TeleSrbija

Kompanija SBB obradovala je korisnike iz Zrenjanina sa saopštenjem da je od 01.03.2021. započeta besplatna digitalizacija u ovom gradu. Ovim potezom Zrenjanin postaje tzv. „GIGA grad”.

Digitalizacija uključuje potpuno gašenje analognog signala na kablovskoj mreži, i promenu ponude u skladu sa cenovnikom za digitalizovana područja.

Kako navodi SBB, „proces digitalizacije je u potpunosti besplatan i ne zahteva potpisivanje novog ugovora ili prelazak na nove pakete”.

U narednom periodu svi korisnici SBB-a u Zrenjaninu će biti kontaktirani radi zakazivanja intervencije za instalaciju dodatnih prijemnika, kako će nakon završetka digitalizacije biti onemogućeno gledanje TV programa bez prijemnika odnosno STB uređaja.

Šta donosi digitalizacija?

Digitalizacija kablovske mreže pre svega donosi kvalitetnije Internet i TV usluge. Sa tehničke strane, gašenjem analognih kanala oslobađa se propusni opseg od ~480 MHz, što omogućava čak 3120 Mbps dodatnog kapaciteta za Internet, odnosno mogućnost za dodavanje još oko 250 novih Full HD TV kanala ili 500 SD TV kanala. U praksi dodatni propusni opseg se koristi za Internet uslugu, i to pre svega za povećanje brzina svim korisnicima, ali i radi obezbeđivanja višeg kvaliteta servisa kroz dodatni kapacitet.

Dodatno, gašenjem analogne televizije će se smanjiti količina RF smetnji na mreži, kako su svi korisnici u obavezi da koriste savremene D3/D3 mini/EON prijemnike ili televizore novije generacije koji podržavaju DVB-C i CI+ interfejs. Ovo će obezbediti dodatnu stabilnost Internet servisa svim korisnicima.

Za korisnike ovo znači mogućnost dobijanja do 3 TV prijemnika potpuno besplatno, za razliku od analognih područja gde se za svaki dodatni digitalni prijemnik plaća mesečna renta 290 din i priključna taksa u zavisnosti od modela prijemnika.

Takođe, svim korisnicima EON paketa će brzine automatski biti povećane, potpuno besplatno, bez potrebe da potpišu novi ugovor. Naravno, ovo zahteva da imate kompatibilan modem, konkretno Ubee EVW32c ili Technicolor CGA2121. Ukoliko imate stari modem, SBB tehnička podrška će izvršiti besplatnu zamenu uređaja na Vaš zahtev.

Paket Stara brzina Nova brzina
EON Light Duo 50/4 Mbps 100/10 Mbps
EON Full Duo 100/8 Mbps 150/15 Mbps
EON Premium Duo 200/12 Mbps 300/30 Mbps
EON Light 75/5 Mbps 150/15 Mbps
EON Full 150/10 Mbps 250/25 Mbps
EON Premium 300/15 Mbps 500/50 Mbps

Korisnicima na starim Duo i Trio paketima brzina će ostati nepromenjena.

U ponudi je dostupan i GIGA dodatak, za brzine do 1000/50 Mbps, po ceni od 4000 din mesečno, koji je dostupan samo na EON Premium paketu (ne i EON Premium Duo), i automatski se obnavlja.

Šta nam oduzima digitalizacija?

Digitalizacijom se trajno ukida mogućnost gledanja televizije bez STB uređaja, i ograničava se broj televizora koje možete priključiti na mrežu na maksimalno 3, a za više uređaja morate da zakupite još jednu pretplatu koja omogućava priključivanje još 3 televizora.

Svakako, ovo je mala „cena” za mnogo stabilnije usluge, besplatan pristup digitalnoj televiziji na svim televizorima, kao i veće brzine Interneta.

Presek stanja digitalizacije

SBB je do sada digitalizovao sledeće gradove: Novi Sad, Subotica, Beograd, Gornji Milanovac, Pančevo, Kragujevac, Paraćin i Niš. Takođe, u toku je digitalizacija Sombora, Leskovca i Valjeva.

Operator intenzivno radi na digitalizaciji svih gradova gde pruža svoje usluge, kako bi poboljšao svoju ponudu i kvalitet usluga. Ova ubrzana digitalizacija otpočela je u februaru 2020. godine, kada je digitalizovan Beograd. Do tada su bili digitalizovani samo Novi Sad i Subotica.

0
❤️
0
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

Komentari

Budite uljudni kada komentarišete. Razmislite pre nego što pišete, ne šaljite SPAM, ne bavite se samopromocijom ili promovisanjem drugih, ne maltretirajte, ne uznemiravajte i ne nanosite štetu bilo kome. Molimo pročitajte Pravilnik komentarisanja pre nego što pošaljete komentar. Komentari su podložni moderaciji.

3 komentara

Marko
Kada ce nastavak digitalizacije I gasenje analogne ponude u ostalim gradovima u Srbiji od sbb sta se ceka I da li sbb moze resiti zvuk m1 M2 m5 mtv live na D3 mini posto ti kanali kod mene imaju ton
Marko
Hvala sbb sto se moze gledati televizija I dole kod nas posto je spojen D3 mini za sad se tv moze gledati na eon box eon app I dole na D3 mini a valjda I uskoro u mojoj sobi na D3 mts na aparatima svakako jedino tv dole nije idealan ali moze posluziti itekako
Marko
Sbb je pre tri dana I zvanicno ugasio analognu ponudu u zrenjaninu jer radi Samo digitalna ponuda eon I D3 dok je analogna trajno ugasena kao sto je sbb najavio to su I uradili sto ne objave da je zrenjanin giga grad jer analogne vise nema u nasem gradu

Ovaj tekst je objavljen pre nego što je portal TeleSrbija registrovan kao elektronski medij u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

VAŽNO! Mišljenja iznesena u tekstu ne moraju nužno predstavljati mišljenja TeleSrbija, urednika i/ili povezanih entiteta. Nijedna informacija koju pruža TeleSrbija ne može se smatrati pravnim savetom, savetom za investicije, zvaničnim saopštenjem ili tumačenjem, niti se treba koristiti u svrhe donošenja odluka. I ako težimo ka tome da detaljno istražimo celokupnu materiju i objektivno predstavimo sve činjenice, informacije na portalu pružamo bez ikakve garancije, uključujući i implicitne garancije, do mere dopuštene zakonom. Osim ukoliko nije drugačije naznačeno, ovaj tekst nije sponzorisan niti odobren od strane bilo koje kompanije, niti TeleSrbija tvrdi asocijaciju sa bilo kojim entitetom spomenutim u tekstu. Svi logotipi, grafički elementi, zaštitni žigovi, itd., su upotrebljeni u svrhe koje su dopuštene Zakonom.

×

Sviđa Vam se tekst?

Ukoliko želite da budete u toku sa aktuelnostima vezanim za telekomunikacione usluge u Srbiji — popusti, posebne promocije, recenzije mobilnih uređaja, savet i trikovi — možete da nas zapratite na društvenim mrežama:

Twitter nalog

Facebook stranica

Instagram profil

Telegram kanal

Mastodon nalog

Threads nalog

×

Šta mislite o nama?

Na skali od 1 do 7 ocenite koliko je verovatno da biste kolegama, prijateljima, poznanicima, itd., preporučili neki od sadržaja sa portala TeleSrbija?

Nimalo verovatno
Neutralno
Veoma verovatno