Roming vodič za Zapadni Balkan


Za informacije o romingu izvan regiona Zapadnog Balkana (npr. Grčka, Turska, Egipat, Hrvatska, …) pogledajte naš alat NAJPOVOLJNIJI ROMING.

Ako ste krenuli na letovanje, ili planirate odlazak, ova godina je posebna jer je ukinuta posebna naplata rominga u zoni Zapadni Balkan, što će Vam olakšati korišćenje usluga Vašeg mobilnog operatora u romingu bez dodatnih troškova.


Zona Zapadni Balkan

Zona obuhvata sledeće države i teritoriju: Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Albanija i AP Kosovo i Metohija.


Roam like at home (RLAH)

Roming kao kod kuće (RLAH) označava tarifiranje saobraćaja u romingu kao da ste taj saobraćaj ostvarili u svojoj državi u matičnoj mreži operatora.

Dakle - saobraćaj se naplaćuje kao da ste u Srbiji, a možete biti na plaži u Crnoj Gori ili Albaniji.


Internet saobraćaj i FUP

U romingu Vam kod nekih operatora nije dostupan sav Internet saobraćaj iz tarife već smanjena količina. Ovo ograničenje se naziva FUP - Fair use policy (politika poštene upotrebe).


MTS

MTS

Kod operatora MTS (Telekom Srbija) dostupan Vam je određeni Internet saobraćaj u roming zoni Zapadni Balkan, naveden u specifikaciji Vašeg paketa. Određeni tarifni paketi imaju celokupan Internet saobraćaj dostupan u roming zoni Zapadni Balkan, dok kod drugih paketa to nije slučaj.

Uvid u tačnu količinu GB u romingu u zoni Zapadni Balkan možete ostvariti putem Moj mts aplikacije (stavka se zove „Zona 0”).

Za detaljne informacije u uslovima korišćenja usluge rominga u zoni Zapadni Balkan pogledajte stranicu Roam like at home na sajtu operatora.

Korisnicima određenih tarifa, navedenih na ovom spisku, nije dostupan celokupan Internet saobraćaj iz tarife kada se nalaze u romingu u zoni Zapadni Balkan, već ona količina Internet saobraćaja navedena na spisku.

Internet saobraćaj iz dodataka "Deljeni net" dostupan je samo primarnom broju i to u količini od 12 GB, dok pridruženi brojevi ne mogu da koriste Internet iz dodatka.

Internet saobraćaj iz dodataka „4uBOX4” i „1uBOX3” nije dostupan u roming zoni Zapadni Balkan.

Roming tarifni dodaci Evropa i Planeta nisu dostupni u roming zoni Zapadni Balkan.

Dodatni Internet tarifni dodaci koji važe u nacionalnom saobraćaju, imaju smanjenu kvotu Internet saobraćaja u roming zoni Zapadni Balkan, i to: kod Net 3 GB, umesto 3 GB dostupno je 2 GB, kod Net 10 GB umesto 10 GB dostupno je 6 GB, kod Net 100 GB umesto 100 GB dostupno je 10 GB.

Tarifni dodaci m:tel Plus 10 i m:tel Plus 30 funkcionišu kao i do sada - korisnicima je omogućen neograničen odlazni i dolazni saobraćaj, bilo minuti, SMS poruke ili Internet saobraćaj (po neograničenoj brzini), dok su povezani na MTEL mrežu.


Yettel

Yettel

Yettel ograničava količinu Internet saobraćaja u tarifi.

Detaljne informacije o dostupnom saobraćaju za prepaid i postpaid korisnike u roming zoni Zapadni Balkan možete videti na ovom linku.


A1 Srbija

A1 Srbija

A1 Srbija ograničava količinu Internet saobraćaja u tarifi kada se nalazite u roming zoni Zapadni Balkan.

Detaljne informacije o dostupnom saobraćaju za prepaid i postpaid korisnike u roming zoni Zapadni Balkan možete videti na ovom linku.

Registrovanim Prepaid korisnicima dostupan je Internet samo ako su aktivirali Internet dodatak, i to jednaka količina GB iz dodatka kao i u nacionalnom saobraćaju. Prepaid korisnicima bez aktiviranog dodatka, i neregistrovanim korisnicima nije omogućena Internet usluga.


Globaltel

Globaltel

Globaltel ograničava količinu Internet saobraćaja u tarifi kada se nalazite u roming zoni Zapadni Balkan.

Izuzetno važno: Neregistrovani Globaltel prepaid korisnici ne mogu uopšte da koriste Internet u roming zoni Zapadni Balkan, čak ni ako su aktivirali posebne roming tarifne dodatke!

Detaljne informacije o dostupnom saobraćaju za prepaid korisnike u roming zoni Zapadni Balkan možete videti na ovom linku.


Minuti i SMS

Kod svih operatora dostupna je celokupna količina minuta i SMS poruka iz tarife u romingu.