Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!

Obaveštenje: Ovaj tekst je stariji od 3 meseca, i može sadržati netačne ili nepotpune informacije. Za aktuelne informacije uvek proverite sajt pružaoca usluga ili drugi relevantan izvor.

Operator A1 Srbija već nekoliko meseci u tajnosti radi na razvoju Xplore TV plaforme za srpsko tržište.

Svi operatori u okivru A1 Telekom Austria grupe su do sada započeli pružanje Xplore TV OTT striming servisa za televiziju, ili su u završnim fazama realizacije ovog projekta.

Model realizacije se razlikuje u zavisnosti od karakteristika tržišta na kojem će platforma biti puštena.

Na primer, u Hrvatskoj gde postoji broadband mreža za fiksni Internet pristup, usluga se prodaje u kombinaciji sa fiksnim broadband paketima, u okviru Mozaik ponude. Isto važi i za Austriju, gde je prvo i započela sa radom ova TV platforma.

Drugi model realizacije je u državama gde A1 nema broadband mrežu, kao što je na primer Slovenija, i naravno Srbija. Kod ovakvog tržišta, radi se o OTT servisu koji se prodaje samostalno ili zajedno sa mobilnim Internet paketima (tzv. “Kućni net”). Dodatna pogodnost osim niže cene usluge jeste da Xplore TV ne troši GB za prenos podataka u okviru korisnikovog paketa, odnosno primenjuje se “zero rating”.

A1 Xplore TV je baziran na nagrađivanoj NeXX 4.0 platformi IKT firme Zappware koja se bavi razvojem turnkey OTT TV striming rešenja. 

U intervjuu za Digital TV Europe, generalni direktor A1 Slovenija - Lovro Peterlin, izjavio je da je “lansiranje TV platforme deo strategije objedinjenog nastupa na tržištu pod brendom A1 koji vodi A1 Grupa” kao i da “saradnja sa Zappware pruža napredno i personalizovano rešenje koje integriše first party i third party sadržaje u jednu objedinjenu celinu sa odličnim korisničkim iskustvom. “

Za sada ne postoje indikacije da će A1 Srbija dalje širiti svoje poslovanje u sektoru fiksnih telekomunikacija, već očekujemo da će sa nadolaskom 5G mreže - nezvanično početkom 2024. godine, biti stavljen još veći akcenat na fiksne bežične servise u pogledu broadband kućnog interneta prkeo 5G mreže, gde je posedovanje OTT TV platforme izuzetno bitno za stvaranje celokupnog Quad Play paketa koji namiruje sve potrebe korisnika.

Uvidom u procurele fotografije i ilustracije rane verzije novog A1 Xplore TV servisa, ubrzo smo shvatili da će platforma izgledati i funkcionisati identično kao i u drugim državama gde posluje A1 i pruža ovu uslugu.

Xplore TV Go aplikacija će biti dostupna za Android TV televizore i STB uređaje, Amazon Fire TV, kao i Samsung Tizen i LG webOS, naravno i za mobilne telefone i tablete sa iOS i Android sistemom.

Xplore TV je takođe dostupan preko web sajta www.xploretv.rs (arhivirano ovde), ali kako usluga nije zvanično puštena u rad, servis nije dostupan javnosti.

Kako se navodi u procurelom dokumentu “Obaveštenje o obradi podataka o ličnosti – testiranje A1 Xplore TV usluge”, usluga „A1 Xplore TV“ je dostupna u okviru procesa testiranja A1 Xplore TV usluge, u kojem učestvuju zaposleni koji su potpisali Saglasnost za učešće u testiranju usluge „A1 Xplore TV“.

Komentarišući puštanje u rad A1 Xplore TV u Sloveniji, Luka Šušteršič, direktor sektora za Core mrežu, IT infrastrukturu i TV usluge, izjavio je da "upotreba mobilne mreže putem 4G i 5G tehnologije za realizaciju pristupa OTT TV servisu nosi sa sobom dodatne izazove u poređenju sa distribucijom putem fiksnog Internet pristupa. "

Veliki fokus na kvalitetno korisničko iskustvo same Zappware NeXX 4.0 platforme nije vezan samo za interfejs, već se odnosi i na sistem za striming live videa.

Utvrdili smo da je u upotrebi HLS adaptivni striming, koji je industrijski standard već deceniju, i koriste ga svi drugi OTT servisi kod nas i u svetu, uključujući i EON, Hipernet TV i iris GO.

Na temu kanala, ne očekujemo da će se United Media kanali naći u ponudi A1 Srbija TV platforme, uzimajući u obzir pooštrene odnose United Grupe i A1 u Hrvatskoj, Sloveniji i Bugarskoj, kao i protekcionističku politiku ekskluzivnih TV sadržaja United Media za operatore United Grupe.

Kako A1 Srbija ima već sklopljen ugovor sa Telekomom odnosno Arena Channels Group doo, očekujemo da će se na platformi naći svi sportski kanali iz Telekomove ponude, kao i zabavni i informativni kanali kao što su Superstar, Euronews Srbija, Tanjug TV, itd…

Uzbuđeno čekamo javno puštanje u rad nove A1 Xplore TV platforme u Srbiji, i pozdravljamo ulazak još jednog igrača na polje TV striming platformi.

Obratili smo se kompaniji A1 Srbija za komentar ali nam nije odgovoreno.

Za kraj, priloženo je nekoliko procurelih slika interfejsa A1 Xplore TV na mobilnom i na televizoru. (kliknite na sliku da se otvori u punoj veličini)

Foto: Neslužbeni screenshot, A1 Srbija, TeleSrbija montaža

Foto: Neslužbeni screenshot, A1 Srbija, TeleSrbija montaža

Foto: Neslužbeni screenshot, A1 Srbija, TeleSrbija montaža

Foto: Neslužbeni screenshot, A1 Srbija, TeleSrbija montaža

Foto: Neslužbeni screenshot, A1 Srbija, TeleSrbija montaža

Foto: Neslužbeni screenshot, A1 Srbija, TeleSrbija montaža

Foto: Neslužbeni screenshot, A1 Srbija, TeleSrbija montaža

Dhilos Cloud - Stabilan, brz i povoljan web hosting!
2
❤️
7
👍
3
😲
0
😢
0
😠
1

Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!


Komentari

Budite uljudni kada komentarišete. Razmislite pre nego što pišete, ne šaljite SPAM, ne bavite se samopromocijom ili promovisanjem drugih, ne maltretirajte, ne uznemiravajte i ne nanosite štetu bilo kome. Molimo pročitajte Pravilnik komentarisanja pre nego što pošaljete komentar. Komentari su podložni moderaciji.

2 komentara

Marko
Deluje copy-paste Telekom ponude kanala. Isti izbor kao kod svih operatera, izuzev SBB i TotalTV.
Milan
Imace aplikaciju i za vidaa op.sistem,tj za hisense televizore...i onda "gigant" supernova ostaje jedini operater koji nema aplikaciju za vidu...
Autor Milan Kragujević

Milan je programer, entuzijasta za nove tehnologije, telekomunikacije, ekonomiju, računarski softver i razvoj mreža. Pokrenuo je portal TeleSrbija u decembru 2020. godine sa ciljem da unapredi informisanost korisnika IKT usluga u Srbiji, i da sa javnošću podeli svoj entuzijazam i znanje o telekomunikacijama.

Dhilos Cloud - Stabilan, brz i povoljan web hosting!

Mrziš reklame? Pretplati se na naš Patreon!


VAŽNO! Mišljenja iznesena u tekstu ne moraju nužno predstavljati mišljenja TeleSrbija, urednika i/ili povezanih entiteta. Nijedna informacija koju pruža TeleSrbija ne može se smatrati pravnim savetom, savetom za investicije, zvaničnim saopštenjem ili tumačenjem, niti se treba koristiti u svrhe donošenja odluka. I ako težimo ka tome da detaljno istražimo celokupnu materiju i objektivno predstavimo sve činjenice, informacije na portalu pružamo bez ikakve garancije, uključujući i implicitne garancije, do mere dopuštene zakonom. Osim ukoliko nije drugačije naznačeno, ovaj tekst nije sponzorisan niti odobren od strane bilo koje kompanije, niti TeleSrbija tvrdi asocijaciju sa bilo kojim entitetom spomenutim u tekstu. Svi logotipi, grafički elementi, zaštitni žigovi, itd., su upotrebljeni u svrhe koje su dopuštene Zakonom.

×

Sviđa Vam se tekst?

Ukoliko želite da budete u toku sa aktuelnostima vezanim za telekomunikacione usluge u Srbiji — popusti, posebne promocije, recenzije mobilnih uređaja, savet i trikovi — možete da nas zapratite na društvenim mrežama:

Twitter nalog

Facebook stranica

Instagram profil

Telegram kanal

Mastodon nalog

Threads nalog

×

Šta mislite o nama?

Na skali od 1 do 7 ocenite koliko je verovatno da biste kolegama, prijateljima, poznanicima, itd., preporučili neki od sadržaja sa portala TeleSrbija?

Nimalo verovatno
Neutralno
Veoma verovatno