tekstu N1 Hrvatska navodi da su „jako […] iznenađeni odlukom operatora A1 o neobnavljanju ugovora o distribuciji kanala, posebno imajući u vidu da su im ponuđeni apsolutno isti uslovi koji su važili i do sada”. N1 takođe poziva na reviziju Zakona o elektroničkim medijima u Republici Hrvatskoj, i postavlja pitanje „da li je dovoljno regulisano odnosno liberalizovano medijsko tržište”.

Istovremeno, N1 Hrvatska je objavio tekst da „A1 isključuje N1 i Sport Klub”, gde ponovo navodi da „gledaoci koji u Hrvatskoj koriste usluge operatora A1 od 29. marta neće moći da gledaju kanale United Media”.

U celokupnom pokriću priče, N1 nije naveo razloge ni jedne strane dogovora, niti je izneo detalje o samom ugovoru i o pregovorima, već je izrazio iznenađenje i nezadovoljstvo „odlukom” A1 da „isključi” N1, Sport Klub i ostale United Media kanale.

Ova situacija izgleda apsolutno identično onoj koja se u Srbiji odvijala u januaru 2020. godine, kada je United Media odbila da sklopi ugovor o distribuciji svojih kanala na kablovskoj mreži Supernova, u vlasništvu Telekoma Srbija.


Kao što je spomenuto, Supernova (u to vreme brend više operatora - pravnih lica) je 18.01.2020. godine obustavila emitovanje United Media kanala kod operatora kojima je ugovor o distribuciji istekao 31.12.2019. godine, nakon dopisa od strane United Media. Do tada su operatori Kopernikus Technology, Radijus Vektor, MASKO, Telemark, itd., imali ugovore o distribuciji sa United Media, koji traju od ranije.

Ključna stvar koja je u Srbiji zabiberila narativ je priča o medijskom mraku, cenzuri N1, zlom velikom državnom Telekomu koji „guši” „slobodu medija”, čime je jedan komercijalni slučaj politicizovan, pretvoren u priču od javnog značaja, toliko da su Premijerka Republike Srbije, a kasnije i Predsednik, morali da komentarišu situaciju.

Međutim, N1 nije izneo nikakve detalje o samoj situaciji, odbijali su i ignorisali pitanja, i isključivo se bavili tezom da Vučić, kroz Telekom i medije Kurira i Kopernikusa, kontroliše tok informacija u Srbiji, i uništava slobodne medije (odnosno jedan jedini slobodni medij, za šta sebe smatra N1).

Kasnije je (sada bivši) generalni direktor Telekoma Srbija, Predrag Ćulibrk, zajedno sa koordinatorom za internet i multimediju, Vladimirom Lučićem (sadašnji generalni direktor), na konferenciji za medije izneo pismo United Media Sarl iz Luksemburga, gde je Telekomu zaprećeno tužbom za pirateriju i zatraženo da hitno obustavi emitovanje do ponoći 17.01.2020. godine.

Nakon navedenog, N1 je iznosio u javnost razne neistinite informacije i fabrikacije, bavio se zamenom teza, i slično., ali je suština da do danas nije objavio nikakve detalje ove sporne situacije, već je sve ostavio mašti svojih gledalaca i čitalaca.

Krajnji rezultat je da dogovor o distribuciji nije postignut, više neće biti tema pregovora, čime su korisnici Telekoma i Supernove ostali uskraćeni za United Media kanale. Ovo nije uspelo da „zaustavi” akviziciju korisnika od strane Telekoma sa svojom kvalitetnijom i pristupačnijom ponudom, ali je povećalo trošak prosečnog korisnika, koji sada mora da se pretplati na dva operatora umesto jednog.


Međutim, jednu novu informaciju dobijamo od A1 Hrvatska - United Media „nema nameru postići dogovor i dugoročno omogućiti dostupnost N1 kanala za A1 korisnike”, prenosi Novac.hr.

Ovakvo ponašanje je vrlo korisno za United Grupu, koja je nakon kupovine i rebrandiranja Tele2 u Telemach Hrvatska, najavila da „nameravamo u Hrvatskoj ponuditi OTT/IPTV usluge, i to kroz EON, našu nagrađivanu platformu za upravljanje i distribuciju sadržaja”. Može se napraviti vrlo očigledna linija od stavke „ukidanja United Media kanala za druge operatore” preko „United Grupa uvodi EON na tržište Republike Hrvatske” do „korisnici koji žele United Media kanale postaju korisnici Telemach Hrvatska, zbog ekskluzivnosti sadržaja”.

Slična priča se, podsećam, događa u Srbiji, gde dosta korisnika ostaje kod SBB-a i ako ima alternativu za brži, jeftiniji i kvalitetniji Internet, jer drugi operatori nemaju United Media kanale. Time United Grupa podupire lošu infrastrukturu za Internet ponudom ekskluzivnih kanala.


U imenovanom saopštenju A1 Hrvatska, koje je preneo Novac.hr, operator navodi sledeće:

Uprkos svim nastojanjima A1 Hrvatska da tokom poslednja tri meseca postigne dogovor sa United Media oko distribucije N1 TV kanala, isti nažalost nije postignut.

I nakon što je United Media pokrenula medijsku kampanju pokušavajući da manipuliše i vrši pritisak na nas, nazivajući komercijalne poslovne pregovore medijskom cenzurom, u dobroj veri i najboljem interesu naših korisnika do zadnjeg trenutka bili voljni nastaviti pregovore, tražeći isključivo razumnu i poslovno održivu ponudu za distribuciju N1 kanala.

Uprkos izjavama programskog direktora kako su spremni ponuditi distribuciju N1 bez naknade, ta opcija nikada nije službeno ponuđena tokom pregovora, što potvrđuje da se celokupnom situacijom svesno manipuliše.

Vođena interesom korisnika, A1 Hrvatska je bila spremna na duži period platiti i znatno veću cenu distribucije od tržišno opravdane. United Media na to postavlja dodatni uslov i zahteva samo šestomesečni ugovor, uprkos uobičajenom trogodišnjem trajanju ugovora. Time nedvosmisleno dokazuje da nema nameru postići dogovor i dugoročno omogućiti dostupnost N1 kanala za A1 korisnike.

A1 Hrvatska ne može prihvatiti ugovor na šest meseci jer to znači izbegavanje stvarnog rešenja za nas i naše korisnike. Takav uslov predstavlja manipulaciju tokom poslovnih pregovora, koje United Media stavlja u funkciju svojih pregovora s ostalim operatorima koje trenutno vodi te ovu situaciju koristi za pritiske na državne institucije u svrhu promene zakonskih okvira.

A1 Hrvatska se u svom delovanju prvenstveno vodi interesima svojih korisnika te nam je iz tog razloga žao što se N1 kanal nakon 29. marta 2021. neće emitovati na našoj TV platformi.

I dalje smo otvoreni za razgovore i saradnju sa svim ponuđačima atraktivnog programskog sadržaja koji su voljni partnerski sarađivati i čije je emitovanje u interesu naših korisnika.


Obaveštenje: Sledi mišljenje autora ↓

Dakle, postalo je jasno da United Grupa uopšte nema nameru da posluje u okviru tržišnih uslova, zakonskih okvira i dobrih poslovnih običaja, već isključivo želi da „pali mostove” saradnje, ucenjuje operatore, manipuliše ugledom drugih kompanija i u javnost plasira nepotpune ili fabrikovane informacije putem svojih medija, koje paradoksalno koristi za sopstvenu propagandu dok istovremeno optužuje druge operatore, i Vladu Republike Srbije, da isto čine kroz Telekom.

Kako sam već i naveo, United Grupa se ponaša izuzetno neposlovno, i krajnje nepristojno na tržištu, bilo u pogledu Telekoma sa neosnovanim optužbama i stvaranjem nevidljivih linija između Vlade Srbije i Telekoma kao i Supernove, ili čak uplitanjem Telenora u celu tu priču, i optuživanjem investicionog fonda PPF da sarađuje sa „autokratskim liderima radi kontrole tržišta medija”, što je potpuno ortogonalno pristupu normalnih tržišnih pregovora u okviru liberalizovanog tržišta telekomunikacija i potpune slobode izražavanja koristeći sva dostupna sredstva.

United Grupa postala je opasan predator na tržištu Balkana sa namerom da ustanovi potpunu dominaciju i uništi ne samo Telekom Srbija i Telenor već deo po deo i uticaj A1 Grupe, a kasnije možda i Dojče Telekoma (T-Com).

Moram napomenuti da, bez obzira na aktera, ovakvo ponašanje konsolidovanja moći, stvaranja monopola i borbe za tržišni udeo ne kroz kvalitetnu ponudu, rasprostranjenu infrastrukturu i pristupačne cene i uslove korišćenja, već kroz medijsku kampanju zastrašivanja i mržnje, kroz manipulacije podacima, kroz tužbe, pretnje, fabrikacije, tzv. „lov na veštice”, uvek vodi do degradacije ponude na tržištu i stvara krajnji rezultat koji je homogenizovan, skuplji, lošiji, i manje slobodan za kranjeg korisnika.

Nemojte zaboraviti da ste Vi, korisnici, uvek kolateralna šteta u ovim dramatičnim ispadima megakorporacija, sa više zaposlenih nego manji grad, i da će svako degradiranje stanja tržišta biti trajno i vrlo nepovoljno po potrošače u budućnosti.

0
❤️
0
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

Komentari

Budite uljudni kada komentarišete. Razmislite pre nego što pišete, ne šaljite SPAM, ne bavite se samopromocijom ili promovisanjem drugih, ne maltretirajte, ne uznemiravajte i ne nanosite štetu bilo kome. Molimo pročitajte Pravilnik komentarisanja pre nego što pošaljete komentar. Komentari su podložni moderaciji.

Nema komentara


Ovaj tekst je objavljen pre nego što je portal TeleSrbija registrovan kao elektronski medij u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

VAŽNO! Mišljenja iznesena u tekstu ne moraju nužno predstavljati mišljenja TeleSrbija, urednika i/ili povezanih entiteta. Nijedna informacija koju pruža TeleSrbija ne može se smatrati pravnim savetom, savetom za investicije, zvaničnim saopštenjem ili tumačenjem, niti se treba koristiti u svrhe donošenja odluka. I ako težimo ka tome da detaljno istražimo celokupnu materiju i objektivno predstavimo sve činjenice, informacije na portalu pružamo bez ikakve garancije, uključujući i implicitne garancije, do mere dopuštene zakonom. Osim ukoliko nije drugačije naznačeno, ovaj tekst nije sponzorisan niti odobren od strane bilo koje kompanije, niti TeleSrbija tvrdi asocijaciju sa bilo kojim entitetom spomenutim u tekstu. Svi logotipi, grafički elementi, zaštitni žigovi, itd., su upotrebljeni u svrhe koje su dopuštene Zakonom.

×

Sviđa Vam se tekst?

Ukoliko želite da budete u toku sa aktuelnostima vezanim za telekomunikacione usluge u Srbiji — popusti, posebne promocije, recenzije mobilnih uređaja, savet i trikovi — možete da nas zapratite na društvenim mrežama:

Twitter nalog

Facebook stranica

Instagram profil

Telegram kanal

Mastodon nalog

Threads nalog

×

Šta mislite o nama?

Na skali od 1 do 7 ocenite koliko je verovatno da biste kolegama, prijateljima, poznanicima, itd., preporučili neki od sadržaja sa portala TeleSrbija?

Nimalo verovatno
Neutralno
Veoma verovatno