×

Sviđa Vam se tekst?

Ukoliko želite da budete u toku sa aktuelnostima vezanim za telekomunikacione usluge u Srbiji — popusti, posebne promocije, recenzije mobilnih uređaja, savet i trikovi — možete da nas zapratite na društvenim mrežama: Facebook stranica · Twitter nalog

Primenjuju se odredbe Politike privatnosti TeleSrbija kao i Facebook Privacy Policy i Twitter Privacy Policy

Kompanija SBB je u saopštenju, koje je preneo N1, optužila RTS da je zabranio samo SBB-u da emituje kanal RTS 1 u periodu od 20:00 kad ase emmitovao film „Dara iz Jasenovca”. Podsećamo, korisnici SBB-a su sinoć bili onemogućeni da gledaju kanal RTS 1 na EON multiscreen platformi.

SBB navodi da je „ispoštovao zahtev RTS-a i korisnicima ograničio gledanje filma na realno vreme, bez mogućnosti naknadnog i ponovljenog gledanja, kao i gledanje sadržaja putem EON aplikacije u realnom vremenu”.

Međutim, kompanija SBB optužuje RTS da je nezvanično dozvolio Telekomu i Supernovi da omoguće gledanje kanala uživo i na multiscreen i OTT platformama:

Korisnici multiscreen aplikacija kompanije Telekom i Supernova, koja je u vlasništvu Telekoma Srbija, mogli su da prate film u realnom vremenu, a pojedini i uz mogućnost vraćanja sadržaja, zbog čega smo dobili upite korisnika kako je omogućeno gledanje filma putem aplikacija ovih kompanija i mogućnost vraćanja sadržaja, koja je jedno vreme bila dostupna. Očekujemo da se što pre utvrdi da li je rukovodstvo RTS-a dalo prećutnu saglasnost Telekomu da ne postupe po njihovom dopisu upućenom svim kablovskim operatorima ili je državna kompanija Telekom Srbija samostalno donela odluku da ne ispoštuje zahtev RTS-a, odnosno vlasnika prava i emitera.

SBB dalje navodi da će „preduzeti sve zakonske mere radi utvrđivanja zbog čije odluke su samo korisnici naših servisa bili diskriminisani”.

Međutim, nejasno je iz kog razloga je SBB blokirao i live TV tj. linearni program kanala RTS 1 na svojim multiscreen platformama, kako je RTS od svih KDS/IPTV/OTT emitera zahtevano samo da se onemogući gledanje unazad odnosno da se program ograniči na linearni Live TV, tj. realno vreme.

Na primer, operator Orion Telekom, kao i Make TV doo - pružalac usluga aplikacije „Orion TV”, sinoć su takođe linearno emitovali RTS 1, za vreme prikazivanja filma „Dara iz Jasenovca”, a u skladu sa Zahtevom RTS-a. Isto važi i za nekoliko drugih operatora sa licencom za distribuciju medijskih sadržaja, a koji nisu povezani sa Telekomom.

Ove činjenice ukazuju na to da je SBB pogrešno interpretirao Obaveštenje i primenio restriktivnije mere blokiranja sadržaja od onih koje su zahtevane. Svakako, jasno je da ne postoji tajni dogovor RTS-a sa Telekomom, i da isti ne može da postoji, jer bi on morao da uključi i sve ostale emitere u Srbiji, osim SBB-a, kao i operatore IPTV/OTT servisa i multiscreen platformi.


VAŽNO! Mišljenja iznesena u tekstu ne moraju nužno predstavljati mišljenja TeleSrbija, urednika i/ili povezanih entiteta. Nijedna informacija koju pruža TeleSrbija ne može se smatrati pravnim savetom, savetom za investicije, zvaničnim saopštenjem ili tumačenjem, niti se treba koristiti u svrhe donošenja odluka. I ako težimo ka tome da detaljno istražimo celokupnu materiju i objektivno predstavimo sve činjenice, informacije na portalu pružamo bez ikakve garancije, uključujući i implicitne garancije, do mere dopuštene zakonom. Osim ukoliko nije drugačije naznačeno, ovaj tekst nije sponzorisan niti odobren od strane bilo koje kompanije, niti TeleSrbija tvrdi asocijaciju sa bilo kojim entitetom spomenutim u tekstu. Svi logotipi, grafički elementi, zaštitni žigovi, itd., su upotrebljeni u svrhe koje su dopuštene Zakonom.

Napišite komentar