Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!

Obaveštenje: Ovaj tekst je stariji od 3 meseca, i može sadržati netačne ili nepotpune informacije. Za aktuelne informacije uvek proverite sajt pružaoca usluga ili drugi relevantan izvor.

I ako su se korisnici u Srbiji nadali da će biti ukinuta posebna naplata u romingu u Grčkoj, kako je najavila predsednica Vlade Ana Brnabić, do toga nije došlo, već je došlo do sniženja cena u skladu sa regulativnim okvirom koji je predstavilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Opšte informacije

Ukratko, roming nije besplatan i ne naplaćuje se iz paketa već se sav saobraćaj odvojeno tarifira kao i do sada. Ono što je novina je da je došlo do sniženja cena usluga kod sva tri mobilna operatora u Srbiji.

Sama cena usluga zavisi od cenovnika Vašeg operatora.

Procenat sniženja cena svih usluga u romingu je najveći kod operatora MTS (Telekom Srbija a.d.), između 81% i 99%, a najniži kod operatora A1 Srbija (bivši Vip mobile) — između 48% i 91%. Najveće sniženje cena je došlo za megabajt prenosa podataka, a najmanje za SMS poruku.

U praksi će cena 1 megabajta iznositi 1 dinar nakon 08.07. kod svih operatora odnosno nakon 01.07. kod Telekoma i Telenora, dok će cena govornog saobraćaja iznositi između 19 i 49 dinara za odlazni poziv odnosno od 3,5 do 49 dinara za dolazni poziv u Grčkoj. Cene SMS poruka se kreću od 4 dinara do 14.9 dinara.

Naravno, cene zavise od Vašeg operatora, konkretno — najniže su kod MTS-a, a najviše kod A1 Srbija (nekadašnji Vip mobile).

Cene kod operatora

Info: Sve cene su sa uračunatim PDV-om. 1 gigabajt (1 GB) iznosi 1024 megabajta (1 MB).


Telekom Srbija

Cena pre sniženja Cena nakon sniženja Procenat sniženja cene
Odlazni poziv ka korisnicima iz svih mreža srpskih i grčkih operatora (po minutu) 102 19,06 -81,31%
Dolazni poziv (iz bilo koje mreže) (po minutu) 36 3,58 -90,06%
SMS ka korisnicima iz svih mreža srpskih i grčkih operatora 24 4 -83,33%
Prenos podataka (po megabajtu) 600 1 -99,83%


Telenor

Cena pre sniženja Cena nakon sniženja Procenat sniženja cene
Odlazni poziv ka korisnicima iz svih mreža u svetu (gde god da se nalaze) (po minutu) 109,9 49,9 -54,60%
Dolazni pozivi kada ste u Grčkoj (iz bilo koje mreže) (po minutu) 44,9 11,9 -73,50%
SMS ka korisnicima iz svih mreža u svetu (gde god da se nalazite) 27,9 5,9 -78,85%
Prenos podataka (po megabajtu) 920 1 -99,89%


A1 Srbija

Cena pre sniženja Cena nakon sniženja Procenat sniženja cene
Odlazni poziv ka korisnicima iz svih mreža srpskih i grčkih operatora (po minutu) 99 49 -50,51%
Dolazni poziv (iz bilo koje mreže) (po minutu) 99 49 -50,51%
SMS ka korisnicima iz svih mreža srpskih i grčkih operatora 29 14,9 -48,62%
Prenos podataka (po megabajtu) 1013,8 92.16 (1-8 jula)
1 (od 9. jula)
-99,90%

VAŽNO: Obratite pažnju da cena 1 megabajta u mreži A1 Srbija iznosi 92.16 dinara u periodu od 01.07. do 08.07., a da tek nakon 09.07. dolazi do smanjenja cene na 1 dinar za 1 megabajt!

Saopštenje Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija

Na na sajtu MTTT preneto je saopštenje ministarke Tatjane Matić.

„Primenom Memoranduma o razumevanju između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije i Ministarstva za digitalnu upravu Grčke o smanjenju međunarodnih tarifa za roming, postignut je uspeh srpske strane i izražena visoka spremnost srpskih operatora da pripreme ponude sa znatno nižim tarifama, pogotovo imajući u vidu kratki vremenski period od potpisivanja Memoranduma”

„Kako bi cene u romingu u Grčkoj bile kao u nacionalnom saobraćaju očekujemo da i grčki operatori izađu sa nižim veleprodajnim tarifama za usluge koje pružaju. Međutim, zahvaljujući srpskim operatorima već sada su cene rominga za na naše građane značajano snižene, i to od 50 do 90 odsto za dolazne i odlazne pozive, od 48 do 83 odsto za poruke i čak do 99,89 odsto za prenos podataka”

Dhilos Cloud - Stabilan, brz i povoljan web hosting!
0
❤️
0
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!


Komentari

Budite uljudni kada komentarišete. Razmislite pre nego što pišete, ne šaljite SPAM, ne bavite se samopromocijom ili promovisanjem drugih, ne maltretirajte, ne uznemiravajte i ne nanosite štetu bilo kome. Molimo pročitajte Pravilnik komentarisanja pre nego što pošaljete komentar. Komentari su podložni moderaciji.

Nema komentara

Autor Milan Kragujević

Milan je programer, entuzijasta za nove tehnologije, telekomunikacije, ekonomiju, računarski softver i razvoj mreža. Pokrenuo je portal TeleSrbija u decembru 2020. godine sa ciljem da unapredi informisanost korisnika IKT usluga u Srbiji, i da sa javnošću podeli svoj entuzijazam i znanje o telekomunikacijama.

Dhilos Cloud - Stabilan, brz i povoljan web hosting!

Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!


Ovaj tekst je objavljen pre nego što je portal TeleSrbija registrovan kao elektronski medij u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

VAŽNO! Mišljenja iznesena u tekstu ne moraju nužno predstavljati mišljenja TeleSrbija, urednika i/ili povezanih entiteta. Nijedna informacija koju pruža TeleSrbija ne može se smatrati pravnim savetom, savetom za investicije, zvaničnim saopštenjem ili tumačenjem, niti se treba koristiti u svrhe donošenja odluka. I ako težimo ka tome da detaljno istražimo celokupnu materiju i objektivno predstavimo sve činjenice, informacije na portalu pružamo bez ikakve garancije, uključujući i implicitne garancije, do mere dopuštene zakonom. Osim ukoliko nije drugačije naznačeno, ovaj tekst nije sponzorisan niti odobren od strane bilo koje kompanije, niti TeleSrbija tvrdi asocijaciju sa bilo kojim entitetom spomenutim u tekstu. Svi logotipi, grafički elementi, zaštitni žigovi, itd., su upotrebljeni u svrhe koje su dopuštene Zakonom.

×

Sviđa Vam se tekst?

Ukoliko želite da budete u toku sa aktuelnostima vezanim za telekomunikacione usluge u Srbiji — popusti, posebne promocije, recenzije mobilnih uređaja, savet i trikovi — možete da nas zapratite na društvenim mrežama:

Twitter nalog

Facebook stranica

Instagram profil

Telegram kanal

Mastodon nalog

Threads nalog

×

Šta mislite o nama?

Na skali od 1 do 7 ocenite koliko je verovatno da biste kolegama, prijateljima, poznanicima, itd., preporučili neki od sadržaja sa portala TeleSrbija?

Nimalo verovatno
Neutralno
Veoma verovatno