Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!

Obaveštenje: Ovaj tekst je stariji od 3 meseca, i može sadržati netačne ili nepotpune informacije. Za aktuelne informacije uvek proverite sajt pružaoca usluga ili drugi relevantan izvor.

Našoj redakciji obratio se korisnik SBB-a povodom situacije u kojoj se našao jer mu - kako navodi - SBB nije omogućio raskid ugovora bez plaćanja penala, u skladu sa zakonskom obavezom.

Korisnik nas je zamolio da se obratimo operatoru u njegovo ime kako bismo uspeli da rešimo problem. 

SBB-u smo se obratili u dva navrata, ali nažalost operator nam nije odgovorio na dopise. Pisali smo i direktorki marketinga SBB-a, Minji Jugović Janjić, ali nam nažalost ni ona nije odgovorila.

Povodom jednostrane promene uslova pružanja usluga od strane operatora SBB u vidu povećanja cena svih paketa novim i postojećim korisnicima, korisnik Ivan Tatić se 16. januara uputio u poslovnicu SBB-a kako bi podneo zahtev za raskid ugovora. 

Tom prilikom je odbijen, uz usmeno obrazloženje da ne postoji mogućnost raskida ugovora jer “u sistemu nemaju potvrdu za raskid ugovora bez penala”. 

Sutradan, poslao je mejl SBB-u, gde je naveo da zahteva raskid ugovora usled povećanja cena od 1. februara za oba svoja ugovora, i zamolio operatora da obustavi pružanje usluga u što kraćem roku.

Od SBB-a dobio je odgovor da je zahtev primljen, potpisan od strane Srećka Gajića, ali nakon toga nije bilo dalje komunikacije.

21. januara poslao je potpisan Zahtev za raskid oba ugovora, gde je naveo da ponovo šalje dopis jer na prethodni nije dobio odgovor. I na ovaj mejl mu je odgovoreno da je zahtev primljen i da će biti prosleđen nadležnoj službi, a odgovor je potpisala Jovana Đenadija.

26. januara, Ivan ponovo odlazi u poslovnicu SBB-a, i donosi blanko potpisan papir, zahtevajući raskid ugovora. Ponovo je odbijen uz informaciju da “nemaju u sistemu potvrdu za raskid ugovora bez plaćanja penala. ”

30. januara Ivan ponovo piše mejl, treći po redu, gde ponovo navodi da zahteva raskid ugovora, kao i da nije kontaktiran po prethodna dva dopisa. Ponovo dobija odgovor da je zahtev prosleđen nadležnoj službi, potpisan od strane Ivane Mišić.

Kako je naišao na ćutanje operatora, Ivan je 1. februara podneo prigovor RATEL-u, a o istom je obavestio SBB i priložio kopiju podnetog prigovora. 

SBB je Ivanu prvi put odgovorio 1. februara, gde su naveli da su mu već “objasnili uslove pod kojima je moguć raskid ugovora“.

Ivan smatra da je ovo perfidan i zlonameran potez od strane SBB-a, kako se oni pozivaju na njegov zahtev za raskid ugovora koji je podneo 28. decembra 2022. godine, a koji nije bio u vezi sa poskupljenjem. 

Na navedeni zahtev krajem 2022. godine, SBB je odgovorio i obavestio korisnika o mogućnosti raskida ugovora uz plaćanje naknade štete za prevremeni raskid obračunate u skladu sa Rešenjem Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija iz 2018. godine.

Shvativši da je prevaren, Ivan odlazi na SBB prodajno mesto 15. februara, po povratku sa puta, i tom prilikom pokušava da dobije potvrdu o raskidu ugovora. Na prodajnom mestu ponovo nailazi na otpor, usled čega se odlučio da ostavi terminalnu opremu na stolu u poslovnici, bez dobijanja potvrde o razduženju opreme ili raskidu ugovora.

Ivan je od SBB-a dobio mejl 17. februara gde operator navodi da je realizovan raskid ugovora zaključno sa 15. februarom, jer je korisnik ostavio opremu na prodajnom mestu. 

U ovom trenutku, Ivanu nije jasno po kojim uslovima je ugovor raskinut, uzimajući u obzir da je rok za raskid ugovora bez plaćanja penala istekao stupanjem na snagu promene cena 1. februara. 

Ivan se obratio svom advokatu, i oni su otišli na SBB prodajno mesto da traže pismenu potvrdu u raskidu ugovora kao i informacije o uslovima pod kojima je ugovor raskinut. Te informacije nisu dobili.

U međuvremenu, operator SBB je Ivanu isporučio račun za pružene usluge do 15. februara, koji je Ivan odbio da plati, po savetu svog advokata. 

Naime, Ivanov advokat je svog klijenta savetovao da ne plati dugovanje, jer bi plaćanjem istog pre svega priznao ispravnost tog dugovanja, ali takođe i zato što bi time prihvatio raskid ugovora izvan roka kada je raskid bez penala bio moguć, odnosno do kraja januara 2023. godine. Advokat je situaciju protumačio na taj način uz ograničene informacije kojima raspolaže, zbog nesaradnje sa operatorove strane.

Ivan dalje navodi da njega kao i njegovu porodicu (čiji su brojevi telefona ostavljeni operatoru kao rezervni kontakti) progone agenti iz sektora za naplatu operatora, i da mu stalno upućuju pretnje izvršenjem, zbog neplaćenog spornog dugovanja. 

Dok ovakav tretman traje, SBB mu i dalje nije pojasnio uslove pod kojima je ugovor raskinut, niti mu odgovara na upite.

Korisnik nas je zamolio da prenesemo njegov apel na SBB da prestane da mu preti i da ga progoni raznim pozivima, kao i da mu omogući raskid ugovora bez plaćanja naknade štete, kako je korisnik i nameravao 16. januara 2023. godine, u skladu sa Zakonom.

Pozivamo kompaniju SBB da poštuje Zakon i da Ivanu omogući raskid ugovora, kao i da ga obešteti povodom pretrpljene situacije.

Dhilos Cloud - Stabilan, brz i povoljan web hosting!
3
❤️
4
👍
0
😲
0
😢
14
😠
1

Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!


Komentari

Budite uljudni kada komentarišete. Razmislite pre nego što pišete, ne šaljite SPAM, ne bavite se samopromocijom ili promovisanjem drugih, ne maltretirajte, ne uznemiravajte i ne nanosite štetu bilo kome. Molimo pročitajte Pravilnik komentarisanja pre nego što pošaljete komentar. Komentari su podložni moderaciji.

9 komentara

Dragana
Sa SBB-om se ugovor može zaključiti samo na sopstvenu štetu. Trenutno prolazim kroz agoniju i već sam dva puta bila u poslovnici lično, poslala deset mejlova i jedino mogu da raskinem ugovor ako platim neke programe za koje sad prvi put čujem ili sve obaveze do oktobra. Pri tome, ugovor uopšte nisam potpisala, preko 10 puta su me zvali, svaki put sam odbila i napomenula da ne želim ugovorenu obavezu, a sad mi kažu da je ugovor potvrđen sa mog broja telefona.a kada sam tražila da čujem razgovor jer mi sigurno nije rečeno da je u pitanju ugovorna obaveza jer sam istu odbila mnogo puta, kažu da imaju samo snimke u poslednjih šest meseci. Klasična prevara i pljačka, ugovore potpisuju sms-om a kad treba da se otkaže treba overa od notara, lično prisustvo i pola nečije plate.
Ivan
Verovatno da je obrnuto da to telekom radi.kazem to iz razloga sto sam iscupao njihovu opremu i uveo sbb i cekam da istekne ugovor,redovno placam,a gledam sbb.jel nemoze im niko nista.privatni telekom srbija.sve sto je opisano uboriginalu sam ja preziveo ali sa telekomom srbije.
Srki
Tekst je vise nego dobar i sve vise ukazuje na neprvilnosti operatera pogotovu SBB
Ivan
Gledam komentare i ne verujem. Sve mi govori da ovo odgovaraju zaposleni u SBB-u. @Zoran Niko se ne hvata za slamku u zakonskim okvirim sam podneo zahtev tako da ne znam o cemu pricate. SBB treba da postuje zakon koji ga obavezuje.@Sindzo Trolu strai, tekst nije izmisljen jedinini lik koji je izmiljen si ti. @Jovan imao si srece ja sam imao dva ugovora "jaka" moguce da zbog toga nisu hteli tako olako da me puste. Ne znam.A sto se tice procedure, upravo sam to i trazio zahtevom ali nikada odgovor nisam dobio u roku sto je i sustina problema.@Daragana , u Januaru sam i trazio raskid ugovora.
Vera
Zašto se ne piše malo o mts-u o tome kako maltretira ljude zvanjem i ponudama sta dobiješ ako raskines ugovor sa sbb-om..
Jovan
Nešto mi nije jasno...!!!?
Ja sam podneo zahtev za raskid ugovora u januaru mesecu zbog poskupljenja!!!
Bez otkaznog roka mi je ugovor raskinut,bez bilo kakvih pitanja i podpitanja.Ali sam morao lično da odem u poslovnice jer mi je jasno stavljeno do znanja tokom prve telefonske komunikacije ,da raskid moram da uradim lično.
Dragana
Ivan je treba u januaru mesecu da trazi od sbb raskid ugovora zbog povecanje cena i dobio bi momentalni raskid, opremu je trebao kod sebe da ima i istog dana da vrati i celokupna dugovanja da isplati.
Raskid je mogao da se pravi, meni je odradjen, bila sam po ugovornom obavezom i nikakav problem nisu mi pravili.
Zoran
Iz teksta se vidi da neko želi da raskine ugovor bez štete po sebe.Ugovor je potpisao i mora da poštuje odredbe toga što je potpisao.To što se hvata za slamku spasa oko povećanja cene,on je pokrenuo postupak raskida pre povećanja, a nek mu oni koji su ga nagovorili da raskida ugovor nadoknade štetu.
Ivan
Korisnik je ipak trebao da iscrpi sve mogućnosti pre nego što je angažovao advokata.
Podnosi prigovor operatoru čije usluge koristi. Nakon 8 dana od podnošenja prigovora, ukoliko nije dobio odgovor ili odgovor nije zadovoljavajući, obraća se Ratelu i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija na mail adresu: [email protected].
U većini slučajeva se problemi rešavaju pozitivno po korisnika...
Autor Milan Kragujević

Milan je programer, entuzijasta za nove tehnologije, telekomunikacije, ekonomiju, računarski softver i razvoj mreža. Pokrenuo je portal TeleSrbija u decembru 2020. godine sa ciljem da unapredi informisanost korisnika IKT usluga u Srbiji, i da sa javnošću podeli svoj entuzijazam i znanje o telekomunikacijama.

Dhilos Cloud - Stabilan, brz i povoljan web hosting!

Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!


VAŽNO! Mišljenja iznesena u tekstu ne moraju nužno predstavljati mišljenja TeleSrbija, urednika i/ili povezanih entiteta. Nijedna informacija koju pruža TeleSrbija ne može se smatrati pravnim savetom, savetom za investicije, zvaničnim saopštenjem ili tumačenjem, niti se treba koristiti u svrhe donošenja odluka. I ako težimo ka tome da detaljno istražimo celokupnu materiju i objektivno predstavimo sve činjenice, informacije na portalu pružamo bez ikakve garancije, uključujući i implicitne garancije, do mere dopuštene zakonom. Osim ukoliko nije drugačije naznačeno, ovaj tekst nije sponzorisan niti odobren od strane bilo koje kompanije, niti TeleSrbija tvrdi asocijaciju sa bilo kojim entitetom spomenutim u tekstu. Svi logotipi, grafički elementi, zaštitni žigovi, itd., su upotrebljeni u svrhe koje su dopuštene Zakonom.

×

Sviđa Vam se tekst?

Ukoliko želite da budete u toku sa aktuelnostima vezanim za telekomunikacione usluge u Srbiji — popusti, posebne promocije, recenzije mobilnih uređaja, savet i trikovi — možete da nas zapratite na društvenim mrežama:

Twitter nalog

Facebook stranica

Instagram profil

Telegram kanal

Mastodon nalog

Threads nalog

×

Šta mislite o nama?

Na skali od 1 do 7 ocenite koliko je verovatno da biste kolegama, prijateljima, poznanicima, itd., preporučili neki od sadržaja sa portala TeleSrbija?

Nimalo verovatno
Neutralno
Veoma verovatno