RATEL omogućio pružanje fiksne telefonije preko mobilne mreže svim operatorima

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) donela je rešenje o uslovima pružanja javnih elektronskih komunikacionih usluga na fiksnoj lokaciji putem javnih mobilnih komunikacionih mreža korišćenjem CLL (Cellular…
RATEL omogućio pružanje fiksne telefonije preko mobilne mreže svim operatorima

Foto: RATEL, TeleSrbija

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) donela je rešenje o uslovima pružanja javnih elektronskih komunikacionih usluga na fiksnoj lokaciji putem javnih mobilnih komunikacionih mreža korišćenjem CLL (Cellular local loop) tehnologije.

U okviru rešenja, donetog 07.06.2021. godine, objavljenog pod brojem 1-01-3491-140/21-1, u okviru kojeg je omogućeno pružanje usluga fiksne telefonije putem mobilne mreže (Wireless local loop - WLL; Cellular local loop - CLL) svim operatorima u Srbiji na svim lokacijama bez obzira na broj stanovnika.

U okviru prethodnog rešenja br. 1-01-3491-1148/17-10 koje je donela Regulatorna agencija 2018. godine, pružanje usluga fiksne tehnologije putem CLL tehnologije bilo je omogućeno samo na lokacijama sa manje od 3000 stanovnika. U skladu sa tim, usluge su pružali Telekom Srbija, A1 Srbija (tada Vip mobile) i Telenor Srbija (samo u okviru univerzalnog servisa).

Kao obrazloženje za pokretanje upravnog postupka koji je prethodio ovom rešenju, RATEL navodi:

U proteklom periodu broj korisnika elektronske komunikacione usluge na fiksnoj lokaciji putem javnih mobilnih mreža, korišćenjem CLL tehnologije (Cellular Local Loop), nije se u značajnoj meri povećao i određeni operatori su zatražili od RATEL-a da preispita odluku u pogledu ograničenja korišćenja navedene tehnologije.

Za sada nije bilo javne reakcije od strane operatora mobilne telefonije koji pružaju i usluge fiksne telefonije. Ukoliko dođe do promena, TeleSrbija će - kao i uvek - ispratiti i izvestiti o istima.

0
❤️
0
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

Nema komentara