×

Sviđa Vam se tekst?

Ukoliko želite da budete u toku sa aktuelnostima vezanim za telekomunikacione usluge u Srbiji — popusti, posebne promocije, recenzije mobilnih uređaja, savet i trikovi — možete da nas zapratite na društvenim mrežama: Facebook stranica · Twitter nalog

Primenjuju se odredbe Politike privatnosti TeleSrbija kao i Facebook Privacy Policy i Twitter Privacy Policy

NOVO: SBB krivi RTS i Telekom za sinoćni prekid „Dare” na EON-u

Javni medijski servis RTS zahtevao je od svih kablovskih operatora u Srbiji, uključujući i SBB, da ograniče gledanje filma „Dara iz Jasenovca” na linearnu televiziju odnosno Live TV, i da onemoguće vraćanje unazad i ponovljeno gledanje sadržaja.

U saopštenju (kopija dostupna ovde) kompanije SBB, navedeno je da se „ograničava gledanje sadržaja putem EON aplikacije u realnom vremenu na mobilnim telefonima, tabletima i računarima”.

Međutim, kompanija SBB je u potpunosti onemogućila gledanje sadržaja na EON mobilnoj i web aplikaciji. RTS-ov program je moguće gledati u mreži samo na D3, D3 Cam, D3 mini i EON Smart Box uređajima, kao i van mreže na EON Smart Box uređaju, dok na dodatnim uređajima, suprotno saopštenju, to nije moguće.

Nejasno je da li je u pitanju greška, ili je RTS naknadno zahtevao izmene ograničenja, a koje nisu navedene u saopštenju. Moguće je da je RTS želeo da spreči gledaoce da ilegalno snime sadržaj kanala koristeći „screen capture” softver na računaru ili mobilnom uređaju, pa je zato na navedenim uređajima onemogućeno gledanje kanala čak i linearno / uživo - u realnom vremenu, dok je na SBB-ovim set top box uređajima moguće gledati javni medijski servis.

Ipak, ukoliko je navedena pretpostavka tačna, nejasno je šta RTS planira da uradi povodom činjenice da se signal emituje besplatno i bez enkripcije na terestrijalnoj over-the-air DVB-T2 mreži, i da je signal moguće snimiti na svakom televizoru ili digitalnom set top box uređaju, u savršenom kvalitetu.

Korisnici SBB-a su večeras opravdano ljuti na RTS i razočarani zbog nastale situacije. Kompanija SBB se nije oglasila ovim povodom.


VAŽNO! Mišljenja iznesena u tekstu ne moraju nužno predstavljati mišljenja TeleSrbija, urednika i/ili povezanih entiteta. Nijedna informacija koju pruža TeleSrbija ne može se smatrati pravnim savetom, savetom za investicije, zvaničnim saopštenjem ili tumačenjem, niti se treba koristiti u svrhe donošenja odluka. I ako težimo ka tome da detaljno istražimo celokupnu materiju i objektivno predstavimo sve činjenice, informacije na portalu pružamo bez ikakve garancije, uključujući i implicitne garancije, do mere dopuštene zakonom. Osim ukoliko nije drugačije naznačeno, ovaj tekst nije sponzorisan niti odobren od strane bilo koje kompanije, niti TeleSrbija tvrdi asocijaciju sa bilo kojim entitetom spomenutim u tekstu. Svi logotipi, grafički elementi, zaštitni žigovi, itd., su upotrebljeni u svrhe koje su dopuštene Zakonom.

Napišite komentar