Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!

Obaveštenje: Ovaj tekst je stariji od 3 meseca, i može sadržati netačne ili nepotpune informacije. Za aktuelne informacije uvek proverite sajt pružaoca usluga ili drugi relevantan izvor.

Ukoliko ste korisnik Yettel-ovog Hipernet optičkog Interneta, i primetili ste da Vam torrenti loše rade, odnosno da su brzine preuzimanja dosta niske, razlog je veoma jednostavan. 

U pitanju nije problem sa Vašom uslugom, opremom ili slično, već se radi o CGNAT-u.

CGNAT (Carrier-Grade NAT) je tehnologija uštede javnih IPv4 adresa putem koje se više korisnika (često stotine) stavljaju "iza" jedne javne IP adrese.

CGNAT omogućava operatorima da odlože puštanje IPv6 adresiranja na svojim mrežama, ali degradira korisničko iskustvo.

Kod Yettel-a, svaki korisnik bez izuzetaka je "iza" CGNAT-a, tj. ne dobija javnu IP adresu već isključivo privatnu adresu dok javnu deli sa većim brojem korisnika.

Ovo onemogućava otvaranje portova, usled čega torrent klijenti otežano rade jer niste u mogućnosti ni da uploadujete sadržaj drugim korisnicima koji su takođe iza CGNAT-a, niti Vama mogu uploadovati sadržaj korisnici koji su iza CGNAT-a.

Podsećamo, kada je torrent u pitanju, sadržaj možete primati na dva načina: tako što se neko konektuje "na Vas" (ako imate otvoren port za torrent klijent), i onda on Vama "šalje" sadržaj (u ovom slučaju seeder može biti iza CGNAT-a i svejedno Vam uploadovati chunkove); ili tako što se Vi povezujete "na nekoga" (ako on ima otvoren port).

Kako sve veći broj korisnika u svetu nemaju javnu IP adresu, izuzetno je česta pojava da uopšte nema seedera koji imaju otvorene portove, pogotovo na javnim trackerima. U skladu sa tim, download je otežan ili onemogućen.

Jednostavno rešavanje ovog problema

Operator Yettel nudi zakup javne statičke IP adrese po najnižoj ceni na tržištu (u poređenju sa drugim operatorima koji takođe koriste CGNAT kao što su SBB i Telekom) a zahtev za aktivaciju se vrlo jednostavno i brzo podnosi.

Neophodno je da potpisnik ugovora tj. vlasnik ode u najbližu Yettel prodavnicu i da podnese zahtev za aktivaciju dodatne usluge - javne statičke IP adrese.

Usluga se naplaćuje proporcionalno korišćenju, tj. neće biti naplaćena u celosti prvog meseca ako ste je aktivirali sredinom meseca.

Cena usluge javne statičke IP adrese je 480 dinara mesečno.

Nakon podnošenja zahteva, u roku od nekoliko minuta možete restartovati Vaš ruter, i biće Vam dodeljena javna statička IP adresa, nakon čega možete nesmetano koristiti torrente!

Dhilos Cloud - Stabilan, brz i povoljan web hosting!
1
❤️
0
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!


Komentari

Budite uljudni kada komentarišete. Razmislite pre nego što pišete, ne šaljite SPAM, ne bavite se samopromocijom ili promovisanjem drugih, ne maltretirajte, ne uznemiravajte i ne nanosite štetu bilo kome. Molimo pročitajte Pravilnik komentarisanja pre nego što pošaljete komentar. Komentari su podložni moderaciji.

1 komentar

Milan
Iako ne koristim torrnte vec godinama, samo zbog ovog necu nikad uzeti Yettel. Barem ne dok ne promene ovu glupost. Takodje cu savetovati svima da predju na neke alternative i zaobilaze Yettel.
Autor Milan Kragujević

Milan je programer, entuzijasta za nove tehnologije, telekomunikacije, ekonomiju, računarski softver i razvoj mreža. Pokrenuo je portal TeleSrbija u decembru 2020. godine sa ciljem da unapredi informisanost korisnika IKT usluga u Srbiji, i da sa javnošću podeli svoj entuzijazam i znanje o telekomunikacijama.

Dhilos Cloud - Stabilan, brz i povoljan web hosting!

Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!


Ovaj tekst je objavljen pre nego što je portal TeleSrbija registrovan kao elektronski medij u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

VAŽNO! Mišljenja iznesena u tekstu ne moraju nužno predstavljati mišljenja TeleSrbija, urednika i/ili povezanih entiteta. Nijedna informacija koju pruža TeleSrbija ne može se smatrati pravnim savetom, savetom za investicije, zvaničnim saopštenjem ili tumačenjem, niti se treba koristiti u svrhe donošenja odluka. I ako težimo ka tome da detaljno istražimo celokupnu materiju i objektivno predstavimo sve činjenice, informacije na portalu pružamo bez ikakve garancije, uključujući i implicitne garancije, do mere dopuštene zakonom. Osim ukoliko nije drugačije naznačeno, ovaj tekst nije sponzorisan niti odobren od strane bilo koje kompanije, niti TeleSrbija tvrdi asocijaciju sa bilo kojim entitetom spomenutim u tekstu. Svi logotipi, grafički elementi, zaštitni žigovi, itd., su upotrebljeni u svrhe koje su dopuštene Zakonom.

×

Sviđa Vam se tekst?

Ukoliko želite da budete u toku sa aktuelnostima vezanim za telekomunikacione usluge u Srbiji — popusti, posebne promocije, recenzije mobilnih uređaja, savet i trikovi — možete da nas zapratite na društvenim mrežama:

Twitter nalog

Facebook stranica

Instagram profil

Telegram kanal

Mastodon nalog

Threads nalog

×

Šta mislite o nama?

Na skali od 1 do 7 ocenite koliko je verovatno da biste kolegama, prijateljima, poznanicima, itd., preporučili neki od sadržaja sa portala TeleSrbija?

Nimalo verovatno
Neutralno
Veoma verovatno