NAUČILI IP OPSEGE?! SBB ipak blokirao kanale svim korisnicima Orion telekoma!

"Saga" oko gledanja United Media kanala na EON-u preko drugih operatora se nastavlja, i svakim danom postaje sve komplikovanija.
NAUČILI IP OPSEGE?! SBB ipak blokirao kanale svim korisnicima Orion telekoma!

Foto: TeleSrbija, N.P.

"Saga" oko gledanja United Media kanala na EON-u preko drugih operatora se nastavlja, i svakim danom postaje sve komplikovanija.

Nakon što smo inicijalno objavili da je United Cloud, po nalogu SBB-a, blokirao gledanje United Media kanala korisnicima Orion telekoma, ispostavilo se da ta informacija nije u potpunosti bila tačna. Naime, United Cloud jeste blokirao Orion-ove IP opsege, ali su obuhvatili samo jedan od više ASN-ova koje Orion telekom koristi, pa je većini korisnika pod AS9125 radio EON i dalje.

Međutim, danas je United Cloud izgleda pronašao spisak svih IP adresa Orion telekoma, te su uspešno blokirali gledanje United Media kanala i korisnicima Orion telekoma.

Zanimljivost u ovoj priči je i to da se srpska verzija kanala N1 može gledati preko Orion telekoma (Orion inače reemituje taj kanal u dogovoru sa United Medijom od 31.03.2020. godine), a da su ostala dva N1 kanala blokirana.

Isto tako, United Cloud nije uspeo da blokirao ni neke od Sport Klub kanala kao ni novije Nova kanale koji su dodavani u proteklih par meseci, pa je njih i dalje moguće gledati. Verujemo da će ubrzo uspeti i to da blokiraju kada budu pročitali ovaj tekst.

Podsećamo, EON nalozi u mreži nikada nisu trebali da imaju mogućnost gledanja United Media kanala preko drugih operatora, ali je SBB to tolerisao dugo vremena, blokiravši samo "najvećeg protivnika", konkretno Telekom.

Ipak, pre nekoliko dana su ozbiljno počeli da se posvećuju blokiranju svih opsega IP adresa domaćih provajdera, pa se ubrzo očekuje potpuno "zamračenje" EON u mreži naloga. Očekujemo i da će blokirati VPN servere hostovane u Srbiji, kako se isti hostuju kod samo 3 provajdera, te ih je trivijalno blokirati.

Najzanimljivije od svega je što United Cloud već godinu dana, koliko Supernova nudi IPv6 usluge, ne uspeva da blokira korisnike Supernove, pa oni uspevaju da gledaju EON sa nalozima u mreži bez problema. Ranije su bili blokirani opsezi IP adresa koji su pripadali Radijus Vektoru primarno, kasnije je dodat Kopernikus, i svi ostali provajderi koje je Telekom "pojeo".

Međutim, već nekoliko nedelja - možda i duže - EON u mreži radi i na IPv4 adresama Supernove, verovatno jer je neko greškom obrisao Supernovu iz IP blokliste.

Korisnici koji su besni na SBB zbog toga što više ne mogu da gledaju United Media kanale, nažalost nemaju nikakvo pravno sredstvo protiv SBB-a, jer je operator u svojim opštim uslovima jasno definisao da će najviše (dakle, ne najmanje!) 70% kanala biti dostupno kada se EON koristi kod drugog operatora.

Nezadovoljni korisnici mogu da odvojeno ugovore EON van mreže uslugu, po ceni od 2149 dinara za Full paket, uz EON smart box besplatno na korišćenje, nakon čega će moći da gledaju sve kanale iz paketa preko bilo kog operatora, dok su u Srbiji. EON van mreže inače blokira određene kanale u inostranstvu.

EON van mreže ponuda je dostupna na ovom linku.

0
❤️
0
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

Nema komentara