Apple predstavio nove tehnologije i unapređenja platformi na WWDC 2024

Kompanija Apple predstavila je nove tehnologije i unapređenja postojećih platformi i proizvoda na ovogodišnjoj WWDC konferenciji.
Apple predstavio nove tehnologije i unapređenja platformi na WWDC 2024

Foto: Apple

Kompanija Apple predstavila je nove tehnologije i unapređenja postojećih platformi i proizvoda na ovogodišnjoj WWDC konferenciji.

U ovom tekstu smo istakli 13 najznačajnijih najava:

Apple Intelligence, novi AI sistem stiže na određene iPhone, iPad i Mac uređaje

Apple Intelligence je novi AI odnosno "personal intelligence" sistem koji otvara vrata za nove mogućnosti u samom operativnom sistemu i u mnogim Apple aplikacijama.

Apple Intelligence stavlja veliki akcenat na bezbednost i privatnost, zbog čega će korisnički podaci biti obrađivani na samom uređaju, ili eventualno na Apple-ovom privatnom cloud computing okruženju.

Apple Inteligence će biti dostupan na iPhone 15 Pro i Pro Max modelima, kao i počevši od M1 iPad tableta i M1 Mac računara. 

Siri dobija AI unapređenja

Apple je predstavio značajna unapređenja kod digitalnog asistenta Siri. Siri će sada moći da bude svestan tzv. "ličnog konteksta" korisnika uređaja, i koristiće SMS, chat i email poruke, fotografije (u cloud i lokalne) i druge podatke kako bi omogućio personalizovana iskustva koja do sada nisu bila moguća kod Apple-ovog digitalnog asistenta.

Siri će koristiti LLM (velike jezičke modele) da bolje razume prirodni govor ljudi, i da može da održi kontekstualni okvir u konverzaciji sa korisnikom, kako bi korisnik mogao da postavlja potpitanja ili da u kasnijim razgovorima referencira nešto što je rečeno ranije.

Apple integriše ChatGPT u Siri

Kao deo novopotpisanog ugovora o saradnji između OpenAI i Apple, Siri će moći da koristi ChatGPT da odgovara na korisnikova pitanja i da realizuje zahteve za generisanje sadržaja. Siri će inteligentno odlučivati da li na upit može da odgovori koristeći Apple-ovu LLM infrastrukturu, ili korisnikov upit treba proslediti ChatGPT-u.

Pre prosleđivanja upita ChatGPT-u, Siri će zatražiti eksplicitnu dozvolu od korisnika. Korisnici koji plaćaju pretplatu za ChatGPT će moći da se uloguju sa svojim nalogom kako bi imali pristup naprednijim mogućnostima ove OpenAI platforme i u okviru integracije sa Siri. ChatGPT će svakako biti dostupan svim korisnicima Apple uređaja i bez registrovanja OpenAI naloga, u smanjenom kapacitetu.

Nove AI mogućnosti u aplikacijama Mail, Messages, Photos, itd.

Kao sastavni deo novog iOS 18, Apple će omogućiti nove AI funkcionalnosti u svojim aplikacijama, uključujući i mogućnost generisanja sažetka nekog mejla kao i generisanje odgovora na mejl. Takođe, tu je i nova funkcionalnost Genmoji, koja omogućava generisanje jedinstvenih emoji-ja na osnovu tekstulnog upita koji se prosleđuje AI generatoru slika. Deo novog iOS je i AI generator slika zvani Image Playground.

Apple je takođe ubacio i AI mogućnosti u svoju Photos aplikaciju, kao što je na primer - pretraga po fotografijama koristeći prirodan jezik (natural language image search). Isto tako, moguće je brisati objekte u pozadini fotografija koristeći generativni AI, nalik na Google-ov "Magic Eraser".

U Notes i Phone aplikacijama, Apple će dodati mogućnost transkripcije glasovnih poruka, i sumarizacije beleški.

iPhone postaje još personalizovaniji uz iOS 18

Osim gorespomenutih AI dodataka, Apple je predstavio unapređeni Control Center u iOS 18. Takođe, u novoj verziji operativnog sistema moguće je slobodno postavljati ikonice na početnom ekranu bez obzira na grid. 

Za situacije kada telefon privvremeno date nekom drugom, moći ćete da zaključate određene aplikacije i sprečite drugu osobu da ih koristi.

Uz to, Photos aplikacija je redizajnirana, a uveden je ovi Game Mode za iPhone koji smanjuje aktivnost aplikacija i servisa u pozadini radi poboljšanih performansi tokom igranja igrica. 

iPhone dobija RCS

Nakon što su prošle godine najavili podršku za RCS, Apple je sada potvrdio da RCS podrška stiže uz iOS 18. Drugi detalji za sada nisu poznati.

iMessage dobija neka nova unapređenja, kao što je mogućnost za zakazivanje slanja poruka, i podrška za slanje SMS poruka putem satelita. Apple će takođe omogućiti boldovan, podvučen i italik tekst u porukama.

Apple TV Plus dobija "inSights" kako biste znali koji glumac je trenutno na ekranu

Apple TV Plus aplikacija dobija novu funkcionalnost koja će korisniku omogućiti da vidi koji su glumci trenutno na ekranu u TV seriji ili filmu koji trenutno gledaju, jednim potezom - povlačenje prema dole na touchpad delu Apple TV daljinskog.

Isto tako, korisnik može da sazna i koja se pesma trenutno pušta na ceni, a korisnik može odmah da je doda na Apple Music plejlistu.

Apple TV Plus će automatski prikazati titlove kada mjutujete zvuk, i podržava 21:9 projektore.

Apple Passwords manager, aplikacija za skladištenje lozinki i OTP kodova

Apple je predstavio novu Passwords aplikaciju koja omogućava skladištenje i sinhronizaciju lozinki na svim korisnikovim uređajima. Aplikacija omogućava i generisanje lozinki, kao i skladištenje OTP kodova. Passwords aplikacija će biti dostupna na svim Apple operativnim sistemima kao i na Windows-u.

iPad dobija kalkulator

Nakon više od deceniju od kako je prvi put predstavljen iPad tablet, konačno je dobio kalkulator aplikaciju. Nova aplikacija sadrži i funkcionalnost Math Notes koja omogućava da napišete matematičke jednačine putem Apple Pencil olovke, a kalkulator aplikacija će izračunati i ispisati rešenje.

Apple takođe pokreće i Smart Script funkcionalnost koja koristi mašinsko učenje kako bi poboljšala prikaz korisnikovog rukopisa, i proverila pravopis u beleškama na podržanim jezicima.

macOS 15 podržava striming prikaza ekrana iPhone-a

Novo ažuriranje macOS operativnog sistema podržava striming ekrana korisnikovog iPhone telefona direktno na računar, kao i kontrolisanje samog telefona sa računara. Korisnik će na računaru videti notifikacije sa telefona, i moći da čuje zvuk sa telefona na računaru. Za to vreme, ekran telefona može da bude ugašen i telefon zaključan, za dodatnu privatnost i bezbednost.

Notifikacije sa telefona će biti prikazivane na računaru i van režima striminga ekrana, a podržane su i brze funkcije za reagovanje na notifikacije (u smislu odgovora na poruke i sličnog).

Safari sada podržava Highlights funkciju, koja koristi mašinsko učenje da označi najzanimljivije delove na nekoj web stranici.

Novi watchOS 11 će automatski prikazati vidžete, i pratiti korisnikovo zdravlje

Operativni sistem za Apple Watch, novi watchOS 11, od sada podržava automatski prikaz vidžeta na početnom ekranu kada su oni relevantni i potrebni. Osim toga, Apple je predstavio novu Vitals aplikaciju koja prati indikatore zdravstvenog stanja korisnika, čak i dok spava. Apple Watch takođe sada ima unapređenu mogućnost praćenja menstruacije, kao i unapređene Live Activities, i podršku za Check In koja omogućava bliskoj osobi da prati vaš napredak i zdravstveno stanje tokom treninga.

visionOS 2 dodaje prostorne fotografije i ultraširoki Mac ekran

Apple je predstavio novi visionOS 2, prvo veliko ažuriranje operativnog sistema za svoju platformu "prostornog računarstva" u smislu Apple Vision Pro naočara sa virtuelnom realnošću.

Novi sistem će koristiti mašinsko učenje i generativni AI da predstavi efekat dubine na postojećim dvodimenzionalnim fotografijama. Osim toga, sada je podržan i ultraširoki virtuelni Mac ekran, predstavljena je intuitivna kontrola kroz poboljšane gestove, i uveden novi režim putovanja za upotrebu naočara u vozu.

Apple je obećao da će Vision Pro postati dostupan u još država, uključujući Kinu, Singapur, Australiju, Kanadu, Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo.

AirPods Pro dobija softverska poboljšanja i režim tihe interakcije sa Siri

Apple će dostaviti novo softversko ažuriranje korisnicima AirPods Pro modela, koje će omogućiti unapređenja u komunikaciji u pogledu novog Voice Isolation moda za izdvajanje glasa od pozadinske buke tokom razgovora, kao i poseban režim Siri Interactions koji omogućava da se na Siri notifikacije i upite odgovori klimanjem glavom umesto govorom, u situacijama kada je neophodno da korisnik bude tih.


Osim navedenog, u novim iOS, macOS, iPadOS, watchOS i visionOS ažuriranjima prisutno je mnoštvo unapređenja i sitnih poboljšanja, a za konkretne detalje predlažemo da pogledate snimak Apple prezentacije, dostupan na njihovom YouTube kanalu.

1
❤️
1
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

Nema komentara