SBB krivi RTS i Telekom za sinoćni prekid „Dare” na EON-u

Kompanija SBB je u saopštenju, koje je preneo N1, optužila RTS da je zabranio samo SBB-u da emituje kanal RTS 1 u periodu od 20:00 kad ase emmitovao film „Dara iz Jasenovca”. Podsećamo, korisnici SBB-a su sinoć bili onemogućeni da gledaju…
SBB krivi RTS i Telekom za sinoćni prekid „Dare” na EON-u

Foto: SBB

Kompanija SBB je u saopštenju, koje je preneo N1, optužila RTS da je zabranio samo SBB-u da emituje kanal RTS 1 u periodu od 20:00 kad ase emmitovao film „Dara iz Jasenovca”. Podsećamo, korisnici SBB-a su sinoć bili onemogućeni da gledaju kanal RTS 1 na EON multiscreen platformi.

SBB navodi da je „ispoštovao zahtev RTS-a i korisnicima ograničio gledanje filma na realno vreme, bez mogućnosti naknadnog i ponovljenog gledanja, kao i gledanje sadržaja putem EON aplikacije u realnom vremenu”.

Međutim, kompanija SBB optužuje RTS da je nezvanično dozvolio Telekomu i Supernovi da omoguće gledanje kanala uživo i na multiscreen i OTT platformama:

Korisnici multiscreen aplikacija kompanije Telekom i Supernova, koja je u vlasništvu Telekoma Srbija, mogli su da prate film u realnom vremenu, a pojedini i uz mogućnost vraćanja sadržaja, zbog čega smo dobili upite korisnika kako je omogućeno gledanje filma putem aplikacija ovih kompanija i mogućnost vraćanja sadržaja, koja je jedno vreme bila dostupna. Očekujemo da se što pre utvrdi da li je rukovodstvo RTS-a dalo prećutnu saglasnost Telekomu da ne postupe po njihovom dopisu upućenom svim kablovskim operatorima ili je državna kompanija Telekom Srbija samostalno donela odluku da ne ispoštuje zahtev RTS-a, odnosno vlasnika prava i emitera.

SBB dalje navodi da će „preduzeti sve zakonske mere radi utvrđivanja zbog čije odluke su samo korisnici naših servisa bili diskriminisani”.

Međutim, nejasno je iz kog razloga je SBB blokirao i live TV tj. linearni program kanala RTS 1 na svojim multiscreen platformama, kako je RTS od svih KDS/IPTV/OTT emitera zahtevano samo da se onemogući gledanje unazad odnosno da se program ograniči na linearni Live TV, tj. realno vreme.

Na primer, operator Orion Telekom, kao i Make TV doo - pružalac usluga aplikacije „Orion TV”, sinoć su takođe linearno emitovali RTS 1, za vreme prikazivanja filma „Dara iz Jasenovca”, a u skladu sa Zahtevom RTS-a. Isto važi i za nekoliko drugih operatora sa licencom za distribuciju medijskih sadržaja, a koji nisu povezani sa Telekomom.

Ove činjenice ukazuju na to da je SBB pogrešno interpretirao Obaveštenje i primenio restriktivnije mere blokiranja sadržaja od onih koje su zahtevane. Svakako, jasno je da ne postoji tajni dogovor RTS-a sa Telekomom, i da isti ne može da postoji, jer bi on morao da uključi i sve ostale emitere u Srbiji, osim SBB-a, kao i operatore IPTV/OTT servisa i multiscreen platformi.

0
❤️
0
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

Nema komentara