Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!

Obaveštenje: Ovaj tekst je stariji od 3 meseca, i može sadržati netačne ili nepotpune informacije. Za aktuelne informacije uvek proverite sajt pružaoca usluga ili drugi relevantan izvor.

Ukoliko ste postali korisnik Yettel Hipernet interneta, a ne želite da koristite kombinaciju od tri uređaja (ONT + Yettel ruter + Vaš ruter), kako je navedeno u zvaničnim uputstvima Yettel-a, u ovom tekstu ćete naučiti kako da izbacite iz upotrebe ruter koji ste dobili od Yettel-a, i da koristite sopstveni!

Preduslovi

Neophodno je da posedujete ruter sa gigabitnim WAN portom koji omogućava podešavanje VLAN tag na WAN interfejsu, kao i podešavanje PPPoE client konekcije za WAN. Ukoliko Vam nije jasno šta su ovi pojmovi, i ne znate koji ruter da odaberete, ili niste sigurni da li ruter koji posedujete podržava ovakav način povezivanja, preporuka za ruter koji možete da kupite je ASUS RT-AC66U.

Svi MikroTik ruteri, i Ubiquiti EdgeRouter-i podržavaju navedeni način povezivanja, kao i veći broj ASUS, TP-Link, D-Link rutera, i nekih drugih brendova (npr. Tenda, Netis, itd. )

Način funkcionisanja

Yettel Hipernet koristi dva uređaja za povezivanje. ONT (optical network terminal), registrovan kod Telekoma - čiju infrastrukturu koristi Yettel, i Ruter. ONT se bavi „konverzijom signala” iz optičkog u Ethernet, a Ruter vrši autentifikaciju, autorizaciju, i povezivanje na Internet putem PPPoE.

U upotrebi je VLAN 710 za Internet, i koristi se PPPoE za autentifikaciju.

Korak 1. Nabavite PPPoE podatke

PPPoE podatke možete i sami „izvući”, povezivanjem MikroTik rutera sa PPPoE serverom (na VLAN tag 710) sa Yettel ruterom, i gledanjem saobraćaja ili logovanjem neuspešnih prijava na PPPoE server, ali je mnogo jednostavnije onim zvaničnim putem - podnošenjem zahteva za dobijanje PPPoE podataka.

Pozovite call centar 063/9000 sa broja koji je naveden kao kontakt telefon za Hipernet ugovor, i od agenta zatražite da vam pošalje SMS poruku sa PPPoE kredencijalima.

SMS poruka od Yettel-a sa PPPoE kredencijalima
Foto: TeleSrbija / Screenshot

Korak 2. Povežite ruter sa ONT-om

Isključite napajanje ONT-u, i odspojite Yettel ruter. Uključite ASUS ruter ili koji god ruter želite koristite, i podesite ga na sledeći način:

ASUS ruter na Yettel Hipernet, korak 1
Foto: TeleSrbija / Screenshot

Na WAN stranici, podesite tip konekcije na PPPoE, i unesite username i password iz SMS poruke koju ste dobili. MTU, ukoliko vam traži ruter, je 1492. Service Name i Access Concentrator Name ostavite praznim, a ako ruter traži da nešto unesete, upišite malim slovima reč NULL.

ASUS ruter na Yettel Hipernet, korak 2
Foto: TeleSrbija / Screenshot

Nakon toga, biće neophodno da podesite VLAN tag za WAN interfejs, a u slučaju ASUS rutera to se radi tako što odete u LAN podešavanja, zatim IPTV, odaberete ISP Profil Manual, i u prvo polje Internet unesete VID 710, a PRIO (priority) ostavite na 0.

Nakon toga kliknite Apply, ugasite ASUS ruter, povežite Ethernet kabl iz ONT-a sa ASUS ruterom (u WAN port), i prvo upalite ONT a nakon toga ASUS ruter.

Korak 3. Gotovo!

Ukoliko ste sve odradili kako treba, ASUS će dobiti IP adresu od Yettel BNG-a, i samim tim ćete imati pristup Internetu!

Yettel ruter možete vratiti u kutiju. Biće neophodno da ga sačuvate kako biste mogli da ga vratite pri raskidu ugovora.

Bitno je napomenuti da ova konfiguracija nije zvanično podržana od strane Yettel-a, i da ne možete da očekujete bilo kakvu podršku od njih ukoliko ne koristite njihov ruter.

0
❤️
0
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!

1 komentar

  1. Aleksandar
    Odakle Yettelu uopšte ideja da se koriste tri uređaja? (ONT + Yettel ruter + Vaš ruter)
    Da li to njihov ruter nema WiFi na sebi ili neki drugi razlog?

Napišite komentar

Budite uljudni kada komentarišete. Razmislite pre nego što pišete, ne šaljite SPAM, ne bavite se samopromocijom ili promovisanjem drugih, ne maltretirajte, ne uznemiravajte i ne nanosite štetu bilo kome. Molimo pročitajte Pravilnik komentarisanja pre nego što pošaljete komentar. Komentari su podložni moderaciji.

Autor Milan Kragujević

Milan je programer, entuzijasta za nove tehnologije, telekomunikacije, ekonomiju, računarski softver i razvoj mreža. Pokrenuo je portal TeleSrbija u decembru 2020. godine sa ciljem da unapredi informisanost korisnika IKT usluga u Srbiji, i da sa javnošću podeli svoj entuzijazam i znanje o telekomunikacijama.

Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!


Ovaj tekst je objavljen pre nego što je portal TeleSrbija registrovan kao elektronski medij u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

VAŽNO! Mišljenja iznesena u tekstu ne moraju nužno predstavljati mišljenja TeleSrbija, urednika i/ili povezanih entiteta. Nijedna informacija koju pruža TeleSrbija ne može se smatrati pravnim savetom, savetom za investicije, zvaničnim saopštenjem ili tumačenjem, niti se treba koristiti u svrhe donošenja odluka. I ako težimo ka tome da detaljno istražimo celokupnu materiju i objektivno predstavimo sve činjenice, informacije na portalu pružamo bez ikakve garancije, uključujući i implicitne garancije, do mere dopuštene zakonom. Osim ukoliko nije drugačije naznačeno, ovaj tekst nije sponzorisan niti odobren od strane bilo koje kompanije, niti TeleSrbija tvrdi asocijaciju sa bilo kojim entitetom spomenutim u tekstu. Svi logotipi, grafički elementi, zaštitni žigovi, itd., su upotrebljeni u svrhe koje su dopuštene Zakonom.

×

Sviđa Vam se tekst?

Ukoliko želite da budete u toku sa aktuelnostima vezanim za telekomunikacione usluge u Srbiji — popusti, posebne promocije, recenzije mobilnih uređaja, savet i trikovi — možete da nas zapratite na društvenim mrežama:

Pratite nas na Twitter

Pratite nas na Facebook

Pratite nas na Telegram

×

Šta mislite o nama?

Na skali od 1 do 7 ocenite koliko je verovatno da biste kolegama, prijateljima, poznanicima, itd., preporučili neki od sadržaja sa portala TeleSrbija?

Nimalo verovatno
Neutralno
Veoma verovatno