Objavljena je dopuna u vezi sa ovim tekstom, pročitajte na ovom linku!

Sudbonosni dan je došao, i nakon što je United Cloud konačno ažurirao spisak IP adresa koje pripadaju fiksnom pristupu Yettel-a (Hipernet  ili druge broadband usluge za firme), kao deo poslovnog poteza United Grupe, sada je i Orion telekom po prvi put na toj listi, a dodate su i mnoge Supernova IP adrese uključujući i neke segmente IPv6.

Ukratko - sada više ne možete da gledate United Media kanale (kao što su N1, Nova S, Sport Klub, itd.) ukoliko koristite EON nalog u mreži (koji ste npr. "pozajmili" od nekog) već ćete morati odvojeno da ugovorite EON van mreže (tzv. OTT paket).

Komentari korisnika na društvenim mrežama povodom ukidanja UM kanala na Yettel Hipernetu
Foto: Screenshot, twitter.com

Podsećamo, Yettel Hipernet na MTS optičkoj infrastrukturi i pozajmljeni EON nalog tj. slot za Smart TV app su bili omiljena kombinacija tehnički potkovanih korisnika u prethodnih godinu dana od kako je Yettel uveo tu uslugu, ali je EON i dalje dozvoljavao pristup kanalima United Media sa Yettel tj. CETIN IP adresa, jer su sve registrovane na mobile broadband.

Međutim, izgleda da se United Cloud "dočepao" spiskova IP adresa koje Yettel koristi kao outbound opseg za CGNAT na broadband servisima, te su od danas te IP adrese na bleklisti. IP adrese mobilne mreže i dalje funkcionišu za kanale United Media na nalozima "u mreži".

Bitno je još jednom napomenuti, zarad neinformisanih korisnika, da gledanje UM kanala ne blokira Vaš provajder Interneta već isključivo United Cloud tj. vlasnik EON platforme, na zahtev nosioca prava United Media za kanale Sport Klub, Nova S, N1, itd.

Takođe, ovime je "ubijena" još jedna tzv. "dobitna kombinacija" Orion optičkog Interneta, koji je dostupan već od 1275 dinara za 1500 Mbps, uz kombinovanje sa "pozajmljenim" EON nalozima.

Nadalje, ovi korisnici će morati da ugovore SBB EON van mreže uslugu, ili da pređu na SBB koaksijalnu infrastrukturu ukoliko im je ista dostupna.

Ovaj potez je obuhvatio i dodavanje novih IP opsega Supernove kao i delova IPv6 prefiksa koje Supernova koristi na bleklistu, pa je sada i drugim korisnicima koji su do sada "prolazili kroz prste" blokirano gledanje UM kanala na nalozima u mreži.

0
❤️
0
👍
0
😲
0
😢
1
😠
1

12 komentara

 1. Milan
  Ja probao sada EON aplikaciju na ORION net-u ,sve radi.
 2. Zoran
  Svi ste vi isti ! ĐUBRAD !
 3. Vladan
  Pa njihova mreža njihovo pravo , jeste glupi ali na taj način te teraju da budeš korisnik svih njihovih usluga .....
 4. Aleksandar
  Do sada sam uvek imao puno razumevanja i bio jedan od promotera SBB-a, jer su zaista nudili kvalitetnu uslugu. Solidan internet, brza aplikacija, dobra podrska... Medjutim nakon ovog poslovnog poteza SBB-a sam vrlo razocaran i cim istekne ugovor zna se sta sledi, raskid bez daljeg razmisljanja. Nastavicu da koristim Hipernet kao glavnog internet provajdera jer je dostupna iskljucivo MTS optika u zgradi, internet je dobar, jedino se kanali malo sporije menjaju.
 5. Vesna
  Veliko razocarenje u SBB, posle mukotrpnog I visemesecnog raskida sa MTSom docepam se Hiperneta i EONa, kad ono, svi su isti. Cao I ja vama!
 6. Bravo za SBB
  Toliko o brizi za slobodu medjia...
 7. Rile
  Definitivno je U.M. pokazala svoje lice. Razmišljali smo da kupimo posebno EON paket (do sada smo koristili jedan od dodatnih sinovljevih koje on uredno plaća u SBB mreži i ima pravo da nekoliko koristi na dodatnim uredjajima - nigde nije uslovljeno kod kojeg internet provajdera). Posle ovakvog tretmana ništa više ne želim da imam sa U.M., vesti na kanalima su na nivou Informera, Bljuca i ostalog smeća, oni su samo druga strana Pinka, ista splačina...
  Zbogom, i nadam se da niko neće nasesti na ovu prljavu igru pa preći kod ovog smećarskog provajdera (zasužili su da ih još više ocrnjuju režimske perjanice, a i da ih uzimaju za negativan primer u udžbenicima)
 8. Srbi
  Nema zaštite potrošača. Vode nas lopovi. Narod nesposoban plaća. Francuzi odmah na ulice. Ali Srbi...
 9. Bogoljub Popovic
  Šta se ljutite i čudite. Sve je to normalno na tržištu. Svako želim da proda svoju robu gde god i kome god može. U ovom konkretnom slučaju, robu predstavlja SBB usluga poznata kao: EON van SBB mreže u prepaid i postpaid opciji.

  O tome većina nas zna dosta detalja, a svi ih mogu videti putem ovog linka na SBB sajtu:

  https://sbb.rs/question/eon-van-sbb-mreze-u-prepaid-i-postpaid-opciji/
 10. Bogoljub Popović
  Da naveden svoj slučaj kao primer: koristim EON van mreže (u prepaid varijanti) na MTS optičkom internetu i to bez EON box-a. Pošto imam smart TV uređaj, dovoljno mi je bilo da instaliram EON aplikaciju. Moj TV prijemnik nije naveden na listi podržanih ni za Iris smart aplikaciju, ali ona ipak radi bez problema, ali ipak imam utisak da EON aplikacija radi primetno bolje.
 11. nemaniko36
  u mestu gde zivim nema sbb, koristim narod od brata iz BG, prvo me blokiraju na ntsm onda uzmem tettel net, 8 meseci je radilo super. sad moram da placam yettel uz k jos godinu i nekoliko meseci
  kakva je to po;otika sbb-a. SLEPILO a jos moram da placam.
  znaci tolikl o slobodnim medijima.?????????????????
 12. Sveta
  Zbogom cnN1, ionako ste postali pink drugog ekstrema, obe stanice izbegavam radi očuvanja zdravlja

Napišite komentar

Budite uljudni kada komentarišete. Razmislite pre nego što pišete, ne šaljite SPAM, ne bavite se samopromocijom ili promovisanjem drugih, ne maltretirajte, ne uznemiravajte i ne nanosite štetu bilo kome. Molimo pročitajte Pravilnik komentarisanja pre nego što pošaljete komentar. Komentari su podložni moderaciji.

Autor Milan Kragujević

Milan je programer, entuzijasta za nove tehnologije, telekomunikacije, ekonomiju, računarski softver i razvoj mreža. Pokrenuo je portal TeleSrbija u decembru 2020. godine sa ciljem da unapredi informisanost korisnika IKT usluga u Srbiji, i da sa javnošću podeli svoj entuzijazam i znanje o telekomunikacijama.


Ovaj tekst je objavljen pre nego što je portal TeleSrbija registrovan kao elektronski medij u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

VAŽNO! Mišljenja iznesena u tekstu ne moraju nužno predstavljati mišljenja TeleSrbija, urednika i/ili povezanih entiteta. Nijedna informacija koju pruža TeleSrbija ne može se smatrati pravnim savetom, savetom za investicije, zvaničnim saopštenjem ili tumačenjem, niti se treba koristiti u svrhe donošenja odluka. I ako težimo ka tome da detaljno istražimo celokupnu materiju i objektivno predstavimo sve činjenice, informacije na portalu pružamo bez ikakve garancije, uključujući i implicitne garancije, do mere dopuštene zakonom. Osim ukoliko nije drugačije naznačeno, ovaj tekst nije sponzorisan niti odobren od strane bilo koje kompanije, niti TeleSrbija tvrdi asocijaciju sa bilo kojim entitetom spomenutim u tekstu. Svi logotipi, grafički elementi, zaštitni žigovi, itd., su upotrebljeni u svrhe koje su dopuštene Zakonom.

×

Sviđa Vam se tekst?

Ukoliko želite da budete u toku sa aktuelnostima vezanim za telekomunikacione usluge u Srbiji — popusti, posebne promocije, recenzije mobilnih uređaja, savet i trikovi — možete da nas zapratite na društvenim mrežama:

Pratite nas na Twitter

Pratite nas na Facebook

Pratite nas na Telegram

×

Šta mislite o nama?

Na skali od 1 do 7 ocenite koliko je verovatno da biste kolegama, prijateljima, poznanicima, itd., preporučili neki od sadržaja sa portala TeleSrbija?

Nimalo verovatno
Neutralno
Veoma verovatno