TeleSrbija

Iz kineske kuhinje dolazi nam jedna simpatična stvarčica, IPRO A21 mini, mobilni telefon sa dve kartice, kamerom i web pregledačem koji košta samo 1500 dinara u zvaničnoj prodaji u Srbiji.

U pitanju je telefon koji po spoljašnjem izgledu jako podseća na neke od novijih Nokia telefona, rađenih po starim retro receptima, kao na primer 3310 3G.

Foto: TeleSrbija / M.K.

Interno, u pitanju je klasična Unisoc feature phone platforma, sa SC6531E sistemom na čipu (SoC), 32 MB RAM memorije i 32 MB interne memorije. 

TFT ekran je rezolucije 128x160 piksela, veličine 1.77 inča, sa gustinom 116 ppi. 

Telefon podržava memorijsku karticu do 16 GB, vrste Micro SD.

Foto: TeleSrbija / M.K.

Baterija telefona je promenjiva, kapaciteta 600 mAh, tipa Li-Ion, oznake BL-5C (kompatibilna sa Nokia baterijama iste oznake).

Dimenzije telefona su 108.5x49.5x13.9 mm, dok je težina 90 grama. 

Naš primerak je bio crne boje, sa mat plastikom. 

Prvi utisak telefona jeste da u ruci ne deluje ni blizu toliko jeftino, u poređenju sa npr. Alcatel modelima iz istog ranga koji imaju jako jeftin osećaj pod prstima i deluju šuplje.

Foto: TeleSrbija / M.K.

Sam interfejs telefona je osnovna verzija RTOS-a koji se dobija uz Spreadtrum SDK. Interfejs je preveden na srpski jezik, uz par reči na bosanskom i hrvatskom i nekoliko pogrešnih prevoda.

Telefon automatski preuzima datum i vreme sa mobilne mreže, tako da nije potrebno da ručno podešavate sat.

Brzina interfejsa je odlična za ove osnovne mogućnosti koje poseduje, i nismo primetili kočenje prilikom pozivanja, korišćenja ugrađenih funkcija kao što su kalkulator, kalendar, SMS poruke, itd.

Foto: TeleSrbija / M.K.

Kvalitet poziva je odličan, a posebno se ističe kvalitet mikrofona. Zvučnik je nažalost nešto slabiji od očekivanog, barem kada je u pitanju poziv na mobilnoj mreži.

Telefon ne podržava instalaciju Java aplikacija, i dolazi sa 4 ugrađene igrice koje se plaćaju 180 dinara. Igrice nismo platili pa samim tim nismo ni isprobali.

U kutiji se osim telefona dobija baterija i strujni adapter na 5V 500mA sa priključkom USB micro-B.

Foto: TeleSrbija / M.K.

Telefon ima LED diodu koja služi kao lampa, spomenuti micro-USB priključak, kao i 3.5mm priključak za slušalice sa mikrofon.

Kamera je rezolucije 240x320 piksela, sa naravno fiksnim fokusom i bez blica. Prednja kamera ne postoji. Kamera može i da snima u formatu 3GP, rezolucije 240x320 piksela, 15 sličica u sekundi, sa AMR zvukom uskog propusnog opsega.

Telefon podržava FM radio funkciju, i to bez eksternih slušalica. 

Foto: TeleSrbija / M.K.

Jedna zanimljiva mogućnost je snimanje poziva, što je dostupno na ovom telefonu. Pozivi se mogu snimati na zahtev, odabirom opcije u meniju tokom trajanja poziva, a može se i uključiti automatsko snimanje poziva u meniju telefona. 

Snimanje poziva, snimanje zvuka, kao i snimanje videa, i naravno reprodukcija ovih vrsta materijala mogući su samo kada je umetnuta microSD kartica.

Sveopšti utisak sa naše strane je jako pozitivan, ako uzmemo u obzir koliko loše funkcionišu drugi modeli slične cene i namene. 

Foto: TeleSrbija / M.K.

Ovo bi mogao biti idealan telefon za stariju osobu kako bi mogla da telefonira. Ekran jeste nešto manji, pa u zavisnosti od korisnika može biti nečitljiv bez naočara. 

Baterija je nažalost relativno loša, jer izdržava svega dva dana upotrebe telefona, uz nekoliko kratkih poziva u toku dana. Ovo je i očekivano i važi i za druge slične telefone sa baterijom od 600 mAh. 

Interfejs telefona je jednostavan, dostupna je tastatura na srpskom jeziku, a uz dual SIM slotove standardne (mini SIM) veličine telefon bi trebao da odgovara većini korisnika posebno starijih koji nemaju micro SIM ili nano SIM kartice (kakve se koriste na Nokia 3310 3G na primer). 

Telefon standardno podržava povezivanje putem 2G mreže, sa popularnim frekvencijama u upotrebi u Evropi (tzv. quad band). Interni web pregledač je potpuno beskoristan, i postoji samo kao "ukras". Mada tehnički funkcioniše, ali je neupotrebljivo loš. 

Smatramo da je propuštena šansa da se na telefon ubaci Opera Mini pregledač, ali sa druge strane ipak se radi o telefonu koji košta 1500 dinara.

Sve u svemu, ako tražite telefon za roditelje ili baku/deku, možemo vam preporučiti baš ovaj IPRO A21 mini, ne samo zbog cene već zbog kvaliteta izrade i odličnog funkcionisanja u poređenju sa sličnim telefonima u toj klasi i cenovnom rangu.

0
❤️
3
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

Komentari

Budite uljudni kada komentarišete. Razmislite pre nego što pišete, ne šaljite SPAM, ne bavite se samopromocijom ili promovisanjem drugih, ne maltretirajte, ne uznemiravajte i ne nanosite štetu bilo kome. Molimo pročitajte Pravilnik komentarisanja pre nego što pošaljete komentar. Komentari su podložni moderaciji.

Nema komentara


VAŽNO! Mišljenja iznesena u tekstu ne moraju nužno predstavljati mišljenja TeleSrbija, urednika i/ili povezanih entiteta. Nijedna informacija koju pruža TeleSrbija ne može se smatrati pravnim savetom, savetom za investicije, zvaničnim saopštenjem ili tumačenjem, niti se treba koristiti u svrhe donošenja odluka. I ako težimo ka tome da detaljno istražimo celokupnu materiju i objektivno predstavimo sve činjenice, informacije na portalu pružamo bez ikakve garancije, uključujući i implicitne garancije, do mere dopuštene zakonom. Osim ukoliko nije drugačije naznačeno, ovaj tekst nije sponzorisan niti odobren od strane bilo koje kompanije, niti TeleSrbija tvrdi asocijaciju sa bilo kojim entitetom spomenutim u tekstu. Svi logotipi, grafički elementi, zaštitni žigovi, itd., su upotrebljeni u svrhe koje su dopuštene Zakonom.

×

Sviđa Vam se tekst?

Ukoliko želite da budete u toku sa aktuelnostima vezanim za telekomunikacione usluge u Srbiji — popusti, posebne promocije, recenzije mobilnih uređaja, savet i trikovi — možete da nas zapratite na društvenim mrežama:

Twitter nalog

Facebook stranica

Instagram profil

Telegram kanal

Mastodon nalog

Threads nalog

×

Šta mislite o nama?

Na skali od 1 do 7 ocenite koliko je verovatno da biste kolegama, prijateljima, poznanicima, itd., preporučili neki od sadržaja sa portala TeleSrbija?

Nimalo verovatno
Neutralno
Veoma verovatno