„United Media: Rekordna gledanost utakmice na Nova S”

U večernjim satima u sredu, 24.03.2021., došlo je do „kolapsa” internet saobraćaja između domaćih Internet provajdera, pre svega download saobraćaj od SBB-a, kao i generalni saobraćaj koji prolazi kroz centralnu tačku međupovezivanja SOX (Serbian Open eXchange).

Došlo je do simultantnog velikog skoka saobraćaja, nesumnjivo izazvanog prenosom utakmice između reprezentacije Srbije i Irske, od strane korisnika SBB-ovog „EON van mreže” servisa.

Usled ogromne količine saobraćaja, došlo je do degradacije servisa i pada protoka između Telekom Srbija i SBB, Telenor, Vip mobile kao i manjih operatora kao što su United Internet, Mainstream itd., u jednom trenutku na manje od 10% od očekivanog kapaciteta, ispod 50 Mbps u download smeru, dok je upload smer očuvan.

Rezidencijalni korisnici usluga Telekoma primetili su degradaciju servisa koja je nekima onemogućila korišćenje EON servisa i znatno usporila pristup drugim servisima putem ruta koje prolaze kroz SOX.

Ovaj tzv. „SBB-efekat” se manifestuje već duži vremenski period, kad god postoji masovna istovremena potražnja za ekskluzivnim sadržajem kanala United Media, što dovodi do degradacije protoka usled izuzetne asimetričnosti samih zahteva i protoka.

Podsećamo, većina operatora u Srbiji koristi SOX kao tačku međusobnog povezivanja, tzv. peering-a, usled čega većina saobraćaja u Srbiji između operatora prolazi kroz SOX. Kada dođe do zagušenja same centralne mreže može uslediti degradacija i kod drugih operatora, na primer veza između Telenor-a i United Internet, što nema nikakve veze sa SBB-om i EON servisom.

Degradacija je otpočela oko 21h 24.03.2021., i trajala je u prekidima do 23h. Tokom trajanja događaja, degradacija nije bila evidentna kod operatora koji nisu SBB, a imaju direktnu međukonekciju izvan IXP (tačke međupovezivanja, Internet eXchange Point). Već posle ponoći 25.03. stanje je normalizovano i došlo je do povratka uobičajenog kapaciteta mreže, dok se sama količina saobraćaja normalizovala na planirane vrednosti.

Autor Milan Kragujević

Milan je programer, entuzijasta za nove tehnologije, telekomunikacije i tržište, računarski softver i razvoj mreža. Osim na portalu TeleSrbija, piše na svom blogu, a i na Tviteru.

Napišite komentar